Rosttips för Yirgaheffe

niad

Well-known member
Tar gärna emot rostningstips för Yirgacheffe. Tänkte rosta en batch till frugans morgonkaffe, det är inte tänkt som espresso. Om någon har rostat det som espresso och fått till det bra så skriv gärna ändå förstås.
 

blomkål

Active member
Spontant så skulle jag säga att om man vill dricka yirga ren som espresso bör man inte vara alltför rädd för att behålla lite syra i den, annars finns det andra bönor som är bättre. Rosta precis till begynnande 2:a crack som utgångspunkt och försök hålla tiden till runt 15 min så tror jag att en rimlig balans mellan syra och rosttoner uppstår, men var inte rädd för att prova olika rostningar. Olika Yirgacheffe-kaffen kan smaka väldigt olika så något universalsvar finns inte.
 

treefinger

Well-known member
Håller med om att man nog inte ska försöka kompensera yirgans syrlighet. En yirga använder man ju för sin syra så jag tycker den smakar bäst en bit innan 2:a crack.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp