rostningsgrader???

Iiiiiii aaaaaaa äntligen i en vecka har jag väntat på råkaffet och nu kom min "dealer".
Då jag är glad amatör undrar jag lite glatt om någon har några tips angående rostningsgrader på följande, råkaffe.

# Black Bull, maragogype, guatemala
# Don mayo H, costa rica
# coop kinunu, rwanda
# yirgacheffe, etiopien

ugnen står på 200 grader och är start klar :)

tacksam för tips
 

Axel

Well-known member
Låter som du har handlat lite från Koppi :D! Själv rostar vi aldrig några av följande efter 2crack fast jag har ju hjälp av charles och en fet diedrich rost. Hoppas några av hemmarostarna kan tipsa lite mer.

Don mayon är grym som single.
 

Chilhuacle

Well-known member
Om du har en elugn, så börja med att skruva upp temperaturen till 225, annars är risken stor att det tar förlång tid och att smakerna försvinner pga för långsam rostning, något jag upplevt några ggr (rostar själv mellan 250 och 225 grader) på min ugn, som inte stämmer helt. Håll dig till bara ett lager bönor på plåten annnars blir det ojämnt.

Just de här varianterna har jag inte själv rostat i ugn, så ta Axels råd om hur länge dom bör rostas. Generellt sett så blir ugnsrostningen ojämnare, därför blir det svårare att sluta precis vid andra crack. Jag rostar gärna lite längre in i andra crack för att förhindra att några av bönorna blir för ljusrostade, med följden att en del bönor blir lite mörkare, men merparten blir rätt.

Guatemalan hade jag kört som åvanstående, dvs en bit in i andra crack. Yirgan hade jag tagit ut senast någon (1-2 minuter) efter slutet på första crack. Kaffe från de andra två ursprungsländerna har jag inte testat eller har mycket liten erfarenhet av, därför vill jag inte säga nåt om hur de ska rostas.

Mitt sista råd blir: Rosta inte för mycket till att börja med, det tar "lite" ;) tid att lära sig och jag är nybörjare (har bara rostat sen i somras), så om någon annan säger något annat så lita på dem. Annars kan du ta det här som en grov vägledning.

Lycka till.:)
 
oki dok

stämmer bra min källa kommer från hbg! och don mayon ligger och svalnar av just precis nu (är såååå nyfiken på hur det blev). Körde den i typ 12-13 min på 225 grader (glömde starta klockan) men det var en stund efter 1:a cracken. Den blidde ganska mörk och luktar najs.
 
# Black Bull, maragogype, guatemala
# Don mayo H, costa rica
# coop kinunu, rwanda
# yirgacheffe, etiopien

nu har jag lekt lite med följande bönor och om jag förstår det hela rätt ska man låta de vila 12 timmar. Tänkte höra vidare om någon har förslag på blandning.

Tacksam för tips
 

Axel

Well-known member
Lufta dem övernatten och ta dem efter jobbet så får du en smokey och troligtvis väldigt söt och fruity don mayo!

Jag rekomenderar att du kör var och en som singlar innan du blandar runt.

En otroligt fin blanding är Margo, KKinunu och NaturalProcess Yirga. Vet faktiskt inte hur de funkar med den vanliga yirgan, men de borde sig gå fint.
Fast leker helst utan blanding, singlar is the way to go!
 

zix

Well-known member
Jag tycker också att du ska pröva var och en av bönorna och lär känna dem ordentligt. Blanda är ofta kul, men gör det gärna precis när du ska till att mala, nu när du har rostat flera omgångar singlar.

Yirgacheffe är relativt lättrostad - för att vara etiopisk böna. Stor smakpersonlighet, rosta dem inte alltför hårt bara. Det finns en go bismak som jag för min del VERKLIGEN gillar, som brukar kunna vara där andra dagen, ibland redan första dagen eller i vissa fall till och med omedelbart efter rostning.

Guatemalabönor brukar kunna vara lite känsliga, men har du fått tag på maragogype så är det kanske troligare att du får oroa dig för att få ner dem i kvarnen än att du ska gå och fretta för att överrosta dem. Maragogype-hybrider är ju större än normala bönor, och har ju väldigt tydlig första och andra crack. Smakmässigt minns jag inte, det var jättelängesedan jag rostade nån maragogype.

Costa Rica är ofta mjuka och snälla, gör sig ofta bra som singlar om du hittar rätt rostningsgrad, men kan också användas som huvudingrediens i finsmakarblandningar. Var lite försiktig med dem i rostningen.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp