Rostningsgrad för espresso?

ake_l

Well-known member
Jag skall snart prova min första rostning och undrar hur kraftigt ni brukar rosta era espressobönor?
Om man tittar i Sweet Maria's Pictorial Guide to the Roast Process, var tycker ni man skall hamna? 12. Full City+ Roast? 13. Light French roast?
Författaren verkar tendera åt det lättare hållet men jag gissar att han är amerikan och de brukar vilja ha lite "lighter", eller?
 

Yirgacheffe

Well-known member
Lite svårt att säga vad som passar bäst då det skiljer sig från böna till böna. Men prova till en början att kyla dem precis när andra crack startar.
 

knasper

Well-known member
Du får göra några test. Så som du beskrivit dina smakpreferenser tidigare så lutar det nog åt 13 på SweetMarias hemsida. Full City ++ kan det kanske också kallas. Fotografierna är svåra att gå på, Nr 13 ser ju väldigt olika ut beroende på om man kikar på "porträttfoto" eller "gruppbild". Beskrivningen stämmer rätt bra. En (bra?) bit in i andra crack och här blir det en rätt känslig balansgång på när du får ut max av bönornas karaktär och när det börjar smaka mer av rostprocessen (bränt!). Jag tror inte du behöver vara överdrivet rädd för förkolning, jag har testat att köra på rätt länge utan att det har börjat brinna :D Smaken blir dock lidande, smakar det inte bränt så åtminstone platt o tunnt. Som hemrostare får du ju tänka på att visa odlaren respekt för det arbete han gjort genom att behandla hans vara väl men lite experiment är tillåtet.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Rosta fram till 2:a crack, eller en minisnutt in efter 2:a crack.
För mörkt = smakar aska.
För ljust = Vete fasen. (jag rostar mörkt ;) )

:cool:

Jag kan instämma i att man får rosta bra mörkt innan det börjar brinna, så det behöver man inte vara överdrivet rädd för. Glömde rosten en gång när jag lekte pirat med ungarna... alla bönor blev svarta! Den gången var det kanske inte långt ifrån...
 

niad

Well-known member
Jag säger detsamma. Ta dem efter att du hört andra krack ett par gånger säkert. Jag brukar dumpa ut dem på kylplattan då och det har fungerat bra. Jag experimenterar dock med lägre värme och längre tid för att få lite mer svettigt resultat, detta är tyvärr inte så lätt att uppnå med min HotTop, det var lättare i vanlig ugn faktiskt.
 

ake_l

Well-known member
Tack för svaren.
Rosta fram till 2:a crack, eller en minisnutt in efter 2:a crack.
KG (eller är det KaffePiraten;)), du kör ju GeneCafé. Har du testat att stoppa vid början av 2:a crack och låta maskinen kyla så att det automatiskt blir "en minisnutt" till? Eller tycker du att den kyler för långsamt?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp