Rostning i varmluftsugn - första försöken

peterparnes

Well-known member
Detta med kaffe är ju skoj och idag har jag provat att rosta kaffe själv i ugnen. Jag var lite skeptisk, dels pga vad min kollegor säger samt att det enligt nätet skulle ryka rejält och stinka ner huset men det gjorde det inte tycker jag. Vi lagar mycket mat och bakar och har oss så lite matlukt (i detta fall nästan kaffelukt) är helt ok. Sedan har jag en bra fläkt ovanför spisen också.

Jag körde 4 olika satser med 50 gram gröna bönor i varje sats och jag körde dem med varm luft. De tre första satserna körde jag enligt samma recept, dvs jag lade dem i en grillkorg, värmde ugnen till 260 med varmluft på och sänkte till 225 när jag ställde in bönorna. Jag rörde inte om under rostningen. Den fjärde satsen körde jag på 200 grader istället och då så klart mycket längre tid.

Vad tror ni om resultatet?

090727%20-%207-tm.jpg

Santos, 7:45. Mitt första försök och jag tror den blev ganska lättrostad.

090727%20-%205-tm.jpg

Santos, 18:40. andra försöket med detta kaffe. Mycket mörkare och ser godare ut.

090727%20-%206-tm.jpg

Costa Rica, 15:30. mycket mörkare bönor och fylligare lukt.

090727%20-%204-tm.jpg

Costa Rica, 40:30 andra försöket med Costa Rica men nu med bara 200 grader i ugnen. Detta känns som mycket lång tid... vi får se hur de smakar imorgon.

090727%20-%202-tm.jpg

Bönorna innan de åker in i ugnen.​

Större bilder finns på min blog.
 

Pac

Maskindoktorn
Hur var det med cracksen? Hörde du någon skillnad på dem?

Jag skulle tippa att Costa Rican och den andra Santos-laddningen gått in i andra crack, men jag ser ingen olja. Fick du "oljestänk" på någon böna i någon av de två rostningarna?

Jag hade nog gett dem mer än en dags vila innan jag utvärderade. Jag upplever att det brukar ta två till fyra dagar dagar för bönorna att "mogna" efter rostning. Ibland kan det till och med ta ännu längre tid.
 

peterparnes

Well-known member
Det var svårt att höra cracksen i "andra cracken" för en nybörjare men jag satt länge och väntade på just oljorna. Den andra satsen av Costa Rica gav lite oljor och är den nu några timmar senare som luktar bäst.

200-graders rostningen vet jag inte riktigt vad det blev :)

Tack Per för tipset att vänta lite längre. Får se om jag kan hålla mig ;)
 

martink78

Well-known member
Hmm.. 200 grader låter lågt. Har du testat dem ännu?

Skadorna du fått på framförallt Costa Rica 15:40 som ser ut som små gropar i skalet beror på för snabb upphettning. Eller, för snabb och för snabb, det beror i alla fall på snabb upphettning (efter vad jag läst), om det är _för_ snabbt märker du väl av smaken.. :)
 

peterparnes

Well-known member
Martin, tack. Jag undrade över de där groparna och ur de skulle påverkar smaken. Kanske tricket att värma till 260 och sedan sänka till 225 inte är så bra MEN på första satsen (Santos 7.45) finns inte dessa gropar. Dock öppnade jag flera gånger för att titta mer noggrannt då så då kanske jag sänkte tempen för mycket.

Jag tänkte prova imorgon och jag återkommer såklart med rapport.
 

martink78

Well-known member
De flesta rekomendationer jag sett brukar säga att det är bättre att öka temperaturen långsamt, annars riskerar man att få ojämnt rostade bönor, dvs hårdare rostat på ytan än i kärnan. När jag rostar i min iRoast så blir det också bäst om jag ökar tempen långsamt.

Om du har bönorna så spritt som du har på bilden och en varmluftugn så kanske du skulle pröva att inte öppna och röra om och i stället satsa på att försöka få en kontrollerad temperatur?
Typ börja på 200, in med bönorna och sedan långsamt öka temperaturen tills du får den rostning du vill ha.

För min del gjorde det stor skillnad på kontrollen när jag skaffade en temperatur probe att mäta med.
 

peterparnes

Well-known member
Det var intressant. Det ska jag prova. Jag hade en digital mattermometer inne och den visade ganska exakt vad ugnen själv visade (digital display på ugnen också).

Jag har faktiskt inte rört om alls (utom i sats 4) men jag öppnade lite då och då för att se bättre hur bönorna ser ut. Glaset på ugnen är inte helt klart så det är svårt att se färgen.

Har du någon rekommendation på hur snabbt man ska öka temperaturen? vad ska man sikta på för max-temperatur? 225?
 

martink78

Well-known member
Jag går efter en tabell som finns i Kenneth Davids bok Home Coffee Roasting: Romance & Revival http://borlangestudent.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0312312199 men Sweetmarias har en liknande på http://www.sweetmarias.com/roasting-VisualGuideV2.php.

För mig så brukar bönornas temp ligga mellan 225-240 i slutet, beroende på om det är en ljus eller mörk rost (jag rostar inte alltför mörkt). iRoasten har lite svårt för lägre temperaturer så den tar sig upp till 162 på en minut och runt 200 på 4 min. Med ugn kan du testa långsammare uppvärmning (om det gör någon skillnad vet jag inte).
Sedan fortsätter iRoasten upp till 225-240 grader under ca 10 min (man kan rosta i max 15 min på den).
Även om jag fortfarande håller på att testa så ger det ett rätt bra resultat för mig.

Första crack brukar för mig komma vid ca 205-210 grader. Andra crack kan jag inte höra. :-(
Helst skall man ju mäta bönornas temp, men i ditt fall så kan du nog mäta lufttemp eftersom du har så få bönor i förhållande till värmen. Om du har en mattemp som visar samma som ugnen så behöver du förmodligen ingen probe (i mitt fall kan jag inte få in en vanlig mattemp). Och om ugnen visar samma så har den förmodligen en bra termometer så du kan gå efter den. (äldre ugnar visar ofta fel, men nya verkar mycket bättre)

Längre tid ger sötare chokladigare smaker, kortare ger mer syra, men det kanske du vet.

Skall väl säga att jag inte är någon expertrostare så du får ta det för vad det är, mina erfarenheter kombinerat med en hel del läsande.. :)
 

martink78

Well-known member
För fullständighetens skull skall jag väl säga att det finns en annan skola som säger att man skall köra ganska varmt i början och sedan sänka temperaturen vid första crack för att sedan långsamt komma till andra crack.
Vilken metod som är bäst tvista de lärde om men jag tycker en kontinuerlig temp ökning är lättare och ger mig mer kontroll över var jag är i processen. Men nån gång får man väl ge sig på den andra varianten också.. :)
 

peterparnes

Well-known member
Tack igen för alla tips!!! Får prova mig fram till vilken metid som passar mig bäst i smaken.

Förresten, jag hade så få bönor i denna första omgång för jag ville inte förstöra för mycket innan jag lärt mig :)
 

peterparnes

Well-known member
Nu har jag provat kaffet från mina olika rostningar och en kort sammanfattning är att bara Santos 7.45 var drickbart. Alla de andra för brända. Santos 7:45an var väldigt god och ger en fin eftersmak.

Mer utförlig rapport med ett par bilder finns på min blog.
 

peterparnes

Well-known member
Det är kul att prata med sig själv :)

Efter att kaffet hade stått till sig någon dag till så började oljorna komma fram och de var mycket godare. Slutsats, 24h vila är för lite.

Igår rostade jag 4*100gram till i ugnen. Lite mer rök vid 100gram men samtidigt väldigt lite rök!

Resultat med kommentarer här.

Lite bilder för den som inte orkar klicka :)

090730%20-%202-tm.jpg


090730%20-%203-tm.jpg


090730%20-%204-tm.jpg


090730%20-%205-tm.jpg
 

Tobiemme

Well-known member
ser bra ut! jag brukar låta mina vila minst fyra dygn innan jag drar dem i maskinen. ett dygns vila brukar räcka ifall jag ska brygga kaffe i guldfiltret.
 

peterparnes

Well-known member
Jag som just satt och velade om jag skulle ta mig lite av Costa Rican. Luktar fint, nästan lite apelsindoft blandad med kakaodoft.

Fast den som väntar på något gott väntar inte för länge ;)
 

orvadet

Well-known member
Jag som just satt och velade om jag skulle ta mig lite av Costa Rican. Luktar fint, nästan lite apelsindoft blandad med kakaodoft.

Fast den som väntar på något gott väntar inte för länge ;)


Hur gick det med Costa Rican? Mina första försök luktade inte apelsin blandad med kakao, mer med toner av bränd bakelit :lol: Och ändå var de inte jättemörka. Det var lättare med popcornmaskinen men där har något pucko i hushållet poppat popcorn så kaffet hade toner av popcorn i både smak och lukt.:huh:
 

peterparnes

Well-known member
Det har gått jättebra faktiskt. Igår rostade jag 200g till av Costa Rican och de står just nu på "mogning" medan jag dricker mina lite äldre rostningar. Just nu en ljust rostad Santos.

090810%20-%201-tm.jpg


Skillnaden mellan mina första rostningar och de senare är att jag nu har lägre temperatur. I senaste höll jag 215 men jag tror att 210 är optimalt.


Nu ska jag ta mig en cykeltur och handla lite mer råkaffe!
 

orvadet

Well-known member
Aha, du kör mycket lägre än jag, jag hade nog 235grader när jag provade. Det tog ju inte mer än ca 6-7 minuter innan 2:a crack. Jag ska sänka också och testa.
 

Tobiemme

Well-known member
jag labbar just nu med att hålla relativt hög temp (cirkus 225 °C) in genom första crack, sedan öppnar jag luckan en litet längre tid för att få ned temperaturen (och röra om bland bönorna), för att sedan skruva upp den i etapper från 200 °C tillbaka till 225 °C tills det att andra crack närmar sig. har funkat rätt bra hittills!
 

peterparnes

Well-known member
Mitt problem är att med varmluftsugn med fläkt plus spisfläkt så har jag svårt att höra cracksen, speciellt andra. Jag kör mer med visuell inspektion.

Här är dagens rostningar:

090812%20-%202-tm.jpg

Colombia, 21:00

090812%20-%203-tm.jpg

Kenya 18:00
 

Forumstatistik

Trådar
14,681
Inlägg
155,808
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp