Rostning i ugn på mitt sätt (ej varmluft)

netdk

Member
Rostning i ugn – en guide på mitt sätt
(Espresso långsam rostning)

Hårdvara:
Ugn ;-)
Ugnsform (jag använder Pyrex glasform)
Stor slev/sked för omrörning
Sil (metall annars kommer det lukta bränd plast ;-)
Timer
Råkaffe/Gröna bönor (ex:www.kaffemaskinen.se, www.risteriet.dk) – snåla inte på bönorna köp bönor
med rätt kvalitet

Förbered:
Sätt in ugnsformen (viktigt formen blir uppvärmd)
Värm ugn till 225 grader
Ta ut formen och lägg i ett lager bönor (i min största Pyrex form får jag plats med ca 200 g)
Starta ugnsfläkt samt öppna fönster för vädring

Rosta: (rosta mellan 18-20 min för espresso rost)
Rör om då och då efter 4-6min, mer frekvent mot slutet av processen (öppna lucka på glänt)
Stäng luckan snabbt för att minimera värme förlust
Faser;
- Invänta första ”crack” (bönorna poppar och hinnorna lossnar)
- När andra ”crack” inträffa skärp dina sinnen och ta ut formen när bönorna är färdiga
Jag brukar rosta till full city + - bra guide till rostningsgrader www.sweetmarias.com/roasted.pictguide.
php

Kyl/Avsluta
Lägg bönorna i en sil och rör om (tips öppna ett fönster och håll silen utomhus för minska rök och
snabba upp kylningen (funkar bäst på vintertid ;-)
Rensa lite grovt bönorna från hinnorna (gör inget om de följer med i kvarnen)
När bönorna är avkylda lägg dem i en burk utan att försluta.
Vänta ca 12 h innan burken försluts
Vänta ca 1 dygn innan avnjutning
 

Bilagor

  • våg.jpg
    våg.jpg
    40.2 KB · Visningar: 85
  • burk.jpg
    burk.jpg
    53.4 KB · Visningar: 62
  • form_liten.jpg
    form_liten.jpg
    79.4 KB · Visningar: 57

netdk

Member
Det smakar riktigt bra...fylligt och kryddigt...
Drack precis en dubbel :)
Bönorna heter "Brasilien Daterra Sweet Yellow"
 

Mikael-J

Well-known member
Hejsan!,

intressant läsning. När jag provade på och rosta i en vanlig ugn utan varmluft så fick jag rostningstider som ca 9min. Undrar hur du lyckas få 18min? Ja hade plåten i mitten av ugnen. Var har du plåten längs ner? Min rostning blev inte grymme precis, bara så du vet.

/MikaelJ
 

netdk

Member
Hejsan!,

intressant läsning. När jag provade på och rosta i en vanlig ugn utan varmluft så fick jag rostningstider som ca 9min. Undrar hur du lyckas få 18min? Ja hade plåten i mitten av ugnen. Var har du plåten längs ner? Min rostning blev inte grymme precis, bara så du vet.

/MikaelJ

Hej Mikael
Jag har formen ett steg nedanför mitten av ugnen.
Testa att sänka värmen så bör rostningen ta längre tid.
Rör du om ofta sänker du också värmen...gäller bara att inte röra om allt för ofta.
Bara att testa rosta ;)
 

Mikael-J

Well-known member
Hej Mikael
Jag har formen ett steg nedanför mitten av ugnen.
Testa att sänka värmen så bör rostningen ta längre tid.
Rör du om ofta sänker du också värmen...gäller bara att inte röra om allt för ofta.
Bara att testa rosta ;)

Ok, tackar! Får ta o testa mig fram.

/MikaelJ
 

Dogbert

Active member
Gokaffe har en instruktion för rostning i vanlig ugn:

http://www.gokaffe.se/shop/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=28

Jag brukar göra ungefär så (lägre temp och ca 20 min) och jag tycker att det fungerar (tillräckligt) bra. Lite ojämnare rostning än när man köper i butik förvisso.

Jag brukar dock genast hälla över i en kall plåtform efter rostningen. Då kyler dels luften men också formen genom värmeledning till den. Dvs större kylyta. At skaka den utomhus fungerar som sagt bra större delen av året. Men två durkslag man häller mellan kan säker fungera lika bra, eller bättre.

Av någon anledning har jag inga större bekmmer med rök. Kanske är jag okänslig för den, men ingen annan i hushållet brukar knorra speciellt. (Eller så är dom uppgivna). Det har tom hänt att jag glömt att slå på köksfläkten, fast den gången noterade jag att det luktade efteråt. Nu har jag ventilation i huset så det hjälper väl till.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp