Rostning i ugn – en guide på mitt sätt
(Espresso långsam rostning)
Hårdvara:
Ugn ;-)
Ugnsform (jag använder Pyrex glasform)
Stor slev/sked för omrörning
Sil (metall annars kommer det lukta bränd plast ;-)
Timer
Råkaffe/Gröna bönor (ex:www.kaffemaskinen.se, www.risteriet.dk) – snåla inte på bönorna köp bönor
med rätt kvalitet
Förbered:
Sätt in ugnsformen (viktigt formen blir uppvärmd)
Värm ugn till 225 grader
Ta ut formen och lägg i ett lager bönor (i min största Pyrex form får jag plats med ca 200 g)
Starta ugnsfläkt samt öppna fönster för vädring
Rosta: (rosta mellan 18-20 min för espresso rost)
Rör om då och då efter 4-6min, mer frekvent mot slutet av processen (öppna lucka på glänt)
Stäng luckan snabbt för att minimera värme förlust
Faser;
- Invänta första ”crack” (bönorna poppar och hinnorna lossnar)
- När andra ”crack” inträffa skärp dina sinnen och ta ut formen när bönorna är färdiga
Jag brukar rosta till full city + - bra guide till rostningsgrader www.sweetmarias.com/roasted.pictguide.
php
Kyl/Avsluta
Lägg bönorna i en sil och rör om (tips öppna ett fönster och håll silen utomhus för minska rök och
snabba upp kylningen (funkar bäst på vintertid ;-)
Rensa lite grovt bönorna från hinnorna (gör inget om de följer med i kvarnen)
När bönorna är avkylda lägg dem i en burk utan att försluta.
Vänta ca 12 h innan burken försluts
Vänta ca 1 dygn innan avnjutning
(Espresso långsam rostning)
Hårdvara:
Ugn ;-)
Ugnsform (jag använder Pyrex glasform)
Stor slev/sked för omrörning
Sil (metall annars kommer det lukta bränd plast ;-)
Timer
Råkaffe/Gröna bönor (ex:www.kaffemaskinen.se, www.risteriet.dk) – snåla inte på bönorna köp bönor
med rätt kvalitet
Förbered:
Sätt in ugnsformen (viktigt formen blir uppvärmd)
Värm ugn till 225 grader
Ta ut formen och lägg i ett lager bönor (i min största Pyrex form får jag plats med ca 200 g)
Starta ugnsfläkt samt öppna fönster för vädring
Rosta: (rosta mellan 18-20 min för espresso rost)
Rör om då och då efter 4-6min, mer frekvent mot slutet av processen (öppna lucka på glänt)
Stäng luckan snabbt för att minimera värme förlust
Faser;
- Invänta första ”crack” (bönorna poppar och hinnorna lossnar)
- När andra ”crack” inträffa skärp dina sinnen och ta ut formen när bönorna är färdiga
Jag brukar rosta till full city + - bra guide till rostningsgrader www.sweetmarias.com/roasted.pictguide.
php
Kyl/Avsluta
Lägg bönorna i en sil och rör om (tips öppna ett fönster och håll silen utomhus för minska rök och
snabba upp kylningen (funkar bäst på vintertid ;-)
Rensa lite grovt bönorna från hinnorna (gör inget om de följer med i kvarnen)
När bönorna är avkylda lägg dem i en burk utan att försluta.
Vänta ca 12 h innan burken försluts
Vänta ca 1 dygn innan avnjutning