Rosta blandat eller var för sig?

djneo

Well-known member
Jag ha köpt påsar med dubble ziplås från IKEA tror jag funkar kanon 12kr också vilket är bra...
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag tror inte att jag har hört talas om något fall där en glasburk skulle ha spruckit pga trycket. Någon annan här som har gjort det?

Om inte så skulle jag (om det var min site) skriva att man ska förvara bönorna i en lufttät behållare. Sådant jättetryck tror jag inte att bönorna bygger upp...

Du har naturligtvis rätt, men bättre att vara på säkra sidan... (Det finns en del puckon, ni anar inte... Ja, naturligvis inte här på Riktigtkaffe då förståss :) )
 

goat

Well-known member
Inget paket idag:(
Åh.. nu måste jag hålla mig hela helgen!
Kanske min sambo och dotter tycker är bra iofs:blush:



goat
 

Almapeso

Well-known member
Har fått hem en batch med:
Brasilien Santos
Colombia Excelso
Dominikanska Republiken Juncalito
Indian Monsooned Malabar AA

Tänkte köra en blandning av dessa med Santos som den något framträdande bönan.
Dock så undrar jag om dessa lämpar sig till att rosta samtidigt? Någon som har erfarenhet av att ha blandat dessa?
 

Almapeso

Well-known member
Häromdagen testade jag att rosta alla bönor ihop:
Brasilien Santos
Colombia Excelso
Dominikanska Republiken Juncalito
Indian Monsooned Malabar AA

Jag ska inte säga för mycket utan överlåter det till eran expertis.

Ugnsrostat
200-210 grader (min ugn pendlar)
Tid 15 minuter (sen gick strömmen oturligt nog i hela området)
Rörde om ca 5 gånger under dessa 15 minuter.

Resultatet ser ni på de tre bilderna.


Är tacksam för kommentarer?
 

Bilagor

  • dsc00021.jpg
    dsc00021.jpg
    54 KB · Visningar: 23
  • dsc00022.jpg
    dsc00022.jpg
    42.6 KB · Visningar: 18
  • dsc00023.jpg
    dsc00023.jpg
    43.5 KB · Visningar: 18

djneo

Well-known member
Enligt min smak är de lite för lite rostade. Gillar när de verkligen blir mörka...:blush:

Hur smakar de i när de gått i maskinen?
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag skulle nog ta Malabaren separat och litet mörkare då den kräver lite tid. Vad det gäller färg så har jag idag inget att anmärka på, detta är så som jag rostar numera. Som brygg passar denna rostningsgrad bra i mina ögon, som espresso kräver det att du överdoserar och tampar så att du får en extraktionstid på ca 45 s utan blondering och då bara några cl. Blommig, söt, fyllig och en anings syra blir det då när man prickar rätt. Detta träsk sitter jag benhårt fast i sedan ett halvår tebax. Gör du din espresso som "vanligt" dvs ca 25 s extraktionstid och lite mer mängd gissar jag att det blir för syrligt helt enkelt och brygden skulle må bra av lite mer rostade bönor. Som sagt, så körde jag med framgång tidigare. Men jag skulle vilja påstå att det "nya" sättet att rosta och brygga espresson smakar, enl mina smaklökar åtminstone, bättre.
 

Almapeso

Well-known member
Ska göra ett par provshot idag för att se hur det smakar och så att jag kan jämföra med nästa omgång. Kommer troligen till helgen.
Jäkligt kul det här med egenrostat, bara att hoppas att smakerna kan nå upp till en god nivå i slutändan.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp