Rosta blandat eller var för sig?

goat

Well-known member
Hur ska man göra?
Antar att olika bönor kräver olika lång rostningstid?
Om man vill prova en specifik blend ska man rosta dessa tillsammans då?
goat

Ytterligare en fråga.
Har någon en lämplig blend för presskafe?
Hur ska man tänka där bönmässigt?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det beror på.

Det kan vara väldigt nyttigt att rosta bönorna separat, då kan man prova olika blandningar "från samma rostning". En bandning med 40% Santos + 40% Guatemala + 20% Monsoon. Och en mix med 30% Santos + 30% Guatemala + 40% Monsoon. Intressant att jämföra och lätt att prova olika blandningar.

Sedan passar inte alla olika kaffesorter för att rostas samtidigt, en sort med pyttesmå bönor och en med stora bönor blit färdigrostade olika snabbt, och då kanske det inte fungerar så bra att rosta dem samtidigt. Yirgacheffe är en bönsort som inte vill sig preblended (i alla fall för mig).

Det är bara att prova. Jag rostar så gott som alltid preblended nuförtiden, tycker att det blir jämnt och fint rostat. Mina favoritblandningar verkar fungera bra som preblended. :)
 

goat

Well-known member
Tack KG!
Tänkte beställa följande:
Juncalito
Indian moonsoned malabar
kamerunsk robusta
brasiliansk santos

Kan det vara en bra grundplåt att testa sig fram på?
Har ingen aning hur jag ska börja blanda de olika sorterna så alla tips är välkomna!
Går det att göra espresso på alla enskilda sorter med hyffsat resultat elle bör man blanda?

goat
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Juncalito = Bra!
Indian moonsoned malabar = Bra!
kamerunsk robusta = Blääh! (jag gillar inte robusta)
brasiliansk santos = Bra!


Tips: Rosta robustan separat. Prova på en 100% robustashot, så vet du hur den smakar. Sedan kan du prova den i dina kaffeblandningar med olika mängd: 0%, 10%, 20%, 30%, se vad du gillar.

Något mer jag skulle rekommendera är Colombia Excelso och Guatemala San Lucas Atitlan SHB
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
4 ESS = 40% Santos, 20% Colombian, 20% Juncalito och 20% Monsoon. God.

Prova att ha i 20-30% Monsoon, det blir finemang. Jag har på senare tid ramlat in i 30%-avdelningen.
30% Monsoon + 40% Santos + 30% valfri böna = min grundplåt (ungefär).
 

goat

Well-known member
Själv har jag ingen uppfattning om hur robusta smakar. Den enda erfarenheten jag har av espresso är 100% arabica, favoriterna är Bella och FTO från J&N.
Men det godaste kaffe jag testat hittills var Daterra & Minita från Estate coffe, om man hamnade i närheten av något sånt skulle vara mumma!

goat
 

goat

Well-known member
Tog ditt råd KG, så nu är följande beställt!
Brasilien Santos 11001
Dominikanska Republiken Juncalito
Indian Monsooned Malabar AA
Colombia Excelso

Så nu får man återigen i jobbig förväntan gå och vänta på kaffepaket. Drygt...
goat
 

djneo

Well-known member
KG några tips på när man ska rosta hemma i ugnen själv.

Köpte samma bönor idag jag med efter att läst tråden :D

Värme på ugnen, tid i ugnen, mängd osv står ju ganska bra på go kaffe men nåt mera man ska tänka på?

/en som är tacksam för all hjälp....
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Säg till ifall något saknas i instruktionen på GoKaffe så uppdateras den (förutsatt att det är "bra" saker som saknas :))
 

Maestro Andreas

Well-known member
Alla sorter som kg rekomenderar är bra dock vill jag slå ett slag för kenya ab top. Jag har nog fått mina bästa shotar med den sen är oxå etiopisk yirga grym. Ett annat tips är väl att man inte ska rosta bönorna för hårt, nu är det länge sen jag rostade i ugn men har för mig att jag rostade vid ca 225 grader ca 15-17 min. Man kan ju kolla på några bönor runt kanterna och se om de svettas då tycker jag det är klart , är alla svettiga då har det gått för långt. Förövrigt så tycker jag startpaketet är ypperligt, när det är slut börjar man kunna rosta och då har man sedan en lång väntan på nya kaffen. Det tar tid att lära sig men ack vad kul. Det är oxå bra att föra rostningsdagbok så att man kan kolla hur man förbättrar sig. Glöm inte att skriva upp dina recept ifall du får en hit.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Jag personligen är en single-junkie, blandar otroligt sällan bönsorter utan snöar allt som oftast in på någon sort som jag dricker som single under en tid. Sedan hoppar jag till någon annan böna och dricker den. Yirgacheffen har varit bönan nr 1 i flera månader nu...
 

goat

Well-known member
Skulle vara fint med lite temp/tider för olika bönor.
Sen har jag läst om någon silverhinna, vad är det? Ska man försöka få bort den?
I så fall hur?

goat
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag har tyvärr aldrig rostat i ugn, så några specifika ugns-tips har jag inte. Alla Ni ugns-rostare kan väl kika igenom guiden på Gokaffe och se om det är något Ni vill lägga till, och skriva i den här tråden.

Så får så många som möjligt "rätt från början" om de har läst Gokaffes råd.

Jag nöjer mig med min Genecafé och lutar mig tillbaka för att skåda på allsköns tips som dräller in från folk med erfarenheter från ugnar.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Temperatur och tider är nog ganska omöjligt att ange (annat än som riktmärken) då det oftast är stora differanser mellan olika ugnar varför en jämförelse faktiskt inte fungerar. (Det är likadant mellan konsumentrostare också).

Lita på örat och ögat när du rostar! Ja, lukten också för den delen men det är enklast som nybörjare att lyssna och titta. Sedan, efter en par rostningar, så har du förstått hur det fungerar tillräckligt väl för att rosta med framgång själv.

Det här med rostning kan man göra både så enkelt som det är men å andra sidan väldigt (onödigt) komplicerat. Jag har aldrig sett behovet av att rosta avancerat med rostkurvor, dels eftersom jag tycker att kaffet blir väldigt gott som det är med de rostare jag använder och dels beroende på att jag inte har maskiner som klarar det riktigt. (Nja, med Gene Café går det ju för den som vill att ändra temperatur under pågående rost. Dock verkar inte min Gene Café vara fullt frisk längre...tappar liksom orken att hålla tempen uppe mot slutet)
Fast å andra sidan, ifall någon övertalar mig så är jag inte bangen att ändra mig förståss.
 

djneo

Well-known member
Tack för alla tips... får min leverans troligen på måndag så då ska jag börja prova mig fram.

:cool:
 

goat

Well-known member
Tack Lassekongo!
I bästa, bästa fall får jag min leverans i dag. (hoppas, hoppas)

Har två frågor som jag fortfarande är osäker på.
Nr1: På gokaffes sida står det att man inte ska låta bönorna vila i lufttäta burkar o dyl, innebär det att de ska ligga helt öppet? Vilket är det bästa sättet att låda bönorna "vila"?

Nr2: Dessa silverhinnor man läser om, är det något man behöver bekymmra sig om?

goat
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Avsikten med formuleringen är att "friskriva" sig ansvar ifall någon lägger bönor i t ex tryckkänslig glasburk. Bönorna släpper ifrån sig en del gas de första dagarna och då vill vi inte stå till svars ifall någon glasburk spräckts pga trycket, det blir ofta en liten lätt puff efter någon dags vila.
Bönorna ska förvaras så att inte syre kan komma åt det, gärna i trycktåliga och täta burkar. Jag personligen använder glasburkar från IKEA (kraftiga och tillräckligt trycktåliga) som har en silikontätning som hindrar luften att fördärva kaffet. Det finns även särskilda kaffepåsar att förvara sina nyrostade bönor i som har en inbyggd ventil för att släppa ut övertryck.

En del pratar om silverhinnor som något som helst ska tas bort helt. Jag blåste bort de som lossnat när jag rostade i ugn och i övrigt gjorde jag inget ytterligare. Jag tycker mig inte märka något av dessa silverhinnor som sitter kvar på bönorna. I de rostningsapparater jag använt blir det ungefär likamycket skal kvar som vid ugnsrostning (ifall man rör om och blåser bort skalen vill säga)

Kolla gärna hur förpackningarna hållit under leveransen i kartongen. På sistone tror jag att posten släppt många paket från mycket höga höjder och kört över kartongerna med gaffeltruckar och dyl... Om de inte tappat bort paketen helt då förståss... :mad:
 

goat

Well-known member
Ska absolut kolla om posten sköter sig:cool:

Hade ju tänkt att prova de nyrostade bönorna så snart som möjligt så det är nog ingen risk att de hinner bli dåliga. Tänkte mest på förvaring från rostning till dagen efter när jag tänkte mala och brygga.
Annars brukar jag förvara mitt kaffe lufttätt.

goat
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Avsikten med formuleringen är att "friskriva" sig ansvar ifall någon lägger bönor i t ex tryckkänslig glasburk. Bönorna släpper ifrån sig en del gas de första dagarna och då vill vi inte stå till svars ifall någon glasburk spräckts pga trycket, det blir ofta en liten lätt puff efter någon dags vila.

Jag tror inte att jag har hört talas om något fall där en glasburk skulle ha spruckit pga trycket. Någon annan här som har gjort det?

Om inte så skulle jag (om det var min site) skriva att man ska förvara bönorna i en lufttät behållare. Sådant jättetryck tror jag inte att bönorna bygger upp...
 

goat

Well-known member
Borde det inte funka med en fryspåse som man suger luften ur så gaserna kan expandera? Eller är det inte tillräckligt tätt?

goat
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp