Robusta från Uganda

the wizard

New member
Hej!

Jag råkade komma över en laddning robusta från Uganda när jag var där för en tid sedan.
Har hittills aldrig rostat kaffe själv, men tänker att det vore trevligt. Skaffade kvarn för något år sedan och gillar hantverkskänslan som medföljer.

Hur som helst är jag helt novis på det här, och skulle behöva lite hjälp. Kaffet är soltorkat, men en svart hinna är liksom kvar på utsidan. Snubben som jag fick kaffet av sa att en skulle rosta kaffet i ugnen först 10-15 min och sedan pilla bort skalet, och sedan rosta ytterligare 10-15 min. Dessvärre hade han inga temperaturangivelser, eftersom elektrisk ugn inte är världens vanligaste sak där nere.

Samtidigt kollar jag runt på forum och ser att allt råkaffe ju är helt fritt från hinnor eller liknande, och undrar om någon har tips på hur jag ska gå till väga för att få till en trevlig rostning.
Jag har inte varmluftsugn.

Med vänliga hälsningar
Oscar
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Kaffet är soltorkat, men en svart hinna är liksom kvar på utsidan.
..allt råkaffe ju är helt fritt från hinnor eller liknand

Det svarta, låter som fruktkött.. ...vilket du bör se som en bonus då kaffet kommer vara mycket sötare än det annars skulle..
...allt kaffe har silverhinna, men den försvinner av sig själv under rostning.

angående gradantal.. ...när bönorna är runt 220 grader är dem klara, men du kan också gå på hur dem ser ut. :)
 

hajpojken

Member
Vad ska en göra med det svarta "skalet"? Har också kommit över robusta från Uganda. Ska det skalas bort eller ska en bara "köra på"?
 

BengtL

Active member
Bara börja rosta. Skalet spricker när du rostar. Vill du så kan du blåsa bort det med en fläkt när du har rostat och bönorna är kalla.
När bönorna är rostade är det viktigt att snabbt kyla ner dom så att rostningen avslutas.
Ugnen bör stå på gradtal 230-250. Rosta 200-300 gram åt gången. det bör ta ca 10-15 minuter till 2:a crack beroende på bönsort.
Det är bara att passa ugnen hela tiden...

/Bengt
 

hajpojken

Member
Tack Nissee och samtidigt. Inte tack. Jag har suttit och skalat nu i 2,5h och är bara upp i 30g skalade böner. Fuck my life!
 

hajpojken

Member
20131120_235953.jpg Jag antar att ni ser vad som är vad men det börjar med oskalat från vänster, skal i mitten och skalade till höger. Och färdkoppen kaffe överst och tom såklart.
 

svartvest

Well-known member
Wow häftigt, vad kul grej..jag fick en burk böner av en kompis som var till Tanzania, de var rostade över eld skulle vara kul om de inte var rostande. Lycka till.
 

hajpojken

Member
Jag har precis rostat första satsen och är i valet och kvalet ifall en ska testa och mala nu eller vänta tills imorgon. Så nyfiken och sugen på samma gång!
 

hajpojken

Member
TEAMBUILDING!
Det kommer från och med nu finnas möjlighet att ta med sig sitt arbetslag hem till mig för att skala kaffe. Ni betalar bara 299:- pp och får en upplevelse ni aldrig varit med om tidigare!

Nej men jag ska testa att brygga te och om en stund ska jag mala en kopp av första satsen så ska jag uppdatera er om hur det blev.
 

the wizard

New member
Vilken grej!
Jag antar att vi har samma batch, eftersom jag känner igen påsen du har bönor i. Antingen känner vi varandra, eller så har vi en gemensam bekant. Hur som helst mycket trevligt att den här tråden fick liv.
Jag inväntar nu första provbryggningen av både teet och kaffet, och tips på grader, tid och förbättring innan jag ger mig i kast med mina.
Spännande!
 

hajpojken

Member
Jag fick min påse av en vän som hade läkarpraktik i Uganda precis. Jag har testat min första bryggning nu och jag måste säga att jag är lite besviken. Fast jag antar att stordåd inte sker på första försöket. Jag rostade i vanlig(el) ugn med en inledande hög temperatur. Första crack började vid 7 minuter och andra så sent som 17. Jag tror att jag tappade för mycket värme och han inte riktigt ikapp. Den saknade framför allt fyllighet. Men detta är inte heller en böna som en ska använda till espresso så kanske att jag försöker mig på en lite snabbare rost och en lite ljusare böna till aeropresson eller drippern nästa gång. Teet har jag inte smakat än. Det kommer i ett senare skede.
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,802
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp