Renovering Grimac twenty och Compak K6

martink78

Well-known member
Intressant, var faktiskt inne hos Martin idag och köpte ett likadant 4 håls och ett enkelhålsmunstycke av precis samma anledning. Min NS Oscar har också ett 4 håls men med större hål än synesso har och det går alldeles för fort. Har pluggat 3 av hålen med tandpetare vilket blev bättre men eftersom det fortfarande gick för fort för mig som är nybörjare i skumsvängen så köpte jag dessa munstycken.

Jag gillar de lite mindre hålen på synesson men undrar om det ändå inte går lite för fort med fyra st? Det var därför jag köpte enkelhålsmunstycket också (där är dock hålet större).. I värsta fall kan man ju alltid plugga nått eller ett par av hålen där också antar jag..

Hur mycket mjölk skummar du med synesson?
 

Hank

Well-known member
Jag gillar de lite mindre hålen på synesson men undrar om det ändå inte går lite för fort med fyra st? Det var därför jag köpte enkelhålsmunstycket också (där är dock hålet större).. I värsta fall kan man ju alltid plugga nått eller ett par av hålen där också antar jag..

Hur mycket mjölk skummar du med synesson?


Har bara två kannor, en rymmer 2dl upp till där pipen börjar och den andra 3dl.
Nu funkar det fint även med den lilla.
Långsammare vill jag nog inte att det ska gå, bättre att lära sig tekniken tänker jag.
Kanske borde man ha en större kanna när man gör tex två cappu men jag har aldrig lyckats hälla bra till den andra koppen så då skummar jag hellre en kanna för varje kopp, och då får det gärna vara lite fart.
 

GLC

Well-known member
Har bara två kannor, en rymmer 2dl upp till där pipen börjar och den andra 3dl.
Nu funkar det fint även med den lilla.
Långsammare vill jag nog inte att det ska gå, bättre att lära sig tekniken tänker jag.
Kanske borde man ha en större kanna när man gör tex två cappu men jag har aldrig lyckats hälla bra till den andra koppen så då skummar jag hellre en kanna för varje kopp, och då får det gärna vara lite fart.

Ett vanlig knep där är att hälla över lite till en mindre kanna, för att hälla till andra koppen med.
 

zzaar

Well-known member
Var inne hos kaffecompagniet och köpte mig ett nytt munstycke eller vad det nu heter.
Blev inte riktigt kompis med den som satt på, det gick för fort att skumma helt enkelt.

Bytte nu till en "Fine foam", Synesso. 4 lite mindre hål på denna.

Trodde inte det skulle göra så stor skillnad men det gjorde det!
Betydligt bättre kontroll på skumningen nu och det går lagom fort:)


Är det enkelt att byta pip? Jag har inte blivit vän med de stora hålen heller, iaf inte när man ska fixa mjölk på mindre än 5 dl mjölk. Vad kostade pipen?
 

Hank

Well-known member
Är det enkelt att byta pip? Jag har inte blivit vän med de stora hålen heller, iaf inte när man ska fixa mjölk på mindre än 5 dl mjölk. Vad kostade pipen?

Köpte den för ett par veckor sen tillsammans med lite annat så är osäker på priset, ca 160-170kr tror jag.

Polygrip med typ wettextrasa emellan, håll i armen och skruva av.
Tätade med flytande tätningsmedel denna gång men det funkar med gängtejp också.

Tror inte att du kommer ångra dig!
 

zzaar

Well-known member
Låter som det får bli en beställning på en sådan då :). Tänkte ta ner brygggruppen i molekyler till helgen o låta den ligga i ett syrabad också så de passar sig att byta pip då också.. Är det svårt att få isär bryggruppen?
 

Hank

Well-known member
Låter som det får bli en beställning på en sådan då :). Tänkte ta ner brygggruppen i molekyler till helgen o låta den ligga i ett syrabad också så de passar sig att byta pip då också.. Är det svårt att få isär bryggruppen?

Då får du rapportera om vad som växer i din bryggrupp...;)

Jag hade ju kokaren bortmonterad så det var lätt att ta bort huvudet men det ska nog inte vara något problem.
Skruva loss de två muttrarna till rören och sen muttrarna som håller fast huvudet så är den loss.
Liten skruv sitter på locket till kontakten för magnetventilen, den kanske du kan ta loss framifrån när gruppen är lös om den nu är svår att nå från insidan.

Sen är det bara att fota ordentligt så man kommer ihåg hur allt sitter.
Nya packningar är nog bra att sätta dit också.

Lycka till!
 

Bilagor

  • 2009 073.jpg
    2009 073.jpg
    97.7 KB · Visningar: 65

martink78

Well-known member
Så har jag provkört mina nya munstycken, de är båda klart lättare än originalet. Synesson är faktiskt lättare än enhålaren, i min lilla 25 cl kanna så kan jag sätta den mitt i på botten och bara dra på, då blir det ett okej skum med en del större bubblor. Vet inte riktigt hur jag skall kunna undvika dem efterom jag redan är på botten, har prövat att hålla igen på ångan och ta lite mer vätska (diskvatten i mitt fall) men då blir det generellt mindre skum så jag måste nog lära mig balansera trycket bättre.

Enhålaren funkar också bra men kräver att man har koll på positionen eftersom den är kinkigare att få rotation på mjölken, dessutom går den inte att ställa på botten på samma sätt.


Generellt så blir skummet ok, bättre än de flesta cafeer (vilket kanske inte är så hög ribba.. :) ) men jag får inte det där riktiga mikroskummet som jag minns från semestern i italien... men det är nog en övningsfråga.
 

Hank

Well-known member
Absolut, blir lättare att polera mjölken när du kan hälla över en del till en annan kanna.

Första försöket avklarat, tror jag fattar principen.
Hällde över lite till en liten kanna och hällde i liten kopp, fick dock för mycket tjockskum i den. Det som var kvar i stora kannan funkade bättre.

Behöver nog skaffa en större kanna och bättre koppar.


martink78: Skriker inte mjölken om du håller munstycket på botten?
Jag startar en liten bit ner och drar genast upp till ytan för "riva papperljud" några sekunder, sen ner igen för värmning och virvel.
Kul med Synessotipen, det börjar komma lite resultat, bara att öva på.:)
 

Bilagor

  • två kannor.jpg
    två kannor.jpg
    40.6 KB · Visningar: 57

GLC

Well-known member
Allt beror lite på hur stora koppar och kannor man kör med men prova att hälla över lite till en kanna, häll första koppen med den stora kannan, häll tillbaka det som är i lilla kannan till stora och polera lite till, och häll sedan andra koppen.
 

martink78

Well-known member
martink78: Skriker inte mjölken om du håller munstycket på botten?
Jag startar en liten bit ner och drar genast upp till ytan för "riva papperljud" några sekunder, sen ner igen för värmning och virvel.

Inte så farligt, jag tror iofs att mitt problem där är att kannan är aningen för liten, drar jag på med full ånga så blir det sådan virvel att munstycket nästan hamnar ovan ytan (eftersom merparten av mjölken är upptryckt längs sidorna av farten).
Jag tror jag skall titta efter en aningen större kanna (35cl) och använda lite mer mjölk.
 

martink78

Well-known member
Jaha.. köpte en 40 cl kanna men den visade sig vara bara aningen större än min 25 cl, förmodligen mäter dem till helt olika ställen.. Lite snopet..

Men å andra sidan har jag stretat vidare med diskvattnet och tror att jag har hittat ett bra sätt att jobba:
Jag fyller kannan till där pipen börjar (ungefär halva kannan), sedan placerar jag ångröret mitt i och nedsänkt någon halvcentimeter, i höjd med den kantiga kragen som synesso munstycket har (jag stöder kannan mot röret för att få stabilitet). Sedan drar jag relativt sakta på ånga tills jag får det där (?) rivljudet och en bra virvel, sedan skruvar jag på ytterligare ånga i takt med att ytan höjs så att rivljudet bibehålls.
Kannan håller jag hela tiden i samma läge, det enda jag justerar är alltså hur mycket ånga som släpps på.

Drar jag på full ånga från början så kommer trycket att sänka ytan runt utblåset så mycket att det blåses in luft i mjölken och skapa stora bubblor (det tog mig ett tag att fatta varför det blev stora bubblor trots att munstycket var på botten). Genom att reglera ångan så ser jag alltså till att ytan hela tiden (eller i den kritiska fasen under 40grader i alla fall) ligger strax ovanför utblåset.
Som jag ser det så blir effekten densamma som när man sänker kannan för att följa ytan, men det här fungerar bättre (för mig) när det är små mängder och bra tryck i ångan. Hela förloppet tar kanske 10s så jag skulle aldrig kunna hålla kannan i höjd med ytan på nått bra sätt..
 

Hank

Well-known member
Munstyckebytardags!

Vart kan man köpa munstycket längst till höger på bilden? (från en Linea La Marzocco)

Har hittills fått bra skumresultat med mittenmunstycket från Synesso men på senare tid har jag backat lite.
Anledningen är nog att jag ofta på jobbet går ner till ett cafe på lilla essingen och skummar min egen cappuccino på deras Linea och den är så otroligt skön och lättjobbad!

Lånade igår hem ett av deras munstycken och det passade turligt nog på min Grimac Twenty.
Får i stort sätt samma resultat hemma med den, dock har Linean lite bättre vinkel på armen.
Det går visserligen ultrafort att skumma men med kontroll och riktigt bra virvel. :D

Den vänstra är jag inte kompis med (original)
 

Bilagor

  • munstycke.jpg
    munstycke.jpg
    87.7 KB · Visningar: 37

Mayhem

Well-known member
Jag har faktiskt en oanvänd Linea-pip över om du vill köpa. Köpte för länge sedan att testa på min förra maskin men passade icke, min nuvarande maskin kom med en sådan från fabrik :)
 

Timpolanen

Well-known member
Skit rolig tråd! Har samma tankar att ge mig in å total renovera, men först ska jag bemästra maskinen :) Varför isolera kokaren? Vill man inte ha toppen varm för att värma kopparna?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp