Receptjustering för att framhäva sötma/fruktighet

M€M€

New member
Lite sen på bollen, men ändå. Jag har tidigare kört mycket 40/60 men nu mest single pour och går just en härlig syra i början, mjuk sötma och många smaker. Jag har provat både lägre och högre temp med bra resultat. Grind size har varit medium till medium grov skulle jag säga. Jag tror jag inspirerats av April, Lance och säkert några till. Vem kan hålla koll.

Jag tycker ofta att sötma kommer ur en "ren bryggning" som resultat av att jag inte överextraherat "fines". Jag försöker undvika att jag får "stalled brews" genom att minska "agitation". I övrigt inte så strikt med tider och temp.

Oftast
V60
12 g kaffe
200 g vatten
Lång bloom där jag täcker bädden och "swirlar", väntar 60 (upp till 120 sek).
Sedan single pour med cirkelrörelse tills jag skingrat flytande bädden (ofta halva vattenmängden), sedan stilla pour i mitten.
Koppen klar på ca 2,10. Ofta mycket fines längs filtrets väggar och inga längs bäddens botten.

Har lyckats bra med många kaffen. Senaste oväntade var Gringos pacamara espresso som blev riktigt intressant och god i v60. Får inte till den som espresso.

Någon annan som har erfarenheter av liknande metod?
 

Herr Räv

Well-known member
Lite sen på bollen, men ändå. Jag har tidigare kört mycket 40/60 men nu mest single pour och går just en härlig syra i början, mjuk sötma och många smaker. Jag har provat både lägre och högre temp med bra resultat. Grind size har varit medium till medium grov skulle jag säga. Jag tror jag inspirerats av April, Lance och säkert några till. Vem kan hålla koll.

Jag tycker ofta att sötma kommer ur en "ren bryggning" som resultat av att jag inte överextraherat "fines". Jag försöker undvika att jag får "stalled brews" genom att minska "agitation". I övrigt inte så strikt med tider och temp.

Oftast
V60
12 g kaffe
200 g vatten
Lång bloom där jag täcker bädden och "swirlar", väntar 60 (upp till 120 sek).
Sedan single pour med cirkelrörelse tills jag skingrat flytande bädden (ofta halva vattenmängden), sedan stilla pour i mitten.
Koppen klar på ca 2,10. Ofta mycket fines längs filtrets väggar och inga längs bäddens botten.

Har lyckats bra med många kaffen. Senaste oväntade var Gringos pacamara espresso som blev riktigt intressant och god i v60. Får inte till den som espresso.

Någon annan som har erfarenheter av liknande metod?
Låter ungefär som min V60, men jag häller i cirkelrörelser hela tiden och slutar mellan 3-3.30 minuter. Jag kanske ska prova att mala något grövre. Har iofs upptäckt att det blir något bättre sötma när jag närmar mig 3 minuter istället för 3.30.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp