Re: Var har tigerränderna tagit vägen?

PerryE

Active member
Re: Var har tigerränderna tagit vägen?

Har smugit omkring här ett tag men tänkte nu se om någon har något tips på hur jag skall förbättra mina espressos.

Min ECM Botticelli II är cirka tre månader gammal och senaste veckorna har creman blivit sämre och sämre. Den är inte katastrofal men fram till för någon månad sedan brukade den vara mörkare och då och blev det perfekta (OK då - väldigt snygga i alla fall) tigerränder.

Problemet har varit lika för Monsun Malabar, De Sica och någon blandning från Kahls. Kvarnen är en Rocky och när jag maler finar samt/eller tampar hårdare aktiveras någon ventil så vattnet rinner ner i tanken.

Har även rengjort med blindfilter och rengöringsmedel.

Vet inte riktigt vad som fattas - kommer jag inte upp i tillräckligt högt tryck? Är temperaturen för låg?

Som sagt - de blir inte katastrofala och har oftast inte channeling i pucken.
 

selanderm

Well-known member
Hejsan!
Har din OPV (övertrycksventil pajat) månntro?
Är ditt kaffe färskt, du kan ju ha haft otur med det?
mvh
m
 

Lars

Well-known member
Det låter som att temperaturen är lägre i och med att creman inte blir lika mörk längre. Har du ändrat något i dina rutiner? Har maskinen normalt sett varit på lika länge innan bryggning som tidigare? Har du portafiltret ute ur maskinen längre tid än tidigare?

Om det inte är temperaturen, så kanske det är dags för nya malskivor/rengöring av kvarnen?
 

PerryE

Active member
Tror nog att kaffet är färskt - har testat lite olika sorter som alla inköpts på antingen kaffemaskinen eller kahls och datumen verkar OK.

Helst skulle jag vilja kolla att maskinen kommer upp i rätt tryck samt även rätt temperatur.
 

PerryE

Active member
Botticellin står på större delen av dagen - på kvällen när jag i lugn och ro kan dricka espresso har den stått på hela dagen och filterhandtaget har suttit inne minst 20 minuter (med lite spolning av varmvatten). Problemet kvarstår även efter att jag ångat mjölk och gör espresso efter ångning. Då spolar jag varmvatten genom röret tills ångan försvunnit och tycker att temperaturen definitivt borde vara tillräcklig.

Rockyn brukar vara inställd på mellan 6 och 8 beroende på kaffetyp (malskivorna tar emot ungefär vid 0). Dvs om jag vill kan jag få bra mycket mer finmalt än jag kör nu - men då kommer det bara någon droppe kaffe. en större rengöring vore kanske bra - har haft kvarnen drygt ett år.

Tycker att jag inte ändrat någonting. Har laborerat med mängd kaffe (även vägt), malgrad, tampningstryck, ...

Finns det något sätt att kolla trycket?
 

Lars

Well-known member
För att kolla pumptrycket behövs nog tyvärr ett portafilter med manometer. Vad jag vet så finns det inget annat sätt. Jag skulle också vilja kolla mitt pumptryck, inte för att jag har anledning att tro att det är fel, utan snarare för att kunna sova extra gott om natten.
 

PerryE

Active member
Kan man inte låna/hyra ett sådant portafilter? Skulle också sova extra gott om jag visste att tryck och temperatur är exakt det jag vill det skall vara!
 
C

cj53x11

Guest
Kan man inte låna/hyra ett sådant portafilter? Skulle också sova extra gott om jag visste att tryck och temperatur är exakt det jag vill det skall vara!

Har för mig att någon här på forumet tillverkade en sån på egen hand i vintras. Tyvärr kommer jag inte ihåg tillräckligt många gångbara sökord för att leta rätt på tråden, men nånstans finns den....
 

Tallinn

Well-known member
Får du fortfarande samma tid på dina extraktioner som innan? Känns kaffet lika varmt som förr?

Om du får en rykande het espresso på 25 sek så är det ju sannolikt kaffet om det fortfarande inte blir bra. Om vattnet rinner i genom för fort så har du ju en uppsjö av tänkbara orsaker, malning, igentäppt OPV etc. Och utan rätt temp får man ingen crema heller. Men visst, det är inte lätt att känna ifall man har 92 eller 88 grader på vattnet... Men det gör stor skillnad på resultatet.

Jag tror ändå att det går att härleda felet ganska långt utan tryckmätare och grejor.
 

PerryE

Active member
Jag kan fixa till en espresso på 25 sekunder som smakar helt OK. Genom att justera malning, mängd kaffe samt hur hårt jag tampar kan jag variera tiden rejält - emellerid blir resultatet inget vidare om jag avviker alltför mycket från "normalt". Blondingen kommer precis i slutet (om jag nu inte klantat mig vilket händer ibland ...) och den är helt klart drickbar.

"Problemet" är att jag inte längre får till de snygga tigerränderna och jag inbillar mig att mina espressos blir "OK" men inte "super".Har börjat köra med naket filter ibland och då märker man direkt om man gjort bort sig. Bra verktyg för att bli konsistent!
 

arto

Well-known member
Är det samma kokartryck som förr?

Prova att vänta en längre tid mellan flushen och extrahering, då får du varmare vatten. Det brukar öka tigerrandsfenomenet för mig.

Om du maler ungefär lika fint, och att det rinner unegfär lika fort som förr så är extraheringstrycket ungefär den samma. Man kan även på "fincrema" med en lägre tryck än den "optimala" 9 bar.

Som sagt, jag tycker det låter som ett temp.problem, men kan ju alltid var anåt krafs på kaffet med. Rengör kvarn, tampa extra noga & fint.
 

arto

Well-known member
Tillägg:

Har du mobilkamera eller annan videokamera? Filma gärna och visa oss. Det är både trevligt, roligt, udnerhållande och hjälpande.
 

Tallinn

Well-known member
Då låter det ju mer som halvdassiga bönor än ett tekniskt fel?

Hur verkar temperaturen? Jag påstår inte att man kan känna skillnad men jag tror att man kan märka om det inte är som normalt?
 

PerryE

Active member
Ett förtydligande - Botticellin är en "single-boiler" och inte av värmeväxlartyp.

Skall se om jag kan lägga in bild samt eventuellt en liten videofilm. Häromdagen filmade jag med mobilen när jag hade naket portafilter - tyvärr hade jag inte lyckats perfekt vid packningen vilket resulterade i en rejäl kaffedusch! Normalt sett brukar det bli bra!
 

arto

Well-known member
Just ja, det hade jag glömt (att den inte är HX, blandade ihop med Cellini eller vad den heter).

Då kan det vara så att termostaten har ändrat spannet lite, så kanske kan det vara så att maskinen går kallare än förr. Prova att ha ångläget på i 2-3-4 sekunder innan bryggning, på det sättet extraherar du lite varmare.

Kanske kan hjälpa, prova :)

(Sen så kräver olika kaffen olika temp. för att få fram det optimala (vilket i vissa fall ger tigerränder), och eftersom kaffesorterna alltid ändras i blandningar så kräver dom olika arbetssätt vid olika tidpunkter. Så det kan vara så att du fortfarande kan få tiggerränder med någon annan blandning som gilalr din maskins arbetstemp.)
 

PerryE

Active member
Brukar trycka in ångknappen samtidigt som bryggningen börjar när jag skall göra cappuccino. Skall se hur långt i förväg man kan börja med ångning - en gång försökte jag göra espresso när den varit intryckt ett par minuter och det var inte bra alls!

Värt att testa - i alla fall för att se om temperaturen eventuellt inverkar negativt numera.
 

arto

Well-known member
Det handlar om att höja tempen bara några få grader, 1-2 grader kan göra skillnaden på tigerränder eller inte :) Ha på ångläget bara en kort-kort stund precis innan extraheringen :)

Men som det har framgått så kan det vara mycket annat som "felar" med.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp