hrbrun
Well-known member
Efter några veckors funderande och ett par beställningar från KG hade jag mognat tillräckligt mycket för att kasta mig utför stupet....
Gick ner till stan i förmiddags och köpte ett halvkilo råkaffe, modell colombia. Vet inte ett dugg om kaffet, men Erik på Tebladet tyckte det skulle vara en bra böna att börja med.
Läste på lite om rostning här på RK och hos gokaffe.se. Valde att gå på den långsammare rostningsmodellen.
Dagens förutsättningar:
180 gr råkaffe
210 grader i ugnen, varmluftsplåt används.
Jag skakade plåten vid 7m30sek och efter 13m30sek. Första crack pågick mellan 12-14 minuter ungefär. Tog ut plåten efter 20 minuter, då hade också några bönor börjat röra sig igen. Förmodar att andra crack var ganska nära.
Nu återstår väntan, väntan och åter väntan. Eller ja, i alla fall till imorrn bitti. Lite som att vänta på julafton.
So far är mitt intryck av kafferostning dessa:
* Mindre strul än jag väntat mig
* Det ryker en del, brandvarnaren gick igång två gånger.... Bra köksfläkt är ett måste vid rostning i ugn!
* Det ryker ganska mycket skal från kaffet...
Jaha, återkommer med rapport efter provsmakningen!
Kaffe! på er nerd-kollegor
Fotografierna föreställer:
180 gr råkaffe i oförstört skick
Kaffe på plåt innan rostning
Kaffe precis inställt i ugnen
Kaffe efter 6 minuter
Kaffe efter 10 minuter
Kaffe efter 15 min
Kaffe efter 20 min, precis uttaget ur ugnen
Kaffe på kylning
Före och efterbild på kaffet
Gick ner till stan i förmiddags och köpte ett halvkilo råkaffe, modell colombia. Vet inte ett dugg om kaffet, men Erik på Tebladet tyckte det skulle vara en bra böna att börja med.
Läste på lite om rostning här på RK och hos gokaffe.se. Valde att gå på den långsammare rostningsmodellen.
Dagens förutsättningar:
180 gr råkaffe
210 grader i ugnen, varmluftsplåt används.
Jag skakade plåten vid 7m30sek och efter 13m30sek. Första crack pågick mellan 12-14 minuter ungefär. Tog ut plåten efter 20 minuter, då hade också några bönor börjat röra sig igen. Förmodar att andra crack var ganska nära.
Nu återstår väntan, väntan och åter väntan. Eller ja, i alla fall till imorrn bitti. Lite som att vänta på julafton.
So far är mitt intryck av kafferostning dessa:
* Mindre strul än jag väntat mig
* Det ryker en del, brandvarnaren gick igång två gånger.... Bra köksfläkt är ett måste vid rostning i ugn!
* Det ryker ganska mycket skal från kaffet...
Jaha, återkommer med rapport efter provsmakningen!
Kaffe! på er nerd-kollegor
Fotografierna föreställer:
180 gr råkaffe i oförstört skick
Kaffe på plåt innan rostning
Kaffe precis inställt i ugnen
Kaffe efter 6 minuter
Kaffe efter 10 minuter
Kaffe efter 15 min
Kaffe efter 20 min, precis uttaget ur ugnen
Kaffe på kylning
Före och efterbild på kaffet
Bilagor
-
IMG_0046.jpg65.4 KB · Visningar: 45
-
IMG_0047.jpg94.7 KB · Visningar: 41
-
IMG_0049.jpg62.8 KB · Visningar: 33
-
IMG_0050.jpg73.7 KB · Visningar: 40
-
IMG_0051.jpg74.2 KB · Visningar: 40
-
IMG_0052.jpg77.7 KB · Visningar: 40
-
IMG_0053.jpg108.6 KB · Visningar: 46
-
IMG_0054.jpg142.3 KB · Visningar: 66
-
IMG_0057.jpg52.6 KB · Visningar: 74