Rapport från ett äventyr

hrbrun

Well-known member
Efter några veckors funderande och ett par beställningar från KG hade jag mognat tillräckligt mycket för att kasta mig utför stupet....

Gick ner till stan i förmiddags och köpte ett halvkilo råkaffe, modell colombia. Vet inte ett dugg om kaffet, men Erik på Tebladet tyckte det skulle vara en bra böna att börja med.

Läste på lite om rostning här på RK och hos gokaffe.se. Valde att gå på den långsammare rostningsmodellen.

Dagens förutsättningar:
180 gr råkaffe
210 grader i ugnen, varmluftsplåt används.

Jag skakade plåten vid 7m30sek och efter 13m30sek. Första crack pågick mellan 12-14 minuter ungefär. Tog ut plåten efter 20 minuter, då hade också några bönor börjat röra sig igen. Förmodar att andra crack var ganska nära.

Nu återstår väntan, väntan och åter väntan. Eller ja, i alla fall till imorrn bitti. Lite som att vänta på julafton.

So far är mitt intryck av kafferostning dessa:
* Mindre strul än jag väntat mig
* Det ryker en del, brandvarnaren gick igång två gånger.... Bra köksfläkt är ett måste vid rostning i ugn!
* Det ryker ganska mycket skal från kaffet...

Jaha, återkommer med rapport efter provsmakningen!:coffee:

Kaffe! på er nerd-kollegor :D

Fotografierna föreställer:
180 gr råkaffe i oförstört skick
Kaffe på plåt innan rostning
Kaffe precis inställt i ugnen
Kaffe efter 6 minuter
Kaffe efter 10 minuter
Kaffe efter 15 min
Kaffe efter 20 min, precis uttaget ur ugnen
Kaffe på kylning
Före och efterbild på kaffet
 

Bilagor

  • IMG_0046.jpg
    IMG_0046.jpg
    65.4 KB · Visningar: 45
  • IMG_0047.jpg
    IMG_0047.jpg
    94.7 KB · Visningar: 41
  • IMG_0049.jpg
    IMG_0049.jpg
    62.8 KB · Visningar: 33
  • IMG_0050.jpg
    IMG_0050.jpg
    73.7 KB · Visningar: 40
  • IMG_0051.jpg
    IMG_0051.jpg
    74.2 KB · Visningar: 40
  • IMG_0052.jpg
    IMG_0052.jpg
    77.7 KB · Visningar: 40
  • IMG_0053.jpg
    IMG_0053.jpg
    108.6 KB · Visningar: 46
  • IMG_0054.jpg
    IMG_0054.jpg
    142.3 KB · Visningar: 66
  • IMG_0057.jpg
    IMG_0057.jpg
    52.6 KB · Visningar: 74

hrbrun

Well-known member
Några testskott senare:

Den här batchen kräver lite mer finmalt än kaffe jag använt förut. Har ställt ner Rocky till 8-9 ungefär (mot 11-12 tidigare). Trots det är puckarna snustorra, öken style.

Kaffet beter sig ungefär som andra färskrostar jag sett, bra crema och ganska lätthanterat.

Dock är jag nog lite besviken på smaken. Vet inte vad jag förväntat mig, men en blandning krävs. Tror att colombian kan utgöra en bra bas, men det är alldeles för platt för att agera espressokaffe.

Tips mottages tacksamt på vad jag ska blanda i nästa gång... Hjälper det att låta bönorna vila ytterligare några dagar, eller är det andra bönor som behövs?
 

hrbrun

Well-known member
Ett par observationer:

* 150gr nyrostat kaffe räcker inte särskilt långt hemma hos mig. Sex skott gjorda, och nu ligger bara ett fåtal böner kvar i hoppern. Vet inte om det säger mer om min dosering än om kaffet. Kanske dags för mig att mala finare och dosera mindre.......
* De skott jag gjort blev ganska tajta. Spelar ju i nakenligan nu för tiden, så det är lätt att observera förloppet under skottet. Trots att jag lät det blonda rätt mycket blev inte skotten större en typ 4cl.

Jaha, ska man sätta på ugnen igen kanske..... Och rosta 200gram till....
 

larjo11

Well-known member
Låter kul att rosta hemma. Men fläkten i köket tillåter knappt att man steker pannkakor, så misstänker att grannarna inte skulle tycka om att jag rostade kaffe :(

Du låter lite överentusiastisk när nu gjort av med alla böner redan första dygnet. Men det är völ lite nyhetens behag oxo :) Har för mig de bör ligga 3-4 dagar innan de börjar bli bra.
Forsätt rosta och prova dig fram vad som blir bäst.
 

hrbrun

Well-known member
Om fläkten är så trött ska du nog fråga om du kan få rosta hemma hos någon kompis istället :D

Körde en andra batch precis. Eldade på lite mer i ugnen, runt 220-230 grader istället. Nu körde jag dem så länge att en del blev lite blanka. Verkar dock som att ugnen ger lite ojämn värme, för rostningsgraden är lite varierande. Första crack tog ungefär 10 min den här gången, men det var kanske bara hälften av bönorna som crackade just då. Efter en omrörning lite senare började ett gäng till smälla, efter kanske 15-16 minuter.

En annan skillnad mot förra batchen var att det blev rätt mycket mer rök den här gången... hehe... tur att sambon inte kommer hem förrän om en timme. Nu står alla fönster på vid gavel. Det är kallt ute, men det spelar ingen roll just nu. :huh:

Ska låta den här batchen vila lite längre innan jag använder dem. Nu har jag styvt 200 gram efter rostning, det borde räcka till några fler skott.
 

hrbrun

Well-known member
Den första batchen fick inte mycket tid på sig får jag erkänna. Rostningen var avslutad på lördag eftermiddag vid 15.30-tiden. De fick ligga över natten, och var slut efter lunch idag... De har legat i en burk utan lock.

Det blev bara 150 gram av första batchen, räckte till sex skott. Måste se över mitt doserande...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Det blev bara 150 gram av första batchen, räckte till sex skott. Måste se över mitt doserande...

Men... alltså... fick du in så mycket i din filterkorg, eller spillde du och strök bort massor med kaffe??? Det blir ju 25 gram per skott...

I övrigt, grattis! Och nope, 200 gram räcker inte så långt... Kör i lite Monsoon, det ger ett fint tillskott i smaken. :)
 

zix

Well-known member
Grattis till succén!
Jag tror att det är bra om du fortsätter försöka lite på den högre värmen. Eftersom du har varmluft så kan du ju öka värmen under rostningen om du vill också - t.ex. gå upp från 210 till 230 vid första crack.
Det är nog bra att hålla ner rosttiderna så att du kan avsluta en ugnsrost inom 15-20 minuter. Att det blir ojämnt vid första crack behöver du inte bekymra dig så mycket för.

Och den mesta röken brukar komma på slutet, efter andra crack. Blå rök. Luktar mycket. I ugnen bör du lätt kunna rosta 300-400g, och då får du vara beredd med köksfläkten. Har du så att du kan stänga dörren till köket så är det bra, då stänger du den och drar på köksfläkten max så skapar du undertryck i köket, och slipper få ut röken i resten av lägenheten.
 

hrbrun

Well-known member
Vågade inte köra med varmluften, tror det skitar ner för mycket. Men varmluftsplåtarna borde vara bättre än vanliga plåtar med tanke på värmegenomströmning.

Andra rosten om ca 260 gram tog upp större delen av plåten mot sluten, men upp till 300g borde funka.

Imorrn ska jag testa andra batchen, då har den fått flera dagars vila. Det har varit väldigt kul att följa bönornas utveckling under de här dagarna, från att ha varit väldigt fruktiga i doften direkt efter rostningen till att ha mognat och förändrats.
 

hrbrun

Well-known member
Hur länge lät du bönorna vila och hur?

Nu har bönorna vilat tre dagar liggandes i burk. Första dygnet utan lock.

Men... alltså... fick du in så mycket i din filterkorg, eller spillde du och strök bort massor med kaffe??? Det blir ju 25 gram per skott...

Nu är köksvågen framplockad, och mycket riktigt spilldes det lite. Det som såg för sumbart ut var ca 5g per skott. ojojoj, vilken slarver jag är! :unsure:

Anyhow, imorse testade jag två skott från min söndagsrost. och OJ, vilken smakskillnad mot i söndags! :D Ett riktigt nöje att dricka, eftersmaken bara växte och växte.

Den första batchen var ganska chokladig, till att nu vara nästan lite curryaktig i tonerna. Plattheten i första batchen saknades som tur var, även om det fortfarande behöver blandas med andra bönor. Blir inköp till helgen....
 

zix

Well-known member
Vågade inte köra med varmluften, tror det skitar ner för mycket.
Hur då?
För mig har det iallafall varit problemfritt. Jag har kört på varmluft i ungefär ett års tid, det har funkat utmärkt på alla sorters bönor, inklusive yirgacheffe, som har rätt mycket silverskal. Inget omkringflygande i ugnen, så kraftig luftström är det inte.
 

plind

Well-known member
Visst ska du använda varmluften om du har sådan!:)
Du får en mycket jämnare rostning då och behöver inte öppna luckan för att röra om.
När det gäller temperaturen brukar jag försöka få 1:a crack vid ca. 6min. för att sedan sänka tempen en aningen för att förlänga tiden till 2:a crack. Tiden mellan 1:a och 2:a är viktig eftersom det mesta av smakerna utvecklas då. 2:a bör komma mellan 15-18min.
Tar det längre tid blir bönorna mer "bakade" än rostade och väldigt snälla till karaktären. Ingen syra alls kvar, men lena och lite "chokladiga".
 

hrbrun

Well-known member
Peter, din beskrivning av smaken på mina bönor är ganska väl på pricken! Min första batch, som jag körde på 200-210 var väldigt chokladiga. Kul att få en förklaring, tack!

Ok, nästa bönrostning blir med varmluften igång.
 

puttec

Well-known member
Hur mycket luktar det när ni kör i ugnen? Min rostare har ju brunnit upp så jag börjar bli desperat innan jag får en ny så jag funderar på att ta till ugnen!
 

zix

Well-known member
Kör på bara! Tveka inte!
Klart att det luktar, men det luktar ju gott för sjåen! Det är ju kaffe!

Det är enligt min mening alltför många som oroar sig för att rosta i ugn. Det är harmlöst! Börja med typ 250g i en halvstor ugnsform (stor som ungefär precis hälften av en fullstor djup ugnsplåt alltså - varför inte en av de där billiga teflonformarna som du köpte på Ica.) Fyll upp botten, men inte mer än ett lager, på med ugnsvärmen, inte för mesigt, dra på med 225 °C iallafall. Rosta. Titta! Rör om lite. Ha kul!
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp