Rättvisemärkt

Jemo

Well-known member
möjligen är diskussionen om vad rättvisemärkt egentligen innebär lite passé nu, men jag tyckte inte riktigt det klargjordes. lite olika teorier presenterades och jag tyckte det kunde vara intressant att se vad de inom organisationen själva säger. jag skickade därför följande mail till dem den 17 januari:

"Hej,

På ett forum om kaffe (http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=2593) förs en diskussion om vad rättvisemärkt kaffe egentligen innebär. Bland annat diskuteras huruvida ekologiskt är ett kriterium samt huruvida det finns några "kvalitetskrav" inbyggda i rättvisemärkningen.

En debattör hävdar följande:

"Kraven för Rättvisemärkt är :
NEJ till Barnarbete
NEJ till köns- hudfärgs- och tro- diskriminering.
JA till bättre arbetsförhållanden och löner för odlare och arbetare.
JA till ekologiskt odlande.
JA till demokrati och rätten att ha fackförbund.
Och så självklart hög kvalité på varan i fråga."

En annan hävdar följande:

"Rättvisemärkt har inga uttalade kvalitetskrav! Det finns många usla kaffen där rättvisemärkningen är den enda anledningen till att de säljer något"

På frågan om rättvisemärkt kaffe alltid är ekologiskt svarar en:

"Som jag har förstått det, ja, och det är en signifikant skillnad mot t.ex RA."

Medan en annan hävdar motsatsen:

"Enligt Sven-Olof Eneman som jobbar som rostmästare på Kahls är det inte så. Rättvisemärkningen är endast ett tillägg i priset som går direkt till kaffeodlaren så att denne kan leva ett drägligt liv."

För mig är rättviseaspekten viktig och jag försöker köpa rättvisemärkta varor så ofta jag kan. När det gäller kaffe har jag dock blivit alltmer medveten om vilka enorma miljöproblem kaffeproduktionen orsakar och vill därför gärna stödja ekologisk produktion. Dessutom är det så att många kaffeentusiaster inte kan tänka sig att kompromissa med kvaliteten. Jag skulle därför uppskatta ett klargörande i dessa två frågor från er. Ni kan antingen svara via mail så vidarebefordrar jag ert svar till formumet, eller registrera er på forumet och svara direkt där."

det dröjde ganska länge, men idag fick jag följande svar:

"Ber om ursäkt för att vårt svar dröjt.

När det gäller den miljöaspekten har Rättvisemärkt grundläggande miljökriterier vilka exempelvis förbjuder de allra värsta bekämpningsmedlen. Detta är viktigt, både för miljön men också för en sundare arbetsmiljö för odlaren. Dessa grundläggande miljökrav lever dock inte upp till kriterier för en ekologisk produktion.
Däremot ges producenten bättre betalt om denne även odlar enligt ekologiska principer. Därmed uppmuntrar Rättvisemärkts system bonden att odla ekologiskt, men det är i slutändan bondens eget val (detta beror naturligtvis också på efterfrågan, bonden måste ha en efterfråga på sitt ekologiskt certifierade kaffe om det ska vara lönsamt att investera i en certifiering).

Ja, det stämmer att det som särskiljer Rättvisemärkt är att märkningen ger bonden skäligt betalt. Det finns inget annat initiativ som har kriterer kring en bättre betalning, det stämmer alltså att det är en signifikant skillnad från t e x RA. Däremot stämmer det inte att det är det enda Rättvisemärkt ger producenten. Läs om kriterier på www.rattvisemarkt.se, som du märker är det ganska ingående dokument.
När det gäller kvalité finns Rättvisemärkt precis som med det konventionella kaffet, i olika kvalitéer. Det är fram för allt företaget som importerar och rostar kaffet som bestämmer vilken kvalité de önskar. Våra svenska kaffeföretag väljer inte en sämre kvalité bara för att kaffet är Rättvisemärkt.

Det finns inte kriterier rörande kvalité i Rättvisemärkts kriterier. Däremot är det en väldigt viktigt aspekt att stödja producenterna att förbättra sin kvalité. Det finns exeplevis stödpersonal tillgänglig för Rättvisemärkts producenter. De stödjer producenterna med olika saker, kvalité kan vara en sak.

Läs gärna här; http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/generell_information.htm

Hoppas jag gav svar på dina frågor.

Lycka till!"
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Tack Jemo. Bra initiativ, och stöder väl i mångt och mycket det som min bifogade pdf klargjorde. Om man läste vad där stod..
 

Lungo

New member
Vad jag läst i rapporterna som Swedewatch också skrivit så produceras det mer Rättvisemärkt kaffe än vad det finns köpare för. Detta innebär att många gårdar får lägga ner extra pengar för att bli certifierade, men sedan får de i slutändan inte mer betalt för sitt kaffe.
Får nog också skicka ett mail och fråga om detta. Undrar vad det säger om det?
 
Gissningsvis får odlarna bra betalt av Mauro eftersom "Dåligt betalt leder oundvikligt till dåligt kaffe", även om inte Rättvisemärkt-bolaget inte får något av pengarna...

T.ex. kostar rättvisemärkt Classic Reko 20 kr mer per kg än vanligt Classic, men endast 4 kr mer går till kaffeodlaren. Alltså går 16 kr av 20 till Arvid Nordquist och till Rättvisemärkt-bolaget.

Jag hörde i nått sammanhang att ett av problemen för Italienska producenter är att staten ställer krav på maxpris för en "stående" espresso. Jag var i Rom i höstas och faschinerades av att jag aldrig behövde betala mer än 1 Euro för en enkel. Konsekvensen av detta (enligt min källa) är att alla led tvingas pressa priserna till det yttersta och att Italienarna blivit specialister på att göra bra kaffe på dåliga råvaror snarare än att vara bäst.
Om detta är sant så tror jag att sannolikheten att Mauro prioriterar odlarnas lön till sina anställda är rätt liten.

Skjut inte på pianisten, men det vore intressant om någon har fakta eller i bästa fall åsikter om ovan;)
 

MrBean

Well-known member
1EUR som stipulerat pris av staten(har oxå hört om detta) borde dock inte hindra dem från att sälja "Husets" för 1EUR och sedan ha en "Lista Prima" med bättre bönor.
 

Satyricon

Well-known member
Låter märkligt i dessa tider när konkurrens till förbannelse har blivit EU:s mantra.

Men vafan, det talas ju ofta om l’exception française på kulturens område för att motivera franska statens kulturstöd (som jag stöder fullt ut), så varför inte una eccezione italiana när det gäller kaffe?
 

bror

Member
1EUR som stipulerat pris av staten(har oxå hört om detta) borde dock inte hindra dem från att sälja "Husets" för 1EUR och sedan ha en "Lista Prima" med bättre bönor.

Nu får vi komma ihåg att man i italien inte upplever espresso som någonting nytt och spännande som vi kanske gör här uppe i norden utan snarare som något gammalt men nödvändigt, mycket likt vårt brända bryggkaffe på caféer och konditorier. Så att begära att en italiensk bar skulle vilja ha en meny med bättre bönor är ungefär lika rimligt som att be ett konditori vilket som helst att servera ett finare kaffe vid sidan av sitt vanliga. Min poäng är att espressoutbudet i italien inte beror på det eventuella maxpriset. Dom bryr sig inte lika mycket som vi gör helt enkelt.
 

zix

Well-known member
Vad jag läst i rapporterna som Swedewatch också skrivit så produceras det mer Rättvisemärkt kaffe än vad det finns köpare för.
Tycker det låter som typiskt cirkelresonemang som man tar till för att rättfärdiga att man inte vill köpa upp rättvist eftersom man får mindre marginal på det.
Det måste väl ändå handla om ett tanke- och förväntningsmönster vi har hamnat i? Vi känner oss dåligt behandlade som konsumenter om Gevaliaklunsen kostar mer än 45 spänn, men har inte en enda liten tanke på hur stor del skräpkaffe de har blandat i för att hålla konsumentpriset nere - och sina egna marginaler uppe. Börjar vi intressera oss mer för kaffe blir plötsligt andra saker viktiga, som till exempel att det smakar gott, och plötsligt är vi uppe i konsumentpriser runt 200kr för samma mängd. Men det accepterar vi villigt, eftersom vi har bytt förväntningar.

Tar vi steget vidare och börjar sätta oss in i den situation som odlarna befinner sig i - det började hända mig efter att jag hade rostat kaffe hemma ett tag och fingrat på råkaffebönorna tillräckligt mycket för att bli nyfiken och lära mig lite om arbetet bakom - så är det inte så svårt att känna att man hellre vill hantera bönor som välmående händer har hållit i. Någon har arbetat hårt för att jag ska kunna rosta min lilla laddning med bönor!
Det "känns liksom lite mer" när man har fått upp ett intresse för själva kaffebönan, vad gäller t.ex. ris så har jag inte alls samma känsla för produkten och därmed inte för odlaren heller (tyvärr! Inte därmed sagt att de skulle ha det bättre; skillnaden är att jag är kaffeoman, inte risoman)
 

TheSentinel

Well-known member
Riktigt - De leverantörer jag jobbar med påstår att dagvaruhandeln säljer det mesta kaffet för samma som dom köper in, rena lockvaror alltså.
 

lupoo

Well-known member
Hittade ett nytt "Rättvisesystem" för kaffe på ICA under namnet Utz Kapeh.
Titta på ICAs kaffesida där man kan spåra sitt kaffe.

Kanske inte något i sortimentet som får en kaffenörd i extas. Men att köpa till jobbet, och få andra att göra det är kanske ett steg i rätt riktning. Köpte Ekologiskt (KRAV-märkt) att försöka lansera på jobbet. Vet inte hur de smakar.
 

ts

Well-known member
Att få sitt jobb att köpa ICAs budgetkaffe låter både som självplågeri och ett sätt att avsluta sin anställning...
 

lupoo

Well-known member
Att få sitt jobb att köpa ICAs budgetkaffe låter både som självplågeri och ett sätt att avsluta sin anställning...
Nu köper folk euroshoper kaffe för 9:- ½kg:((vi lägger kaffe som vi köper själva, finns idag ingen "lägsta norm" inom sjukvården bjuder inte arbetsgivaren på kaffe:( ) . Ser detta som en stor kvalitetsförbättring;)

Försöker köra min presskanna men har inte haft tid/ork att göra kaffe till mig själv varje fika. Så jag har börjat att "smaka det sura" igen:blush:.
Sneglar lite åt en den minsta nespresson.
 

wesaft

Well-known member
Jag funderar också på en liten Nespresso till jobbet. (jag är också lat)
Finns det några kapslar som är rättvisemärkta?
 

JvD

Well-known member
lite OT, men ändå. Jag var också inne på detta spår i höstas men valde en annan väg. Sedan blev jag sugen igen för den var en del priskampanjer i Europa på dessa maskiner men i samband med detta så smakade jag Nespresso en gång och blev inte direkt superdupertagen. Men kanske fick jag bara en dålig sort, gammal kapsel (om de kan BLI gamla ;-) Nåja, får se. Man kan ju få de minsta maskinerna runt 1000kr. Någon här som har positiv erfarenhet av dessa och vilka kapsalar isåfall?
 

Tallinn

Well-known member
Provade Gaggias variant när jag var i Italien sist, de kändes ett klart steg närmare "äkta vara". De kan köpas över nätet men jag vet inte om de finns i butik här?

De var dock nog inte det minsta rättvisemärkta...
 

lupoo

Well-known member
Min syster har en nespresso och jag brukar se till att jag får mig en "ristretto" kapsel i koppen. Tycker den är helt ok, inte så mycket syra men bra kropp istället (om jag nu kommer ihåg rätt:huh: ).
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp