Jemo
Well-known member
möjligen är diskussionen om vad rättvisemärkt egentligen innebär lite passé nu, men jag tyckte inte riktigt det klargjordes. lite olika teorier presenterades och jag tyckte det kunde vara intressant att se vad de inom organisationen själva säger. jag skickade därför följande mail till dem den 17 januari:
"Hej,
På ett forum om kaffe (http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=2593) förs en diskussion om vad rättvisemärkt kaffe egentligen innebär. Bland annat diskuteras huruvida ekologiskt är ett kriterium samt huruvida det finns några "kvalitetskrav" inbyggda i rättvisemärkningen.
En debattör hävdar följande:
"Kraven för Rättvisemärkt är :
NEJ till Barnarbete
NEJ till köns- hudfärgs- och tro- diskriminering.
JA till bättre arbetsförhållanden och löner för odlare och arbetare.
JA till ekologiskt odlande.
JA till demokrati och rätten att ha fackförbund.
Och så självklart hög kvalité på varan i fråga."
En annan hävdar följande:
"Rättvisemärkt har inga uttalade kvalitetskrav! Det finns många usla kaffen där rättvisemärkningen är den enda anledningen till att de säljer något"
På frågan om rättvisemärkt kaffe alltid är ekologiskt svarar en:
"Som jag har förstått det, ja, och det är en signifikant skillnad mot t.ex RA."
Medan en annan hävdar motsatsen:
"Enligt Sven-Olof Eneman som jobbar som rostmästare på Kahls är det inte så. Rättvisemärkningen är endast ett tillägg i priset som går direkt till kaffeodlaren så att denne kan leva ett drägligt liv."
För mig är rättviseaspekten viktig och jag försöker köpa rättvisemärkta varor så ofta jag kan. När det gäller kaffe har jag dock blivit alltmer medveten om vilka enorma miljöproblem kaffeproduktionen orsakar och vill därför gärna stödja ekologisk produktion. Dessutom är det så att många kaffeentusiaster inte kan tänka sig att kompromissa med kvaliteten. Jag skulle därför uppskatta ett klargörande i dessa två frågor från er. Ni kan antingen svara via mail så vidarebefordrar jag ert svar till formumet, eller registrera er på forumet och svara direkt där."
det dröjde ganska länge, men idag fick jag följande svar:
"Ber om ursäkt för att vårt svar dröjt.
När det gäller den miljöaspekten har Rättvisemärkt grundläggande miljökriterier vilka exempelvis förbjuder de allra värsta bekämpningsmedlen. Detta är viktigt, både för miljön men också för en sundare arbetsmiljö för odlaren. Dessa grundläggande miljökrav lever dock inte upp till kriterier för en ekologisk produktion.
Däremot ges producenten bättre betalt om denne även odlar enligt ekologiska principer. Därmed uppmuntrar Rättvisemärkts system bonden att odla ekologiskt, men det är i slutändan bondens eget val (detta beror naturligtvis också på efterfrågan, bonden måste ha en efterfråga på sitt ekologiskt certifierade kaffe om det ska vara lönsamt att investera i en certifiering).
Ja, det stämmer att det som särskiljer Rättvisemärkt är att märkningen ger bonden skäligt betalt. Det finns inget annat initiativ som har kriterer kring en bättre betalning, det stämmer alltså att det är en signifikant skillnad från t e x RA. Däremot stämmer det inte att det är det enda Rättvisemärkt ger producenten. Läs om kriterier på www.rattvisemarkt.se, som du märker är det ganska ingående dokument.
När det gäller kvalité finns Rättvisemärkt precis som med det konventionella kaffet, i olika kvalitéer. Det är fram för allt företaget som importerar och rostar kaffet som bestämmer vilken kvalité de önskar. Våra svenska kaffeföretag väljer inte en sämre kvalité bara för att kaffet är Rättvisemärkt.
Det finns inte kriterier rörande kvalité i Rättvisemärkts kriterier. Däremot är det en väldigt viktigt aspekt att stödja producenterna att förbättra sin kvalité. Det finns exeplevis stödpersonal tillgänglig för Rättvisemärkts producenter. De stödjer producenterna med olika saker, kvalité kan vara en sak.
Läs gärna här; http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/generell_information.htm
Hoppas jag gav svar på dina frågor.
Lycka till!"
"Hej,
På ett forum om kaffe (http://www.riktigtkaffe.se/showthread.php?t=2593) förs en diskussion om vad rättvisemärkt kaffe egentligen innebär. Bland annat diskuteras huruvida ekologiskt är ett kriterium samt huruvida det finns några "kvalitetskrav" inbyggda i rättvisemärkningen.
En debattör hävdar följande:
"Kraven för Rättvisemärkt är :
NEJ till Barnarbete
NEJ till köns- hudfärgs- och tro- diskriminering.
JA till bättre arbetsförhållanden och löner för odlare och arbetare.
JA till ekologiskt odlande.
JA till demokrati och rätten att ha fackförbund.
Och så självklart hög kvalité på varan i fråga."
En annan hävdar följande:
"Rättvisemärkt har inga uttalade kvalitetskrav! Det finns många usla kaffen där rättvisemärkningen är den enda anledningen till att de säljer något"
På frågan om rättvisemärkt kaffe alltid är ekologiskt svarar en:
"Som jag har förstått det, ja, och det är en signifikant skillnad mot t.ex RA."
Medan en annan hävdar motsatsen:
"Enligt Sven-Olof Eneman som jobbar som rostmästare på Kahls är det inte så. Rättvisemärkningen är endast ett tillägg i priset som går direkt till kaffeodlaren så att denne kan leva ett drägligt liv."
För mig är rättviseaspekten viktig och jag försöker köpa rättvisemärkta varor så ofta jag kan. När det gäller kaffe har jag dock blivit alltmer medveten om vilka enorma miljöproblem kaffeproduktionen orsakar och vill därför gärna stödja ekologisk produktion. Dessutom är det så att många kaffeentusiaster inte kan tänka sig att kompromissa med kvaliteten. Jag skulle därför uppskatta ett klargörande i dessa två frågor från er. Ni kan antingen svara via mail så vidarebefordrar jag ert svar till formumet, eller registrera er på forumet och svara direkt där."
det dröjde ganska länge, men idag fick jag följande svar:
"Ber om ursäkt för att vårt svar dröjt.
När det gäller den miljöaspekten har Rättvisemärkt grundläggande miljökriterier vilka exempelvis förbjuder de allra värsta bekämpningsmedlen. Detta är viktigt, både för miljön men också för en sundare arbetsmiljö för odlaren. Dessa grundläggande miljökrav lever dock inte upp till kriterier för en ekologisk produktion.
Däremot ges producenten bättre betalt om denne även odlar enligt ekologiska principer. Därmed uppmuntrar Rättvisemärkts system bonden att odla ekologiskt, men det är i slutändan bondens eget val (detta beror naturligtvis också på efterfrågan, bonden måste ha en efterfråga på sitt ekologiskt certifierade kaffe om det ska vara lönsamt att investera i en certifiering).
Ja, det stämmer att det som särskiljer Rättvisemärkt är att märkningen ger bonden skäligt betalt. Det finns inget annat initiativ som har kriterer kring en bättre betalning, det stämmer alltså att det är en signifikant skillnad från t e x RA. Däremot stämmer det inte att det är det enda Rättvisemärkt ger producenten. Läs om kriterier på www.rattvisemarkt.se, som du märker är det ganska ingående dokument.
När det gäller kvalité finns Rättvisemärkt precis som med det konventionella kaffet, i olika kvalitéer. Det är fram för allt företaget som importerar och rostar kaffet som bestämmer vilken kvalité de önskar. Våra svenska kaffeföretag väljer inte en sämre kvalité bara för att kaffet är Rättvisemärkt.
Det finns inte kriterier rörande kvalité i Rättvisemärkts kriterier. Däremot är det en väldigt viktigt aspekt att stödja producenterna att förbättra sin kvalité. Det finns exeplevis stödpersonal tillgänglig för Rättvisemärkts producenter. De stödjer producenterna med olika saker, kvalité kan vara en sak.
Läs gärna här; http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/generell_information.htm
Hoppas jag gav svar på dina frågor.
Lycka till!"