Rätt tryck?

PerryE

Active member
Har en fråga som kanske är ganska uppenbar för många men inte för mig. När jag gör en enkel espresso på 25-30 s och det blir cirka 3 cl alternativt en dubbel på 6 cl - då ser jag hur det är ett ganska rejält flöde av vatten direkt ner i vattenbehållaren. Hur vet jag att det är de "magiska" 9 bar som uppnås och inte någonting mycket lägre? har en Botticelli II för övrigt men principen är nog densamma på de flesta enkelkokare.

Har försökt hitta en sprängskiss på Botticellin på nätet men inte lyckats - någon som kan hjälpa mig där?
 

lupoo

Well-known member
Det enda "säkra sättet" är att mäta med ett manometerhandag. Då kan man se vid vilket tryck som OPV (övertrycksventilen) löser ut. Sen kan man justera in så att den "släpper" vid ca 9 bar.
Med tanke på att Du kan se ett rejält "flöde tillbaka" så ser det ut som om OPV:n släpper igenom vatten (att tröskelvärdet för det instälda trycket uppnås).
Hur smakar kaffet? Är det bra är det bara att köra!
 

wesaft

Well-known member
Du skulle använda ett blindfilter och mäta volymen på hur mycket vatten som rinner tillbaka till tanken.
Sen kan du kolla vilken pump du har och läsa av ett diagram med flödet vid olika tryck.
Fast som lupoo säger det blir bara ett uppskatat värde.

Botticelli II verkar vara en bra maskin, din övertrycksventil verkar fungera.

Vi har pratat opv tidigare här:
http://riktigtkaffe.se/showthread.php?t=1760
kanske lika bra vi raderar den här tråden och fortsätter där.

edit: länkar mer: http://riktigtkaffe.se/showthread.php?t=2219
 

PerryE

Active member
Tja - så länge jag inte får channelling smakar det riktigt bra tycker jag! Mitt största problem är nog att det "blondar" lite för tidigt p g a att jag får channelling. En gång av tre blir det riktigt bra - en gång av tre relativt dåligt. Det är nog detta som sätter gränsen för kvalitén på miina espressos och inte trycket.
 

PerryE

Active member
wow - jag läste igenom alla inlägg i den första länken - detta har ju avhandlats väldigt noggrannt! Hmm... skall nog inte bekymra mig så mycket om trycket utan tampa på. När jag får till det enligt alla konstens regler brukar det smaka bra och det är väl det viktigaste. Just nu blir mjölken riktigt bra vilket är kul!
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp