Portafilter. Bigger is better?

Benno

Member
Jag är ny i espressovärdlen, precis köpt maskin o kvarn. Jag "studerat" typ en månad innan köpet.
Tänkte fråga Er, blir det bättre espresso från "stor", 58 mm portafilter, än om det är 53 mm? Jag har sett maskin med portafilter 57mm också.
 

hne

Well-known member
Frågan är ungefär som att fråga om rött eller vitt vin är godast. Båda går göra på samma druvor men smakar olika och är bra på olika sätt. Pinot noir i champagne osv. Smalare filterkorg ger lättare samma smakriktning som överdosering i en bredare, kan man väl förlänga det till. En fråga om smak och teknik, helt enkelt.
 

edtbjon

Well-known member
Det är väl så att 58mm blev en standard i och med E61-gruppen. Därmed blev den storleken (på ett ungefär) marknadsstandard. Med en större korg blir det enkelt att i en kafémiljö snabbt kunna göra tillräckligt mycket kaffe. Alltså jobbar "alla" i branchen med ung. den storleken.
Å andra sidan så har jag (fortfarande kvar) en gammal LaPavoni med 49mm PF. När jag lyckas med den så blir skottet underbart bra och anledningen till att jag inte alltid lyckas är att jag och LaPavoni'n inte är helt överens. (Det är en träningssak, men LaPavonin är erkänt lynnig och absolut ingen nybörjarmaskin.)
Tittar man lite till så får man i ung. 14-15 gram kaffe i LP dubbelkorg, medan det i en trippelkorg i en 58 går i ung. 21 gram. Jag får alltså ut lite drygt 70% jämfört med en trippel i en 58. Där är skillnaden. Sedan handlar väl resten om att ställa in temperaturer, mängder, malning och inte minst att bli konsistent med dessa variabler.
Jag läste någonstans att det är lätt att se på "fel" saker när man försöker fixa en bättre espresso. Det som är viktigast är inte maskinen (PF är del av den). Maskinen kommer någonstans på typ 4:e plats. Utan att ha listan framför mig antar jag att de tre viktigaste faktorerna är baristan, kaffet och kvarnen.

Med detta sagt, är jag själv på väg att inhandla en beg. maskin för närmare 8K. :) Detta i förhoppning att den är snällare mot mig än vad LaPavonin är. :)
 

BloodyMezzo

Well-known member
Jag läste någonstans att det är lätt att se på "fel" saker när man försöker fixa en bättre espresso. Det som är viktigast är inte maskinen (PF är del av den). Maskinen kommer någonstans på typ 4:e plats. Utan att ha listan framför mig antar jag att de tre viktigaste faktorerna är baristan, kaffet och kvarnen.

Väl rengjorda prylar skulle jag vilja smyga in här också. Det fattade jag inte riktigt på en gång, att ett portafilter som är alldeles kaffebrunt i färgen också sitter smak av gammalt äckligt kaffe.
 

koffej

Well-known member
Jag använder själv 53mm för tillfället, och har använt 58mm innan. På smaken märker jag ingen direkt skillnad , men personer med mer utvecklade smaklökar kanske har en annan åsikt.

Jag får ganska lätt i 18gr i min dubbelkorg eftersom korgarna är djupare än de vanliga 58mm korgarna. Det känns också som att det är lättare att undvika kanalisering med 53mm korgarna eftersom det blir en "tjockare" puck och därmed blir det svårare för vattnet att hitta en genväg som leder till kanalisering, får väldigt sällan kanalisering.

Tror du blir nöjd med vilken storlek du nu än väljer.
 

Benno

Member
Jag använder själv 53mm för tillfället, och har använt 58mm innan. På smaken märker jag ingen direkt skillnad , men personer med mer utvecklade smaklökar kanske har en annan åsikt.

Jag får ganska lätt i 18gr i min dubbelkorg eftersom korgarna är djupare än de vanliga 58mm korgarna. Det känns också som att det är lättare att undvika kanalisering med 53mm korgarna eftersom det blir en "tjockare" puck och därmed blir det svårare för vattnet att hitta en genväg som leder till kanalisering, får väldigt sällan kanalisering.

Tror du blir nöjd med vilken storlek du nu än väljer.

Nu jag förstår bättre, Tack! Hur märker du kanalisering? Kör du med naken filter? Jag menar hur ser du att kanalisering har inte skett-du skrivit att med 53 mm korg man undviker det lättare.
 

koffej

Well-known member
När jag använder naket portafilter så ser jag ju lätt om det sker kanalisering eller inte. Men använder det vanliga portafiltret med enkel spout oftare, föredrar smaken från vanligt portafilter tycker creman blir krämigare i smaken.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,770
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp