Passande bönor

svartvest

Well-known member
Idag har jag premier rostat, Röken låg tät och brandlarmet tjöt och barnen skrek och frun sa att det luktar.

Köpte lite när jag var till Uppsala, men kom på sen att man kanske skulle ha köpt lite mer för att blanda med. Nåja...

Rostade det jag hade
Mysore Nugget och Costa Rica.

Har ni något tips på blandning?

Någon annat att blanda upp med?

Och läser du detta och inte provat så prova detta är kul!!!
 

arto

Well-known member
Hur drack du dom? Blandade?

Kan tänka mig att om du extraherar på nåt annat sätt än espresso eller moka så kan lite Kenyanare med frän syrlighet passa in.
 

treefinger

Well-known member
svartvest!? Var du o shoppade loss på saluhallen? Jag köpte lite mysore nuggets själv där, har dock inte vågat testa bönorna än.. ska nog göra det imorgon, tror inte jag kan hålla mig längre.

vars fick du tag på orostade costa rica-bönor?
 

svartvest

Well-known member
Saluhallen

Hos en trevlig tjej på saluhallen handlade jag båda två.

Jag har bara provat My sore nugget ren men skall blanda lite costa rika. Skall väl vara ärlig och säga att nuggetbönorna var kanske lite mycket rostade men fungerar fint som moka med mjölk.
nästa rostning köra dem lite försiktigare.

Skall fixa lite kenya och prova, Tack för tipset.

Köpte på News en blandning "blend nr1" kan tycka att den var lite tam i smaken skall blanda ner lite nugget i den och prova.

Sedan funderar jag på temperatur kontra tid. Blir det ett annat resultat om jag kör bönorna "sakta rostning" under lång tid. Eller köra en snabb rostning på hög temperatur.

Vad säger ni??
 

arto

Well-known member
Jag tror att det finns större risk att bränna bönorna med högt temp och kort tid. Har man lägre temp. så får man några extraminuter på sig att vakta och finlira mot slutet. Stanna precis där man vill.

Smaken blir säkerligen annorlunda. Tror det blir mer rundare och sammansatt smak med längre tider. Sådant som iaf jag föredrar på en espresso. Jag får även jämnare färg och slutresultat med längre tider, speciellt om jag rostar en blandning med olika sorter.

Till en press eller brygg kanske korta tider är lika bra. Om man gillar att få syrliga smaker och sånt. Kanske stanna efter att bönorna har smällt klart första gången. Innan några oljefläckar syns.

Dom mer enfarna får gärna berätta hur det är på riktigt :D
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Tror jag blir bra. Det räcker nog med 20% för att få lite Monsoon-effekt i kaffet. Man vill inte att det ska ta över helt men den får gärna finnas där till eftersmaken.
 

treefinger

Well-known member
beror på hur balanserad blandning du är ute efter. Vill du ha lite mer balans kan du kanske ösa på med lite guatemala, el salvador osv, så att yirgan endast uppnår 20%. Men men.. jag är ju en sucker för yirga, så nog skulle jag gilla 80 yirga 20 malabar...
 

svartvest

Well-known member
Frun tog barnen och jag kom hem till ett tomt hem. Slängde mig på ugnen och öppnade fönster och dörrar. Nu skall det rostas Har hemma yirga och monsun.

Rostade nu på 200-225 grader och det fungerade bra, man kan ju tänka på att inte ta för mycket det blir lätt ojämnt rostat då.

Så blev det, nu ligger de i honungsburkar och väntar på att mogna fram.
 

svartvest

Well-known member
Det blev en smakupplevelse, monsun blommade ut efter 4 dagar, en favorit helt klart. Yirgan tog sig också men är nog bäst i en blandning. Ser fram emot en Göteborgs tripp där väskan kommer att fyllas av råbönor.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp