Pågående projekt: Gasoleldad trumrostare

PF013

Well-known member
...
Du kan nog inte räkna med att det räcker att "bara" kontrollera värmen med gaslågan. Bönorna bygger upp mycket egen energi och kan mot slutet bli den dominerande värmekällan och då behöver man kunna kontrollera värmen även med luftströmmen.

Det är varmluft som skall in i trumman. Och hur varmt det skall vara i trumman kontrolleras genom hur mycket varmluft man släpper in. Den enskilt viktigaste värmebäraren vid rostning är luften.
Men om den exoterma reaktionen i bönorna tar överhanden så behöver man väl kyla snarare än värma bönorna för att reglera. Jag tänker mig i så fall ett väldigt svagt luftflöde (inget alls i närheten av flödena för bönkylning), och bara slå på det i de lägen där det märks att temperaturen stiger för snabbt och gaslågan redan är på minimum.

Riktigt bra bild! Jag har sett en del bilder på just San Franciscan, men aldrig en genomskärning. Vilken bok är det?
 

kaffe med slice

Well-known member
Men om den exoterma reaktionen i bönorna tar överhanden så behöver man väl kyla snarare än värma bönorna för att reglera. Jag tänker mig i så fall ett väldigt svagt luftflöde (inget alls i närheten av flödena för bönkylning), och bara slå på det i de lägen där det märks att temperaturen stiger för snabbt och gaslågan redan är på minimum.

Det har du helt klart en poäng i. Du får prova :)


Riktigt bra bild! Jag har sett en del bilder på just San Franciscan, men aldrig en genomskärning. Vilken bok är det?


Det är "Home coffee roasting" av Kenneth Davids (ISBN 978-0-31231219-0). Rekomenderas varmt :lol:
 

PF013

Well-known member
Det är "Home coffee roasting" av Kenneth Davids (ISBN 978-0-31231219-0). Rekomenderas varmt :lol:

Min fru har alltid klagat på att jag är svår att köpa julklappar till, och att jag är dålig på att hinta om vad jag vill ha. Mitt intåg i kaffehobbyn verkar lösa det... Hon kan få en rätt omfattande lista vid det här laget. :D
 

PF013

Well-known member
Kvällens uppdatering har tyvärr inga bilder (och jag behöver hitta en bra bildhost, då min kvot här verkar bli fylld snart).

Jag har gjort en operation jag våndats för ett par dagar, kapningen mellan över- och underdel på rosten. Nu kan jag pusta ut, för det blev riktigt bra. Nu sitter det gångjärn som ser till att man kan tippa upp överdelen (med trumman) för att dumpa bönorna i kylaren. Jag har dessutom korrigerat vinkeln på den bockade frontplåten så att nederdelen är lodrät. Av någon anledning så diffade den en massa, så det inte hade fungerat att sätta fast kylaren där. Även detta blev till belåtenhet.
 

Malabar

Well-known member
Fantasi om ventilation

Kan man göra så här?

Tänker ungefär som Nickeh (credit!)

Jo om man skapar en brännkammare genom att inne i rosten sätta en vertikal plåt (grön på figuren) cirka 5? cm innanför frontplåten dikt mot tak och sidor ner till strax under brännarröret. Ytterligare en plåt placeras horisontellt under brännarröret för att sluta tätt mot front, bak och sidor och bilda en kammare. Sedan tar man ett rör och fäster det under den horisontella kammarplåten under brännaren. En springa ordnas i kammarplåt och motsvarande i röret längs brännarens längd. Kanske smalare bak, bredare fram pga flödesjämnheten?

Nu har vi kammare och lufttillförsel. För att få forserat utsug kan man göra på olika vis. Viktigast är först att skapa flödesvägen genom trumman. Om vi då gör som föreslagits ett antal nättäckta hål i trummans botten får vi in luften. Ser framför mig 4 runda hål som är enkelt att såga ut eller fyra tårtbitar som skapar ekerutseende. Utflödet ordnas genom nättäckta hål i trummans övre dels vägg i utrymmet mellan kammare och ytterhölje.

Ett sugrör för varmluften ordnas genom att ett halvrör eller stuprör från skroten fästs under kammarplåte så det omsluter kalluftinsugningsröret. Det ger värmeväxling. Bra eller inte? Så tar man upp ett hån i kammarplåtens främre del så varm luft från trummans övre hål kan sugas ut.

På fronten fästes ett glaslock från någon gryta el.dyl. typ ClasO 34-2352. de har ju handtag som enkelt demonteras och ersätts med lämplig gångjärnsmekanism. Locket sluter tätt mot ytterplåten med enkel gummilist.

Temperaturgivaren borde gå att fixera på sarjen mellan lock och trumma.

På detta vis blir flödet så att bönfnaset sugsut (om övre nätet är grovt nog). Lämplig sugfläkt medför ju också ett trevligt undertryck i maskinen som minskar rök i lokalen.

Kunde inte låta bli att skissa på detta och rita i PowerPoint.
PS. Misstänker att jag använt europeisk vyplacering

Visa bilaga 3213
 

Bilagor

  • trumrostventilation2.JPG
    trumrostventilation2.JPG
    46.6 KB · Visningar: 55

Malabar

Well-known member
Fantasier om rörare

Hastigheten på trumman tror jag inte är ett problem. Min förmodan är att ju mer bönan rör på sig ju jämnare blir den rostad. Av diskussionen tror man att det blir bättre (jämnare) med forserad varmluft ungefär som i en varmluftsugn. Luften kommer ju åt bönan på större yta än plåten den ligger på?!

Har två tankar

1. bönrullare
Bönan bör komma åt plåten på så många sidor som möjligt då bör den rulla i trumman. Friktion borde vara lösningen på det. Om man kläder trumman insida med en nätduk kanske det går. Då borde man ju få jämn och kontinuerlig friktion i hela trumman.

2. axiell temperaturgradient
Undrar om det inte är olika varmt uppe och nere i trumman?. Ser på din film ut som om bönor i botten stannar där och de övre stannar där. om exv en lister 2 cm hög monterades på trummans insida med en stigning på 20 cm per varv borde bönan röra sig mer axiellt. Detta kan kanske testas genom att köra med små gula ärtor av vilka 1/4 färgas avvikande. Fyll färgade bönor i botten. Övriga ovanpå. Starta trumman. Notera blandningen.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Bönan bör komma åt plåten på så många sidor som möjligt då bör den rulla i trumman. Friktion borde vara lösningen på det.

Nej. Med friktion och hög hastighet på rotationen känns det som att man snart börjar slipa ner de små bönorna...

Det ska vara små "vingar" på insidan av bönkammaren som blandar bönorna. Tänk betongblandare eller tvättmaskin.
:coffee:
 

kaffe med slice

Well-known member
Hastigheten på trumman tror jag inte är ett problem. Min förmodan är att ju mer bönan rör på sig ju jämnare blir den rostad. Av diskussionen tror man att det blir bättre (jämnare) med forserad varmluft ungefär som i en varmluftsugn. Luften kommer ju åt bönan på större yta än plåten den ligger på?!

Det låter logiskt.


De tre värmebärarnas vikt vid de olika roststadierna.

Tidigt: Trumma, luft, böna
Mitten: Luft, trumma, böna
Slutet: Böna, luft, trumma

//Matte
 

PF013

Well-known member
Det ska vara små "vingar" på insidan av bönkammaren som blandar bönorna. Tänk betongblandare eller tvättmaskin.
:coffee:

Att få dit omrörarna blir nog kvällens projekt. Jag satsar nog på 3 st, men har nån en ide om hur höga de ska vara? Jag tänkte chansa på 15 mm. När jag provrostade och rörde om manuellt så använde jag en M12 gängstång (det var vad jag hade inom räckhåll), och när jag lät den följa med trumman runt så såg det ut som den orsakade tillräcklig omblandning.

Angående varvtalet så har jag svårt att tro att den skulle centrifugera ut bönorna så att de inte tumlar runt. Däremot att de skulle "slipas" är kanske lite troligare.
 

kaffe med slice

Well-known member
Angående varvtalet så har jag svårt att tro att den skulle centrifugera ut bönorna så att de inte tumlar runt. Däremot att de skulle "slipas" är kanske lite troligare.

Angående varvtalet så kommer du ju montera in omrörarna så det kommer inte centrifugeras.

Angående "slipning" så lär det knappast bli ett problem. Dels är insidan av trumman är slät + att den största kontakten kommer vara böna till böna och inte trumma till böna. Dessutom så snackar vi inga tider, ca 20 minuter max. Hinner nog inte slipas så mycket på den tiden :)

Tänk i professionella rostar så tippas de ju ut i kylfatet där de ligger ytterligare 15-20 minuter o snurrar runt.

//Matte
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
har nån en ide om hur höga de ska vara? Jag tänkte chansa på 15 mm.

Hör med någon som har en Hottop, men sedan kan du förmodligen ta dubbla den höjden eftersom din rost ska hantera dubbelt så mycket bönor och rostkammaren lutar (så det är "tjockare" med bönor längst ner i kammaren). Spontant tänker jag mig att vingarna ska vara typ 4 centimeter höga i alla fall.
 

PF013

Well-known member
Kanske lika bra att göra "vingarna" lite högre. Det är lättare att trimma ner dem än göra dem bredare...
 

PF013

Well-known member
Det blev inga omrörare ikväll. För att vara säker på vilka plåtbitar som blir över så började jag i andra ändan:

picture.php


Det blev ett hyffsat träningspass med borrmaskin och nittång! Tyvärr hamnade plåten lite snett. Jag får se om jag trimmar till den lite när jag tar bort den för att måla resten.
picture.php


Alla blindnitar så här långt är billiga och lätturborrade aluminiumnitar. Efter inkörning och målning så blir det troligtvis rostfria nitar.

Så här ser det ut när trumman fälls upp för tömning:
picture.php
 

kaffe med slice

Well-known member
Kom på en sak till...

Istället för att låta trumman luta som du gör nu, vilket borde resultera i att bönorna "klumpar" i hop sig i botten på trumman så kan du väl sätta en konformad kant på framsidan av trumman. Ungefär som Probat provrostarnaär utformade.

På så sätts sprids bönorna ut jämnare i trumman och de borde ta upp värmen jämnare, vilket resulterar i en bättre rost.

//Matte
 

PF013

Well-known member
Jag började mina funderingar just runt den typen av provrost. Men jag fasade lite för den koniska biten, och svetsa ihop den bra utan att det blir skevt. Men då tänkte jag visserligen använda den smala halsen som lagringspunkt på samma sätt som jag har gjort här.

När jag stötte på varianten med öppen tiltad trumma i en tråd på homeroasters.org så tilltalades jag av enkelheten (bara en rörbit med en botten), och de bra möjligheterna att se bönorna under rostning, och gott om plats för att få in en tempsensor bland bönorna.

Varianten med konisk hals och vågrät trumma får bli när jag behöver en trekilosrost i samma storlek som denna. ;) Tiokilosrosten blir nog mer lik the San Franciscan... :cool:
 

HE

Well-known member
Angående vingarna i trumman:
En teori borde vara att vingarna är högre längst in och smalna av långt ut samtidigt som vingarna är vridna, som en propeller. Då föser man bönorna framåt/uppåt och när det blir mindre plats på vingen faller bönorna av och måste börja om längst ner. Då borde det räcka med två vingar?

Det här projektet är riktigt trevligt, som att öppna luckan. Längtar till nästa uppdatering.

/HE
 

PF013

Well-known member
Det här projektet är riktigt trevligt, som att öppna luckan. Längtar till nästa uppdatering.

Jag hoppas i alla fall att den ska vara klar innan det blir adventskalender av den! :lol: Men det här är definitivt inte mitt sista verkstadsprojekt med kaffeanknytning! Jag påbörjade design och bygge av en kvarn innan jag började med denna, men när jag fick tag på K6:an så blev det högre prio på en riktig rost. Kvarnen kanske kan bli adventskalender...

För att outa kvarnen lite så kan jag nämna att den är inspirerad av Versalab M3, dvs det blir en grind-on-demand kvarn där kaffet faller direkt från malskivorna utan att ledas i sidled. Flera av delarna är redan gjutna i mässing, men den största och svåraste har jag inte lyckats med utan att få gasblåsor i metallen. Ännu. :mad:
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp