Nybörjarfråga

pastebin

New member
Hej!

Har precis köpt mig en C3 Espresso Café Italia II.
Långt ifrån den mest avancerade och optimala varianten, men den får helt enkelt fungera i början då man skall lära sig allt.

Jag har ivf. stött på något av ett problem.

Vad jag förstår, så skall man få 2-3 cl espresso efter 20-30 sekunder om jag inte fattat det hela fel?

Jag provade därför att fylla en dos espresso och satte timern på 30 sekunder.
Efter att det runnit igenom dessa 30 sekunder, kunde jag uppmäta hela 15cl - detta känns otroligt felaktigt?
Jag tog för en 'dos', men oavsett om man delar upp dessa på två koppar, så blir ju resultatet långt över 'riktsiffrorna'...

Bönorna är malda i en butik som specialiserar sig på just kaffe, och är malda för espresso.
Jag tänker således att dessa inte bör vara för grova.

Det står även i en recension av smartson följande:
"Espresson blir tunn i smaken och saknar fyllighet. Creman blir luftig, bubblig och mörkbrun."
Är det så att maskinen är, rent ut sagt, totalt värdelös?

Uppskattar innerligt svar!

Mvh,
En kaffeälskande nybörjare
 

SirGrunge

Well-known member
Hade den som första maskin, glöm allt vad tidindikering heter på den där maskinen då den inte kommer nära hur det egentligen ska vara gällande både espresson och creman.
 

pastebin

New member
Stort tack för era svar!

Känns ju skönt att veta att jag inte är den första som väljer den som steget in i espresso-världen ;)

Finns det en chans att faktiskt skapa gott kaffe på det?
Får man 'känna' sig fram lite med tiden?
Om jag skall få ut cirkus 2-3 cl kaffe, så tycker jag att det går ganska fort att få ut den mängden, dock tycker jag nog att espresson blir ganska svag ändock.
Nu är mina bönor lämpliga för mjölk som expediten sa, kanske har med det att göra?

Tänker jag helt fel nu, eller kan man ta kaffemängd för två koppar, men göra en kopp - och därigenom få ut mer kraft?
Det blir ju således mer spridning på vattnet över kaffet i 'filtret' och bör därför dra med mer smak ner?

Uppskattar alla svar!

På förhand, tack!
 

Henrik

Administrator
Forumpersonal
Jag är övertygad att du även med din enkla maskin kan få ut en betydligt bättre espresso. Du behöver helt enkelt mala kaffet finare och kanske också använda färskare kaffbönor. Rinner kaffet för snabbt, så är det för grovt malt. Punkt! :)
 

Forumstatistik

Trådar
14,680
Inlägg
155,803
Medlemmar
19,372
Senaste medlemmen
desoc
Topp