Nybörjar problem

juve

Active member
Hej!
Nu har jag fått hem min första maskin och kvarn (härligt!).
Magen bubblar bra just nu efter ca 15 koppar, och jag behöver vila samt passa på att fråga lite nybörjar frågor.

Mina första trevande försök ser ut så här just nu, många klumpar och blöt puck, VAD GÖRA?.
Använder Mokaflor i en Rocky.
Skulle vara skönt med lite tips så jag kan starta lördag morgon med några bättre koppar!

//Janne
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Klumparna kommer du inte ifrån med Rockyn (eller motsvarande kvarnar). Du måste manuellt ha sönder dem med en potatissticka eller liknande. Själv konstruerade jag en klumpsil som gör ett bra jobb (det finns info om den i en tråd någonstans på forumet: sök på klumpfritt).

När det gäller blöt puck så beror det på antingen:
- för fin malgrad
- för hög dosering
- för gammalt kaffe
- en kombination av ovan

För att lösa det problemet (och troligtvis är det kaffets ålder som är problemet här; har svårt att tro att Mokkafloren skulle vara jättefärsk), så är det bara att labba på och/eller skaffa färskare kaffe. Kolla med Sahflor om de inte har någon färskare J&N hemma. :)

Lycka till!

//Stefan (som vill, vill, vill ha en snabbare kvarn nu)
 

Large

Well-known member
Om du inte har extremt fin malningsgrad så är eventuella klumpar från kvarnen inte några större problem.
Skaka runt portafiltret under tiden du mal samt däng till det ett par, tre gånger på tampmattan när malningen är klar. Du uppnår då dels fördelning av kaffet samt eliminerar de flesta, för att inte säga alla de stora klumparna, allt beroende på kaffesort och relativ fuktighet där du förvarar och mal bönorna.

Blöt puck är ett notoriskt nybörjar"problem" och hänger vanligtvis samman med hur mycket kaffe du doserar i portafiltret. Som nybörjare så tenderar man att underdosera eller att följa "receptet" 7/14 gram kaffe och då blir pucken blöt med de flesta halvautomater som säljs på marknaden idag. Prova att succesivt fylla på mer kaffe tills pucken blir torr och fin.

Med det sagt så är blöt puck inget egentligt felsymptom. Smaken på kaffet blir inte sämre för det men det är ju snarare en bekvämlighetsfråga att slippa att diska ur blöta kafferester isf att bara knacka ur pucken och fylla på med mer kaffe om du skall göra en ny kopp precis efteråt.
 

juve

Active member
Det tar sig och pucken är torrare.
Skulle ni säga att denna bild visar några uppenbara fel/problem?
Börjar faktiskt smaka skapligt också.
 

Ciclista

Well-known member
Såg väldigt bra ut tycker jag, men jag doserar gärna så att spridarfilterskruven syns i pucken på min silvia. Då får jag ofta bra extraktioner. Tampa för hårt var nåt jag gjorde i början i alla fall, blev bättre när jag började tampa lättare och lät vattentrycket göra sitt.
 

juve

Active member
Ciclista

Kanon då kör jag vidare på det där.
Har det ingen betydelse om spridarfilterskruven kommer i kontakt med kaffet?
 

PekkaB

Well-known member
Om pucken ligger ända upp i spridarfiltret så får du inget vatten liggande uppe på. Dvs större sanolikhet för torr puck.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp