Ny maskin har anlänt! - uppackningstråd

Fabian

Well-known member
Tack! Ja, får nog testa köra bönorna direkt i halsen med tampern på. Fast är lite skraj för det, har bara en tamper, kommer säkert glömma sätta tillbaka den på kvarnen efter jag tampat, så sprutar det bönor i hela köket nästa gång jag maler...

Ja, det känns som att den klumpar tillräckligt lite för att man ska slippa WDT:a, men det kan säkert bli ännu bättre om man fortsätter göra det. Vill bara slippa den där fula tratten och det... Och det blir ju bra och smakar bättre än en rocky-malning med eller utan WDT :)
 

josef

Well-known member
hur hårda är klumparna? Genom att slå med filtret lite lätt mot bordet så att kaffet packas ner lätt så brukar "mjuka" klumpar ofta lossna av sig själva och kornen ramlar ner i håligheter och det blir jämn fördelning :) går snabbt och kan oftast dessutom göras direkt mot gaffeln när man maler, om man inte tagit bord gaffeln som jag :) Är det hårda kompakta klumpar är det värre.
 

Dockoz

Well-known member
Bra tips Josef, det ska testas, alla Mazzertips uppskattas!

Fabian, vad tror du om att lägga upp en ny film på din "Såhär ser det ut när vi gör kaffe " tråd, denna gång med Mazzer? :)
 

Fabian

Well-known member
Brukar dunka till någon gång eller två i mitten av malningen, tar kol på några av klumparna.

Ja, får ju göra en uppdatering där :) Väntar nog tills placeringen i kaffehörnan är bättre med mindre hopper, eventuellt helt utan dito. Inte dags för dig att "flasha skillzen" i videotråden då? :D
 

Dockoz

Well-known member
Hehehe, världen är inte redo för mina skillz än :) Nädå, måste bara bli lite stabilare i mitt handhavande först. Vad e hemligheten bakom det härligt fläckiga skottet du drog, färskt kaffe, kort & taight ?
Har du hunnit pilla något med timern än btw ?
 

Fabian

Well-known member
Kaffet är J&N Isola, rostat 14 april, öppnat igår kväll. doserar filtret precis fullt struket, tampar hårt. Maler ganska fint gör jag också, den tampade pucken slutar lite under ringen i filterkorgen. Har en Faema 14g-korg kan tilläggas, den är djupare än Rancilios dubbelkorg som följer med.

Ja, har timern inställd så den ger rätt mängd kaffe för ett tryck på dubbelkoppsknappen. Härligt. Det förvånade mig hur mycket man var tvungen att skruva för att det skulle ske någon ändring. Trodde länge att det inte gick mer, men skruvade tre varv till, och då hände grejer :) Mycket rum för fininställning av kaffemängden där, trevligt.
 

Dockoz

Well-known member
Måste testa nyrostat känner jag, min Danesi Emerald jag kör nu är rostad i Augusti 07 :(
Jag har oxå bytt filterkorg btw, kör med Synessos 14g ridgeless, en bra bit större än originalen.
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag har oxå bytt filterkorg btw, kör med Synessos 14g ridgeless...

Var har du köpt den? Vill ha, vill ha, vill ha... :D

Jag har läst någonstans att man kan låta kaffet rinna ned på kanten av koppen för att få de däringa läckra motta-fläckarna.

Fast sedan har jag upptäckt att inte alla kaffen har den benägenheten; vissa vill bara bli gyllenbruna och släta...

//Stefan (som tycker det är ganska skönt att ha en timer som styr malningen)
 

Dockoz

Well-known member
Var har du köpt den? Vill ha, vill ha, vill ha... :D

Jag har läst någonstans att man kan låta kaffet rinna ned på kanten av koppen för att få de däringa läckra motta-fläckarna.

Fast sedan har jag upptäckt att inte alla kaffen har den benägenheten; vissa vill bara bli gyllenbruna och släta...

//Stefan (som tycker det är ganska skönt att ha en timer som styr malningen)

Jag köpte min från Haugaard Coffee Roaster men jag tror att även Lilla Kafferosteriet i Malmö har dom.

Bra tips Stefan!
 

Fabian

Well-known member
Har aldrig testat låta det rinna för kanten, får kanske pröva. Bälgade nyss i mig en dubbel som jag gjorde med naket pf, sjukt härligt!
 

doppio

Well-known member
Jag har läst någonstans att man kan låta kaffet rinna ned på kanten av koppen för att få de däringa läckra motta-fläckarna.

//Stefan (som tycker det är ganska skönt att ha en timer som styr malningen)

Blir helt klart andra bullar om man gör så, märkte det av en slump när jag började köra med två koppar.

Timer är säkert skitbra, men själv tycker jag det är på gränsen, det får inte bli för mycket automat, hantverket är en viktig del.
 

lupoo

Well-known member
Jag har läst någonstans att man kan låta kaffet rinna ned på kanten av koppen för att få de däringa läckra motta-fläckarna.
Av en tillfällighet (alla större upptäckter har väl börjat med en tillfällighet...) så kom jag något på spåret när det gäller att få till en fint mönstrad crema. Fortsatt grundforskning pågår vid kaffebänken. "Crema Art" smaka på den:cool: !
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Timer är säkert skitbra, men själv tycker jag det är på gränsen, det får inte bli för mycket automat, hantverket är en viktig del.

Håller med, men är man så in i bängen kass på att dosera som jag är, så är det ganska skönt att det blir ganska mycket mer lika från gång till gång...

//Stefan (som ju kan skylla på att han faktiskt WDTar, så lite hantverk finns ju kvar)
 

josef

Well-known member
Crema art!! Om det börjar hittas tekniker för snygg crema så gärna för mig! Jag vill att kaffet ska vara ett konstverk, för alla sinnen som det är möjligt. För smaklökarna och luktsinnet, synen, känseln (i gommen?), hörseln blir väl svårt då..
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp