stipok
Well-known member
Hej!
Jag är ny här på forumet och i kaffevärlden. Tog mina första stapplande steg med en nyinköpt enkel kaffekvarn förra helgen och så här i efterhand kan man ju fundera på varför jag inte köpt en för länge sedan. Det är verkligen helt otroligt vilken skillnad det gör att byta från icas vakuumförpackade färdigmalda kaffe till någorlunda färska bönor som man mal själv!
Har redan börjat slänga långa blickar efter någon enklare kaffemaskin som kan göra god espresso och cappuccino, men det får blir när ekonomin är mer stabil.
Efter att ha läst lite på forumet känner jag mig nästan som en modern Alice i Underlandet som ramlar ner i en helt ny värld. Varför finns det till exempel en liten ventil på kaffepåsarna man får hos sin lokala fackhandel eller på internet, men inte på ica? När jag köpte kvarnen fick jag med en påse bönor som hette Yrgichaffee (typ) från Etiopien som var mycket goda. På påsen fanns en liten ventil som verkar släppa ut luft men inte in någon. Varför bemödar man sig med en sådan i stället för att bara svetsa igen påsen vid tillverkningen?
Hur gör ni för övrigt med bönorna så att de håller sig goda länge? Köper man helt enkelt väldigt små påsar eller återförsluter man dem på något bra sätt? Jag har tidigare hört att det ska vara bra att ställa in kaffet i kylen eller frysen. Är det någon som har testat?
Är det någon som kan tipsa om goda bönor som passar bra till kaffebryggare och presskanna? Jag behöver proviantera nu till helgen.
/Martin
Jag är ny här på forumet och i kaffevärlden. Tog mina första stapplande steg med en nyinköpt enkel kaffekvarn förra helgen och så här i efterhand kan man ju fundera på varför jag inte köpt en för länge sedan. Det är verkligen helt otroligt vilken skillnad det gör att byta från icas vakuumförpackade färdigmalda kaffe till någorlunda färska bönor som man mal själv!
Har redan börjat slänga långa blickar efter någon enklare kaffemaskin som kan göra god espresso och cappuccino, men det får blir när ekonomin är mer stabil.
Efter att ha läst lite på forumet känner jag mig nästan som en modern Alice i Underlandet som ramlar ner i en helt ny värld. Varför finns det till exempel en liten ventil på kaffepåsarna man får hos sin lokala fackhandel eller på internet, men inte på ica? När jag köpte kvarnen fick jag med en påse bönor som hette Yrgichaffee (typ) från Etiopien som var mycket goda. På påsen fanns en liten ventil som verkar släppa ut luft men inte in någon. Varför bemödar man sig med en sådan i stället för att bara svetsa igen påsen vid tillverkningen?
Hur gör ni för övrigt med bönorna så att de håller sig goda länge? Köper man helt enkelt väldigt små påsar eller återförsluter man dem på något bra sätt? Jag har tidigare hört att det ska vara bra att ställa in kaffet i kylen eller frysen. Är det någon som har testat?
Är det någon som kan tipsa om goda bönor som passar bra till kaffebryggare och presskanna? Jag behöver proviantera nu till helgen.
/Martin