Ny bebis.... Compak K6

henrico

Well-known member
Gjorde ett fynd på Blocket - kunde helt enkelt inte motstå trots att den egentligen är alldeles för stor för platsen jag har min maskin på. 2000 kr för en Compak K6 med 43 (!) på räkneverket. Tillverkad 2006-2 och har bara stått i tre år.

Efter en rejäl rengöring, det var tre år gamla bönor i den, och åtskillig tid att ta bort massa kladd och damm som var överallt på den ser den nu ut som ny.. Inte en repa i lack... :)

Den är ju dock stor som ett hus och sambon är väl måttligt lycklig över den när en tog plats, utan hopper, bredvid Giotton som numera ser _liten_ ut.

Hur blev då kaffet då. Jo, har bara testat EN kopp. Och det blev ca 1 cl på 35 sekunder.. NÅGOT för finmalet med andra ord.. Så nu börjar resan att hitta rätt malgrad.. :)

Nästa del är att hitta något som kan fungera som hopper. Jag tror att den låga från K3:an fortfarande är för hög för att fungera under mina skåp, och även med den skulle det vara så tight att jag skulle behöva flytta ut kvarnen varje gång jag vill fylla på bönor, så det får bli någon typ av tillfällig lösning.

IMAG0034.jpg
Bilkvarnstol.... Praktiskt värre..

IMAG0040.jpg
"Lite" större än Anfimen

IMAG0042.jpg
...och på sin nya plats bredvid en liten Giotto... Som sagt, hopper är ett litet problem.​
 

mts

Well-known member
varför ha hopper? den rymmer en dryg dubbel utan, jag kör med ett enkelfilter som lock och kan byta bönor närhelst jag så behagar :)
 

martink78

Well-known member
Jag kör med en vvs rörstump i min eftersom det annars samlas bönor i glipan mellan kvarnchassit och gradskivan (om man tittar in i kvarnen utan hopper så syns den tror jag). Men annars behöver jag ingen hopper egentligen eftersom jag laddar den inför varje skott.
 

henrico

Well-known member
varför ha hopper? den rymmer en dryg dubbel utan, jag kör med ett enkelfilter som lock och kan byta bönor närhelst jag så behagar :)

Jo, och jag börjar väl inse att det får bli så, även om jag sätter på en hopper som är 10 cm så betyder det ju att jag inte kan få i bönor utan att ta ut kvarnen från under skåpet så att säga, det blir ohanterligt.

Jag kör med en vvs rörstump i min eftersom det annars samlas bönor i glipan mellan kvarnchassit och gradskivan (om man tittar in i kvarnen utan hopper så syns den tror jag). Men annars behöver jag ingen hopper egentligen eftersom jag laddar den inför varje skott.

Ahh, jag ska koll på det där med "glipa".

Ungefär vilket "nummer" kör ni era kvarnar på? Jag ställde imorse upp från 30 -> 40 och missade då totalt åt andra hållet istället och fick då typ 8 cl på 15 sekunder. Känns som det handlar om mycket mindre steg än vad jag varit van vid på Anfimen.

Däremot verkar kvarnen mala otroligt jämnt och fint, nu ska jag bara köpa lite "fulkaffe" och slöa bort på att ställa in den rätt. :)

//H
 

martink78

Well-known member
J
Ungefär vilket "nummer" kör ni era kvarnar på? Jag ställde imorse upp från 30 -> 40 och missade då totalt åt andra hållet istället och fick då typ 8 cl på 15 sekunder. Känns som det handlar om mycket mindre steg än vad jag varit van vid på Anfimen.

Däremot verkar kvarnen mala otroligt jämnt och fint, nu ska jag bara köpa lite "fulkaffe" och slöa bort på att ställa in den rätt. :)
//H

Jag vet faktiskt inte vilket nummer jag har den på, vet inte ens om den har några nummer.. tror inte det. Men min är nog äldre än din.

Jag vet inte om det är lönt att köpa fulkaffe, problemet när jag har prövat är att man ändå får justera om när man byter till färkare kaffe eftersom det beter sig annorlunda. Så man har ingen nytta av att finjustera med fulkaffet..
 

hrbrun

Well-known member
Grattis till inköpet!

Angående intrimningen - håller med martin; det hjälper inte att ställa in kvarnen med fulkaffe. Bara att offra några skott av finkaffet, men sen blir det å andra sidan en ny smakupplevelse med en bättre kvarn!

På min santos får jag ändra något snäpp på nästa varje påse när kaffet blivit några dagar äldre... Så är det i finkvarnvärlden vettdu :)
 

henrico

Well-known member
Jodå, det vet jag, men problemet är ju att jag inte är nere på finjustering. Jag tror det handlar om att offra en påse kaffe för att få en känsla för var man maler för press/brygg/espresso och sedan hur många mm en sekund motsvarar. Behöver nog inte ens brygga de första 200 grammen jag maler om vi säger så.

Att jag sedan måste finjustera med mitt vanliga kaffe är självklart, men jag behöver skjuta in mig med hagel innan jag tar fram kula... :)
 

mts

Well-known member
henrico, om du nollar kvarnen (dvs slå igång den och vrid finare tills skivorna tar i varandra) och sen tillbax ca 2h jämfört med en klocka så har du ungefär var jag mal för espresso... give or take ett par minuter :)
 

henrico

Well-known member
henrico, om du nollar kvarnen (dvs slå igång den och vrid finare tills skivorna tar i varandra) och sen tillbax ca 2h jämfört med en klocka så har du ungefär var jag mal för espresso... give or take ett par minuter :)

Hade jag vetat det så hade jag säkert besparat mig själv 100-200 gram kastat Musetti - vilken monetär förlust!! Stämmer väldigt bra med var jag hamnade. Nu försöker jag bara få dosern att pyttsa ut "lagom" med kaffe i varje dos..

Måste dock säga att sambon hanterar kvarnen riktigt bra, hon håller till och med själv med om att resultatet är betydligt jämnare både i malning och kopp så det är ju ett bra tecken. :)
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp