Newbe

frippe79

Active member
Hej på er!

Har lurat runt lite här på forumet ett tag, så nu är det dags att presentera mig en smula.
Fick tilltalsnamnet Fredrik av mina föräldrar, är 27 år och har nyligen inlett min väg till att bli helt kaffefrälst :)
Dvs. jag surfar detta forum och lyssnar på div. podcast inom espressovärlden och allmänt drömmer mig bort.

Köpte mig en Silvia som kom på plats i förra veckan, håller på att lära mig att handskas med denna fröken. (Blir man någonsin fullärd?)
Innan dess så har jag haft mokkabryggare, en som jag påstår är en piratkopia, en Zanzibar och en Brikka från Bialetti. Har en perkulator undangömd nånstans med.
Införskaffade en Solis Scala 166 i våras vilken jag använder än idag till min Silvia, ve och fasa ;)
Kommer i sinom tid uppdatera min kvarn när kassan tillåter, fastän att jag vet om att det i den innersta kaffekretsen anses vara snudd på en styggelse att snåla på kvarnen. Men vid köpet av min Scala 166 så hägrade aldrig tanken att bli intresserad av espresso, my bad :)

Har onekligen stött på några frågor gällande espressoskapandets ädla konst, som jag tänkte ställa här och nu:

  1. Det där med tamper, har förstått att många väljer att slänga/gömma plastbiten som följer med espressomaskinen och istället köpa sig en i metall.
    Jag undrar förstås, varför? Skulle vara trevligt att veta vad man har i åtanke när man väljer bort plastbiten. Visst är det så att många väljer att gå till en butik och känna på sin tamper innan man köper den?
  2. Ny kvarn tänkte jag skaffa mig, överväger att ha en Rocky vid Silvias sida. Med eller utan doser är frågan... känns som en fråga som är lika klurig att svara på som "skall jag ta papper eller plastpåsar"-frågan man har i kassakön på ICA.

Avslutningsvis vill jag även passa på att ge herrarna på Kaffemaskinen i Göteborg positiv kritik, för att de assisterade mig så bra när jag lite villset skulle välja min första Espressoböna, blev en De Sica som inkörsport. Tack för hjälpen!

Och tack för ordet, ha en fortsatt trevlig kväll.
 

lupoo

Well-known member
Hej och välkommen!

Skall försöka ge ett lite svar på dina frågor. Sen kan den som vill utveckla det hela lite till....

Det där med tamper, har förstått att många väljer att slänga/gömma plastbiten som följer med espressomaskinen och istället köpa sig en i metall.
Jag undrar förstås, varför? Skulle vara trevligt att veta vad man har i åtanke när man väljer bort plastbiten. Visst är det så att många väljer att gå till en butik och känna på sin tamper innan man köper den?

Tampern är ju egentligen en förlängning på den egna handen och är det verktyg som man utför en stor del av hantverket i just tampningen. För många (som mig själv) är det viktigt att det "känns bra". Så därför ställde jag mig och provade igenom lite olika tampers före jag bestämmde för vilken jag skulle ha. Tyngd utformning av handtag och att det passar i filterkorgen är saker att ta hänsyn till.
Sen är ju tampingen i sig själv tidvis ifrågasatt men det kan Du läsa på andra ställen bl.a här på forumet....


Ny kvarn tänkte jag skaffa mig, överväger att ha en Rocky vid Silvias sida. Med eller utan doser är frågan... känns som en fråga som är lika klurig att svara på som "skall jag ta papper eller plastpåsar"-frågan man har i kassakön på ICA.

Tveklöst är rådet att välja en utan dosator. Visst är det trevlig med lite "floff floff" ljud när man doserar, men i dosatron sammlas kaffe och blir gammalt. För hemmabruk är det mera tillrådligt att mala direkt ner i portafiltret vilket garanterar att kaffet är just nymalt.

Avslutningsvis vill jag även passa på att ge herrarna på Kaffemaskinen i Göteborg positiv kritik, för att de assisterade mig så bra när jag lite villset skulle välja min första Espressoböna, blev en De Sica som inkörsport. Tack för hjälpen!
Både herrarna på Kaffemaskinen och DeSica är bra grejor;)
 

frippe79

Active member
Tack och bock.

Hej och välkommen!

Skall försöka ge ett lite svar på dina frågor. Sen kan den som vill utveckla det hela lite till....



Tampern är ju egentligen en förlängning på den egna handen och är det verktyg som man utför en stor del av hantverket i just tampningen. För många (som mig själv) är det viktigt att det "känns bra". Så därför ställde jag mig och provade igenom lite olika tampers före jag bestämmde för vilken jag skulle ha. Tyngd utformning av handtag och att det passar i filterkorgen är saker att ta hänsyn till.
Sen är ju tampingen i sig själv tidvis ifrågasatt men det kan Du läsa på andra ställen bl.a här på forumet....

Frågan om själva tampningen som sådan har jag följt lite halvhjärtat, känns som att det är en personlig grej.
Som nybörjare är jag mer inne på varför välja bort plastbiten etc. Men det känns som att jag fick ett mer upplysande svar av dig, tack.

Tveklöst är rådet att välja en utan dosator. Visst är det trevlig med lite "floff floff" ljud när man doserar, men i dosatron sammlas kaffe och blir gammalt. För hemmabruk är det mera tillrådligt att mala direkt ner i portafiltret vilket garanterar att kaffet är just nymalt.

Det är faktiskt i de banorna jag har tänkt, framför allt om man läser div. recensioner om just rocky med dosator så verkar folk "ful-hacka" sina maskiner för att den skall sopa med sig allt malet kaffe.
Däremot verkar det som att Mazzer Mini Manuale är bättre på att göra rent hus i dosatorn, så att säga.

Någon som har någon av dessa kvarnar som vill dela med sig av sina erfarenheter? :)


Både herrarna på Kaffemaskinen och DeSica är bra grejor;)

Råder inga tvivel där, får jag säga :)
 

Dunne

Well-known member
Den medföljande plastbiten gör nog sitt jobb lika bra som en 500krs tamper som väger lite mer. En fin tamper kanske polerar ytan lite bättre än en plasttamper, sen kanske man vill ha en lite konvex tamper, det brukar inte plastbitarna vara. Jag tror inte att du upplerver en skillnad smak som gör att du börjar gråta om du byter upp dig, däremot känns det ju lite bättre om man har lagt ner alldeles för mycket pengar på sina kaffegrejer ;).

Och välkommen!
 

frippe79

Active member
Den medföljande plastbiten gör nog sitt jobb lika bra som en 500krs tamper som väger lite mer. En fin tamper kanske polerar ytan lite bättre än en plasttamper, sen kanske man vill ha en lite konvex tamper, det brukar inte plastbitarna vara. Jag tror inte att du upplerver en skillnad smak som gör att du börjar gråta om du byter upp dig, däremot känns det ju lite bättre om man har lagt ner alldeles för mycket pengar på sina kaffegrejer ;).

Och välkommen!
Aha, den rätta känslan infinner sig först när jag har kört min ekonomi i botten, jag fattar :)

Tror iofs att mitt första viktiga steg är att skaffa mig en ny kvarn, knockbox (Grindenstein eller vad den heter), rengöringsborste till grouphead samt en pitcher att skumma mjölk i.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp