Nackdel med dubbla kokare för hemmabruk?

MrBean

Well-known member
I rest my case... finns kanske något system någonstans som har den principen.
I min fysikaliska värld så blir det ett oerhört svår kontrollerat system med kraftiga svängningar i tryck och svårt att hålla en jämn temperatur till rimliga priser. Men jag är nyfiken på om det finns!
 

naga

Active member
MrBean sa:
I rest my case... mig veteligen finns inga sådana system till rimliga priser...

För mig ser det ut som om min inte har p/v på bryggtanken utan är kopplad via en ventil till ångtanken som är utrustad en dylik...



Gammalt vatten... intressant tanke ..jag gör alltid te till frugan på morgonen, vips 3 dl färskt syrerikt vatten in i tanken och efter en temperaturjusteringsspolning :lol: av brygghuvudet eller två så närmar man sig 30-40% av tot volymen (tänkarna är på 1,4l / styck)

kanske kan vara värt ett experiment....
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
naga sa:
....och efter en temperaturjusteringsspolning :lol: av brygghuvudet eller två så....

Men är inte poängen med en apparat med dubbla kokare att man inte ska behöva hålla på och flusha för att justera temperaturen? :?

Annars kan man ju (nästan) lika gärna behålla en HX, om man ändå ska hålla på och spola och fiffla "manuellt" med temperaturen...
 

Large

Well-known member
En dubbelkokare behöver också flushas, men då för att värma brygghuvudet till rätt temperatur. Värmeregleringen ligger snarare på vattnets temperatur än på brygghuvudet vilket gör att man behöver få upp huvudets temperatur några grader för att matcha vattnets.
 

zix

Well-known member
Jag testade en gång kaffe gjort på gammalt vatten på en Isomac Mondiale på en kaffebar här i Göteborg. Mondialen var en "kringresande" maskin som ibland användes i butiken och ibland på plats hos kunder på diverse kaffekurser och hade vid just det här tillfället stått avslagen några dagar. Kanske nån vecka. När baristan hade värmt upp den och tog en provsmak inför kvällens kommande kurs grimaserade han illa. Lukten var också blä, och det tyckte jag med. Det luktade och smakade lite unket, och liksom murket. Vi tittade och funderade vad det kunde vara. Till sist föreslog jag att vattnet i kokaren kanske kunde vara gammalt. Han hade nyss fyllt på tankvatten, och pumpade glatt igenom massor med vatten, så att han säkert skulle ha fått in nytt vatten i H/X-slingan. Han fick in nytt vatten i kokaren också, genom att spruta ut både ånga och hetvatten.
Efter kuren smakade kaffet som förväntat, och jag fick lärt mig att vattnet också har betydelse, inte bara böna, kvarn och maskin.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Intressant med det gamla vattnet i Mondialen. :)
Det är sådär gränsfall till att man misstänker att vattnet i kokaren skulle hinna ligga för länge. Man kanske skulle mäta hur mycket vatten man förbrukar till ett par espresson och en wiggling, så har man ilite att räkna på? Fast skulle det vara så är det ju bara att man tappar ut lite varmvatten och på så sätt hjälper till med vattenbytet...

Näh, med en riktig dubbelkokare behöver man inte flusha för att få upp värmen. 8)
Någon som läst denna preview? http://www.home-barista.com/pros-perspective-gs3.html
Jag misstänker att det blir en sådan... Den är frestande. ;)

Fast kanske inte på en gång. Kanske om ett år eller så. Min revisor tycker att jag redan har förbrukat min "kaffebudget" och att det inte skulle se bra ut med mer pengar till en kaffemaskin... Undrar varför? :roll:
 

arto

Well-known member
Mr Isomac sa:
Intressant med det gamla vattnet i Mondialen. :)
Det är sådär gränsfall till att man misstänker att vattnet i kokaren skulle hinna ligga för länge. Man kanske skulle mäta hur mycket vatten man förbrukar till ett par espresson och en wiggling, så har man ilite att räkna på? Fast skulle det vara så är det ju bara att man tappar ut lite varmvatten och på så sätt hjälper till med vattenbytet...

Näh, med en riktig dubbelkokare behöver man inte flusha för att få upp värmen. 8)
Någon som läst denna preview? http://www.home-barista.com/pros-perspective-gs3.html
Jag misstänker att det blir en sådan... Den är frestande. ;)

Fast kanske inte på en gång. Kanske om ett år eller så. Min revisor tycker att jag redan har förbrukat min "kaffebudget" och att det inte skulle se bra ut med mer pengar till en kaffemaskin... Undrar varför? :roll:


sen får du sälja din isomac billigt itll mig :D
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Kan ju vara bra att ha en reservmaskin... ;)

Nä, blir det av att byta upp sig så måste jag faktiskt sälja bort min fina Mondiale Bar Version. :(
Frågan är väl bara om man får tillräckligt för den i andrahandsvärde, så att man inte tappar suget att byta pga att man tappar för mycket pengar mellan?

Only time will tell... :?

Du kan börja spara nu Arto, så fixar vi dealen sedan när det är dags. ;)
 

MrBean

Well-known member
Intressant skiss, så när pumpen startar för bryggning så fyller den kokaren och trycker ut vatten till bryggningen. Som min HX "dildo" som sitter i kokaren, fast större format ;)
Jag tänkte mig en ventil som styrde vatten flödet från kokaren... där ser man!
 

naga

Active member
Mr Isomac sa:
naga sa:
....och efter en temperaturjusteringsspolning :lol: av brygghuvudet eller två så....

Men är inte poängen med en apparat med dubbla kokare att man inte ska behöva hålla på och flusha för att justera temperaturen? :?

Annars kan man ju (nästan) lika gärna behålla en HX, om man ändå ska hålla på och spola och fiffla "manuellt" med temperaturen...

kan man tycka... men att trycka på en knapp (en eller två kopps) medans man mal kaffet är en arbetsbörda jag kan leva med ....

provade när jag kom hem att ta en kopp direkt samt att tappa ur ca 8 dl varmvatten, svårt att säga om det verkligen var någon skillnad.

Det verkar som om en dags inaktivitet är för litet för att det skall vara ett problem, åtminstone hos mig med mitt vatten och övriga förutsättningar.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,782
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp