Någon som har testat Mizen skivor från OPTION-O?

Kaffeälskaren

Active member
Hej!
Är det någon av er som testat Option O:s nya mizen skivor 64mm? Har hört att de ska vara ganska lika ssp cast. Kör med ssp mp till vardags och de ger oerhört mycket klarhet i koppen men väldigt lite kropp eller textur.
 

Jonken

Well-known member
Nyfiken på vad @Pediatrik har att säga om sina.

Värt att notera att det finns två versioner Mizen i 64mm med olika slutbehandling (polerad / blästrad). Det sägs att de är lite renare / tunnare än SSP cast. De nya, blästrade borde vara lite närmare SSPs version.

Jag har SSP cast / LSv1 och skulle önskat mer kropp för ljusrostad espresso, mindre för filterkaffe. De släpper en tredje version snart, skulle inte förvåna mig om den lutar mer åt espresso.
 

Pediatrik

Well-known member
Jag gick från SSP HU när jag bytte till Mizen Omni. Har kört dem i fem månader nu och hade faktiskt snart tänkt byta tillbaka för att se om jag saknar något med de gamla skivorna. Jag tappade viss kropp/textur, men fick å andra sidan mer klarhet och sötma när jag bytte. Passade mig perfekt! Nu kommer du från ”andra hållet” med SSP MP (Unimodal), så jag antar att du borde få mer kropp/textur på bekostnad av viss klarhet och sötma. Om det faller dig i smaken är däremot svårt att säga.

@Jonken När släpptes den senare blästrade versionen av Mizen Omni?
 

Jonken

Well-known member
Det var nu i augusti.

We will be adopting sandblasting in our burr manufacturing approach, as part of the finishing step (as opposed to polishing) - thus it will result in a different (matte finish) appearance for those of you who are eagle-eyed.

Our team has rigorously tested and validated these new burrs, and we're extremely happy with the overall results enough to adopt it.

For Espresso:
To summarize, our in-house and blind testings suggest that the updated Mizen burrs offer a slightly higher body and are more forgiving for espresso, thereby resulting in a slightly increased 'sweet spot' for espresso usage.

For Brewing:
Despite initially expecting this to perform worse in filter brewing (usually a trade-off associated with increase in espresso grind capacity), we were pleasantly surprised that was not the case at all. The coffee remained sweet and juicy, with the acidity being slightly gentler/laid back, and therefore had a slight increase in perceived balance. There was no increase in astringency or over extraction characteristic which we associated with typical espresso-focused burrs. Of course, the clarity did come out very slightly lower than the polished version (but still allows the nuances to shine through which is an important criterion for our evaluation). So it is a very slight trade off, but we think the rest of differences more than made up for it.

All in all, although these in-the-cup differences are relatively subtle (as expected, the taste profile is pretty close with similar geometry, and would almost be impossible to tell without side by side comparison), we believe this is the direction we're aiming for and is the 'Omni-purpose' burrs we envisioned when we first started out with this project. We can't wait to get these in your hands!
 

Jonken

Well-known member
Det var ett mail som skickades ut till de som hade en förbeställd P64, för att informera om förändringar. Kanske undvek man att kontakta övriga ägare i rädsla för klagomål? Tycker att det verkar som att de (till stora delar) oförtjänt får utstå en del av den varan.
 

Pediatrik

Well-known member
Känns väldigt dumt att klaga på ett företag som hela tiden strävar efter att förbättra sina produkter… Förstår inte riktigt varför så många drabbas av FoMo och sedan känner sig åsidosatta av företaget. Alla produkter går ju att förbättra över tid.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp