När inget funkar... livet som nybörjare!

Stefan Böna

Mr Microtext
DCs guide är kanon (och rekommenderas även av mig), men den säger ju faktiskt att

Bild 4
När vi fått önskad mängd skum sänker vi snabbt ner röret så det hamnar långt under mjölkytan. Är mjölken tillräkligt varm redan då så stänger vi av ångan. Är den inte det så är det i detta läget som vi bygger upp temperaturen.

vilket inte funkar på min maskin. Det var inte förrän jag bara sänkte ned munstycket lite grann som det började bli bra... Det är väl olika för olika maskiner kanske... :unsure:

//Stefan (som har en Pimp-my-kvarn på gång nu; spännande ska det bli)
 

Buffeln

Well-known member
Det är enligt min erfarenhet enormt viktigt att få till en bra virvel i kannan. Jag skulle rekomendera att träna lite på att få bra rotation på mjölken innan man exprementerar med att "suga luft". Virveln är en förutsättning för att bli av med skummlocket.

Mitt tips är, när virveln sitter, att inte suga för mycket luft i början och sedan försöka virvla ner den, utan att istället suga lite mindre luft under längre tid. På detta sätt blandas skummet konternuerligt ut i mjölken och inget skummlock skapas. Men det är bara att träna, träna, träna.

Apropå det här med kvarn... Visst går det att som jag gjorde innan kvarnen inhandlades springa hos t.ex. kaffemaskinen och testa sig fram med malningsgraden på deras kvarn. Jag har klämt ut ett antal bra koppar på färdigmalet kaffe. Jag kan i efterhand säga att detta gav bra träning på de övriga momenten i kaffeprocessen och mycket konstruktiva frågor vid varje besök i butiken. Men det är ENORMT mycket lättare nu när jag har kvarn! Med nymalet kaffe blir de övriga momenten inte alls lika kritiska.

Med andra ord - Har du bra grejjer kan du slarva lite mer och ändå få ut ett godkännt resultat. Dock inte hur mycket som helst (vilket bevisas dagligen av underbetalda tonårstjejer på Caffe'n runt om i landet... :()
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Det där med virveln är ju viktigt, som du säger Buffeln. Det märkliga är att när jag började skumma som jag gör nu, så är det mest kritiskt när man höjer röret i början. Virveln kom liksom av sig självt för mig, även om jag ibland, som sagt, flyttar ut röret mot ena kanten (närmast mig) för att få en ännu starkare virvel. Speciellt om jag lyft röret för högt i början...

Btw, har inte du fått din nya kvarn än? Det står ju att du väntar fortfarande? :huh:

//Stefan (som inte tänker ge sig utan ska hitta sin latte-art igen)
 

Buffeln

Well-known member
Jodå. Jag har väntat färdigt, dock inte uppdaterat min profil... :blush: Dessutom var inte stavningen nåt vidare så här i efterhand... Skall genast uppdatera!
 

Buffeln

Well-known member
För att spinna vidare på det här med bra grejjer:

Har man som jag en billig plastgaggia el. liknande så är det en hårfin gräns mellan succe' och fiasko avseende mjölkskummning. Kapaciteten är begränsad och man måste både tempsurfa och hålla rätt position i kannan o.s.v. för att få till det. Men man kan absolut få till ett bra resultat.

Har man istället lagt 15-20 papp på en "riktig" maskin kan du sluta trixa med att försöka få till en virvel. Du får istället vara försiktig så att du inte sprutar mjölk över hela köket! Jag har också sett baristor göra i princip allt fel med en bra maskin när man varit ute och de har ändå levererat bra kaffe. MAO är dessa mycket mer förlåtande.

(*Varning - Metafor!*)

Det går att få en SAAB att göra 300 km/h, men det är f-n så mycket lättare med en Ferarri. Dessutom både ser den bättre ut och är roligare att köra. Men är du å andra sidan inte en kompetent förare så kommer du att hamna i diket vilken bil du än väljer!

Sen är det ju så klart lite mer macho att klämma ut ett "God-shot" ur en Krupsmaskin för 500 spänn än ur en La Marzocco för 100000. :cool::lol:
 

snobbo

Well-known member
Kaffelivet leker! Äntligen fått en kvarn som förvandlade det kolsvarta tunncreamade kaffet till ett brunt tjockt guld! Även mjölken börjar sitta och resulterar nästa alltid i någon form av art, hjärtan sitter till 90% och har börjat träna på rosettorna. Passar på att skicka en stor eloge till alla forummedlemmar som sprider sitt kunskapens ljus över oss alla neewbies.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,700
Inlägg
155,890
Medlemmar
19,383
Senaste medlemmen
nilslindholm
Topp