Marv
Well-known member
Montering av PID regulator på Gaggia Classic
Detta är en beskrivning av hur jag har monterat en PID regulator på min Gaggia Classic.
Genom att göra ett ingrepp av detta slag förverkar du din garanti !
Om du väljer att göra något liknande, följ inte denna instruktion blint, det kan förekomma
skillnader mellan olika maskiner. Kontrollera att du kopplar som det är tänkt.
Syftet med att installera en PID regularor på min classic är inte att reglera temperaturen under bryggningen, det går inte. Däremot får man samma starttemperatur varje gång.
Detta använde jag:
1. PID regulator. Jag köpte detta via Ebay. Det är värt att skaffa en som har halvledarrelä utgång, eller Solid State Relay som det heter på engelska.
2. Halvledarrelä som klarar minst 10 A
3. Temperatur sensor. Jag fick med en sensor av typ ”K” med min regulator.
4. 2 poligt 5 V relä
5. Mobiltelefon laddare 5 V
6. låda
7. kopplingsprylar och sladdar.
Den PID regulator jag skaffade har två inbyggda reläer som styrs via ställbara alarmnivåer. Jag bestämde mig för att använda ett av dessa för att styra temperaturen vid ångning. På så sätt är man inte låst till de temperaturer som termostaten för ånga ger.
Tanken är att när jag slår på ånga kopplar jag in laddaren som ger 5V. Reläet i lådan slår då
om och kopplar in alarmreläutgången till halvledarreläet. Alarmreläet matas också med 5V.
På så sätt slår halvledarreläet till när larmreläet är stängt.
När jag inte har ångknappen intryckt kopplar reläet i lådan signalen från PID regulatorns halvledarreläutgång till halvledarreläet.
Titta på schemat nedan så klarnar det nog….
Jag valde att montera in alla komponenter utom sensorn i en låda och satte kontakter på baksidan, se bild nedan. På så sätt kan jag enkelt koppla bort den och eventuellt använda den tillfälligt till andra temperaturstyrningsapplikationer. Glöm inte att se till att halvledarreläet får kylning !
Ovan finns kopplingsschema för hur classicen är kopplad i original. Jag har också en bild på hur jag har kopplat i regulatorn .
Jag började med att montera de komponenter jag ville ha i lådan, dvs PID regulatorn, halvledarreläet och laddaren till mobiltelefonen samt det extra 5V reläet. När detta var klart anslöt jag temp sensorn och kollade att det funkade, och det gjorde det otroligt nog !
För att göra en grovkallibrering mätte jag kokande vatten och justerade värdet som regulatorn visade mha en justeringsmöjlighet som finns i mjukvaran.
Nästa steg blev att montera sensorn på kokaren, jag valde att sätta den så långt ner som möjligt och hyffsat nära vattenintaget. Sensorn fixerades med buntband, jag kladdade också dit en massa värmeledande pasta för att få bra överföring till sensorn.
Med sensorn på plats mättes max och min temp för de två olika termostaterna. Bryggtermostaten arbetade mellan 96 och 106 grader, ångningen mellan 122 och 132.
Nästa steg blev att koppla in halvledarreläet och spänningsmatningen för 5V laddaren.
En bra sida som kan vara till hjälp för att förstå hur det är kopplat i classicen är
http://www.partsguru.com/GaggiaClassicCoffee.html
Det visade sig att färgerna på kablarna inte stämde helt med min maskin men jag fick till det till slut. Se bilder nedan.
När allt var inkopplat var det bara att starta igång den och köra en auto-tune på PID regulatorn
för att få P I och D värdera hyffsade. Nästan alla moderna PID regulatorer har någon form av auto-tune. En del regulatorer har också något som kallas för fuzzy logic. Det är en funktion som anpassar PID värderna efterhand som regulatorn jobbar. Detta är inte något bra val eftersom man ibland ångar och då ändrar förutsättingarna ganska radikalt.
Jag valde att sätta ångningen litet varmare än de temperaturer jag mätte upp. Värmeelementen är på upp till 135 C och slår på igen när temperaturen sjunkit till 130. Det blev betydligt bättre tryck i ångningen på så vis.
Summa summarum är jag nöjd så långt, får börja labba med att hitta optimal bryggtemp för mitt kaffe.
Detta är en beskrivning av hur jag har monterat en PID regulator på min Gaggia Classic.
Genom att göra ett ingrepp av detta slag förverkar du din garanti !
Om du väljer att göra något liknande, följ inte denna instruktion blint, det kan förekomma
skillnader mellan olika maskiner. Kontrollera att du kopplar som det är tänkt.
Syftet med att installera en PID regularor på min classic är inte att reglera temperaturen under bryggningen, det går inte. Däremot får man samma starttemperatur varje gång.
Detta använde jag:
1. PID regulator. Jag köpte detta via Ebay. Det är värt att skaffa en som har halvledarrelä utgång, eller Solid State Relay som det heter på engelska.
2. Halvledarrelä som klarar minst 10 A
3. Temperatur sensor. Jag fick med en sensor av typ ”K” med min regulator.
4. 2 poligt 5 V relä
5. Mobiltelefon laddare 5 V
6. låda
7. kopplingsprylar och sladdar.
Den PID regulator jag skaffade har två inbyggda reläer som styrs via ställbara alarmnivåer. Jag bestämde mig för att använda ett av dessa för att styra temperaturen vid ångning. På så sätt är man inte låst till de temperaturer som termostaten för ånga ger.
Tanken är att när jag slår på ånga kopplar jag in laddaren som ger 5V. Reläet i lådan slår då
om och kopplar in alarmreläutgången till halvledarreläet. Alarmreläet matas också med 5V.
På så sätt slår halvledarreläet till när larmreläet är stängt.
När jag inte har ångknappen intryckt kopplar reläet i lådan signalen från PID regulatorns halvledarreläutgång till halvledarreläet.
Titta på schemat nedan så klarnar det nog….
Jag valde att montera in alla komponenter utom sensorn i en låda och satte kontakter på baksidan, se bild nedan. På så sätt kan jag enkelt koppla bort den och eventuellt använda den tillfälligt till andra temperaturstyrningsapplikationer. Glöm inte att se till att halvledarreläet får kylning !
Ovan finns kopplingsschema för hur classicen är kopplad i original. Jag har också en bild på hur jag har kopplat i regulatorn .
Jag började med att montera de komponenter jag ville ha i lådan, dvs PID regulatorn, halvledarreläet och laddaren till mobiltelefonen samt det extra 5V reläet. När detta var klart anslöt jag temp sensorn och kollade att det funkade, och det gjorde det otroligt nog !
För att göra en grovkallibrering mätte jag kokande vatten och justerade värdet som regulatorn visade mha en justeringsmöjlighet som finns i mjukvaran.
Nästa steg blev att montera sensorn på kokaren, jag valde att sätta den så långt ner som möjligt och hyffsat nära vattenintaget. Sensorn fixerades med buntband, jag kladdade också dit en massa värmeledande pasta för att få bra överföring till sensorn.
Med sensorn på plats mättes max och min temp för de två olika termostaterna. Bryggtermostaten arbetade mellan 96 och 106 grader, ångningen mellan 122 och 132.
Nästa steg blev att koppla in halvledarreläet och spänningsmatningen för 5V laddaren.
En bra sida som kan vara till hjälp för att förstå hur det är kopplat i classicen är
http://www.partsguru.com/GaggiaClassicCoffee.html
Det visade sig att färgerna på kablarna inte stämde helt med min maskin men jag fick till det till slut. Se bilder nedan.
När allt var inkopplat var det bara att starta igång den och köra en auto-tune på PID regulatorn
för att få P I och D värdera hyffsade. Nästan alla moderna PID regulatorer har någon form av auto-tune. En del regulatorer har också något som kallas för fuzzy logic. Det är en funktion som anpassar PID värderna efterhand som regulatorn jobbar. Detta är inte något bra val eftersom man ibland ångar och då ändrar förutsättingarna ganska radikalt.
Jag valde att sätta ångningen litet varmare än de temperaturer jag mätte upp. Värmeelementen är på upp till 135 C och slår på igen när temperaturen sjunkit till 130. Det blev betydligt bättre tryck i ångningen på så vis.
Summa summarum är jag nöjd så långt, får börja labba med att hitta optimal bryggtemp för mitt kaffe.