Mjölskumningsteknik Youtube.

davepal

Active member
Utav alla videor jag sett så är denna vettig och kan för de som kämpar och strävar efter ett bra microskum säga att med denna videon kommer ni dit efter 2-4 pitchar :p
 

Mayhem

Well-known member
Det jag fortfarande har svårt för är att avgöra när jag skall sluta skumma och övergå till att blanda, eller vilka termer man nu skall använda på svenska... Hur avgör proffsen detta? Temperatur? Volymökning? Tid?
 

davepal

Active member
Det är beroende på temperaturen samt vilken volymökning du väljer att ha, beroende på om du vill ha ett fluffigt cappu skum eller mindre till en latte eller för att göra optimal latte art. När önskad värme & volym är uppnåd, sänk ångröret.

Vad man märker är att folk som har haft mindre maskiner som super giadas eller silvias etc har problem med skumningen när de byter till en HX maskin eller dubbelkokare pga det kraftigare ångtrycket och värmen.

Börja bara relativt i mitten utav mjölken, mer eller mindre fullt vred, gå med röret precis under ytan så du hör tickandet i mjölken "tshi tshi tshi", du för nu in optimal mängd luft i mjölken, när du känner att du har uppnått önskad volym beroende på vad för dryck du ska göra samt värme, gå ner typ 2 cm, luta kannan något och gör detta i ett par sekunder, sluta sedan. Efter du bankat och swirlat kannan lite med handen så ska du ha ett väldigt bra microskum. Detta har du uppnått på en tid på ca 15-25 sekunder beroende på vilken värme/volym du vill uppnå med din mjölk.

Jag tror folk misslyckas med de kraftigare maskinerna pga att de är för mesiga med ångvredet så det inte introduceras tillräckligt med luft i mjölken utan bara skummas till ett skrik i mjölken o du får såpbubble liknande skum med ett tunt täcke av skum och svinvarm mjölk under detta.

Reserverar mig om jag beskriver för dåligt :p
 

Tobbecarnal

Member
Mycket bra beskrivet av davepal.

Mina tips:

Ångvredet ska alltid vara öppnat fullt.

Håll munstycket strax under ytan och lyssna efter ett ganska anonymt "tshi tshi tshi" precis som davepal beskrev ovan.

Håll handen under kannan och sluta alltid skumma när det börjar bli så pass varmt att det börjar brännas lite i handen. Det svåra med ångningen är att tajma det så att mjölken har rätt textur lagom till värmen uppnåtts - och att kunna se när mjölken har rätt textur.

Ser man att texturen är rätt innan mjölken blivit tillräckligt varm så sänk munstycket och håll det i sidan av kannan så att ångan roterar runt mjölken i kannan samtidigt som mjölken ökar i temperatur.

Rotera kannan kraftigt efter ångningen.


OBS! Effekten, resultatet och tiden varierar KRAFTIGT med olika typer av mjölk.

För min egen del tycker jag det är lättare att få till det med fetare mjölk (mer än 2.5%) och stört omöjligt med t.ex Minimjölk. Sojamjölk är ett helt annat kapitel och smakar dessutom helt annorlunda. En mix av c:a 2/3 3% mjölk och 1/3 Sojamjölk är både lätt att ånga och smakar bra.
 

Gringubben

Well-known member
Ni som är snitsare på att skumma; hur mycket fick ni öva innan ni fick till det?
Själv är jag uppe i tjugo försök med vatten o diskmedel och tio-femton försök med mjölk.
Nyligen bytt till ranciliorör på min Classic pga att jag fått någon att skumma åt. <3 Själv tar jag aldrig mjölk i kaffet.:)
Blir en avsevärd skillnad mot originalröret, men än är jag inte där.
 

davepal

Active member
Det bästa är att köra med riktig mjölk och följa instruktionerna ovan, försök vara stadig på handen och fokusera på hur det låter, sen köper du 5-10 L mjölk och bara kör. Lite problematiskt då du kanske inte kan maxa en silvia hela tiden men kör med mjölk och försök sen skall du nog ha det alltså, ett tips är även att ha ställt dina mjölkkannor i kylen/frysen innan skummning = bättre resultat. :)
 

Gringubben

Well-known member
Kör med standardmjölk.
Har en Classic btw, men typ lika gissar jag. En liten stund måste jag vänta mellan skumningarna.
Men krävs verkligen 5-10 liter innan man är hemma?
Tycker jag kommer bra nära ibland, fast jag kanske kör lite länge eftersom skummet blir lite väl trögflytande för det mesta.
Det tar inte så lång tid heller innan kannan blir varm, fast jag spolar den med kallvatten mellan skumningarna och mitt kallvatten är hyfsat kallt.
Det är nog det där med att sluta bygga volym i tid, gissar jag.
Sedan är ju själva hällandet nästa pilsner......Så fort jag lyckats få till ett hjärta eller något så kommer det upp en bild.
 

Forumstatistik

Trådar
14,692
Inlägg
155,833
Medlemmar
19,378
Senaste medlemmen
Esraa
Topp