Mjölkskumning på Isomac Napolissima

arto

Well-known member
Stompan sa:
arto sa:
Är det samma maskin inuti som en Giada? Då går det: http://arto.gojalla.net/view/?20060821155859.000000

Arto, är det du som skummar? Har själv lite problem med skummandet..jag gör på följande sätt;

Såfort lampan har slocknat så tömmer jag ur lite vatten och sen börjar jag, med pipmynningen ca 5 mm under mjölkytan. Jag håller pipen vid kanten på kannan, och lutar kannan lite så jag får en kraftig virvel. Jag kör emd fullt fräs på reglaget hela tiden. Efter ca 1 minut så byggs ett kraftigt skum upp och ibland kokar nästan mjölken. När jag häller upp mjälken så är det bara varm, tunn mjölk under ett lager av luftigt skum..

Vad gör jag för uppenbara fel?

mvh

/David

------------------
Giada de luxe
Minimoka m203
Mauro DL


Det är Daniel här på forumet som är i bild. Han läse rnog det här. Svara!

Men jag har en Gagge. Brukar sätta på ångläga. Hälla i mjölk i kannan. Skumma. Det går snaaabbt. Och Isomacen är inte sölig den heller.
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Det lustiga (?) är att ni ska hålla på och trixa med lampor som tänds och släcks, när det egentligen bara är att lära sig hur man gör istället. Visst, det går att optimera en smula osv, men när man väl lärt sig hur man gör är det inga större problem. När ska nybörjare förstå det? ;)
 

lupoo

Well-known member
Cheffalo sa:
Det lustiga (?) är att ni ska hålla på och trixa med lampor som tänds och släcks, när det egentligen bara är att lära sig hur man gör istället. Visst, det går att optimera en smula osv, men när man väl lärt sig hur man gör är det inga större problem. När ska nybörjare förstå det?

Det finns inga genvägar till det perfekta kaffet. Grunden till all espresso finns i " De fyra M:en" (vet ni inte var det står för så får ni "googla" det ;)) . Har man det klar för sig är det bara att börja från "ruta ett". Som tröst kan jag säga att det är en av de roligaste vägar jag har börjat att vandra på.

Det är bra Cheff, fortsätt att hålla dom kort 8)

Edit: Rättstavning igen :oops:
 

YocaL

Well-known member
Eller när man e riktigt less så köper man en mjölkskummare på ikea för 9spänn.
Det är inte rätt, men det funkar! :p
 

Joppe

Well-known member
Ikea-spåret känns som en fuskväg, men snart är jag väl där.

De 4 M:en har väl inte med mjölkskumning att göra.

Jag misstänker att Napolissan har begränsningar så att tipsen/trixen som lämnats i denna tråd behövs.
 

Joppe

Well-known member
Visst ja, 2 av dom har ju det.

Har försökt att reda ut Maskinens förmåga/egenskaper här på Forumet.
Med någorlunda framgång. Återstår att öva mha de guider och tips som finns på Forumet.
 

Dunne

Well-known member
Giadans skummningstryck är det nog inget fel på. Det är nog som artos gaggia. Det går att skumma bara kort efter att man slagit igång ångläge, brukar dock bli så att lampan hinner slockna innan jag börjar. Har både en 0,35l och en 0.6l kanna och det går bra med båda bara man har tillräckligt mycket mjölk i den större. Problemet jag har är annars att röret är för kort vilket kräver mindre kanna eller mycket mjölk i den stora. Sen tror jag också att ex rancillio röret är mer effektivt med bara ett hål i munstycket mot giadans två. Skummet blir ju inte bra varje gång men det är nog för att jag bara kommit halvvägs med cheffalos tips.
 

Santa

Active member
Cheffalo sa:
Det lustiga (?) är att ni ska hålla på och trixa med lampor som tänds och släcks, när det egentligen bara är att lära sig hur man gör istället. Visst, det går att optimera en smula osv, men när man väl lärt sig hur man gör är det inga större problem. När ska nybörjare förstå det?

Men om man inte kör med kokaren på (trixande) så räcker helt enkelt inte trycket för att skumma 2,5 dl.

/S
 

Cheffalo

Hedersmedlem
Frågan var inte hur man skummar större mängd, utan om det över huvud taget var möjligt att skumma på Napolissiman. Som jag sa tidigare kan jag förstå att man trixar för att få ångan räcka så länge som möjligt.
 

TheWhip

Well-known member
Hej skaffade en Napolissima idag (läs under hårdvara om mitt fynd Killen med flax...) Har tidigare haft en riktig budgetmaskin (står i inlägget som refererades till tidigare) och lärde mig skumma mjölk med den, och fick faktiskt till mikrobubblor och temperatur, tog dock en bra stund. Så när jag idag/igår skummade med Napolissiman första gången var det en barnlek och resultatet helt enanstående... som sammet i munnen, kaffeorgasm OH YES OH YES!!!

Så nej det e inga som helst problem att skumma med napolissiman. Går som en dröm enligt min åsikt. Jämfört med min Severin jag hade för 299. Skulle vara intressant att få min espresso och även cappucino bedömd av en proffsbarista. Jag är själv mäkta nöjd med förutsättningarna jag har.
 

sannispannisen

Well-known member
nej!!!

jag körde med lattevisp, mycket bättre.
gillade den maskinen tills den blev överhettad.
lämnade in den idag, det skulle ta 4 veckor, så nu köpte jag en helautomastisk jura impressa c5, såå skönt att bara trycka på en knapp och klart.

ska ge bort min napolisma, med lattevispen och kvarnen.
 

sannispannisen

Well-known member
skum ska vara krämigt och tjockt, inte bara luftbubblor som jag fick till med napolisman, perfekt skum med en lattevisp från teknikmagasinet för 50 kr.
först skumma, sen värma i ångmunstycket och ner i espresson, så blir den en god macchiato.:)
 

iZappa

Well-known member
Napolisima kan steame veldig fint skum med helt vanlig steameteknikk. Faktisk synes jeg det kan være lettere å steame med denne maskinen enn Silvia siden Napolisima er roligere å steame med. Disse cappucinoene laget jeg på en Napolisima

2000750478933888828_rs.jpg
 

Pac

Maskindoktorn
Det är samma med mjölkskummning som för farbror Melker. Det gäller att ha den rätta "knycken". ;)

Mjölkskummning kräver träning. Jag vet inte hur många liter jag gjort till "gröt". Det händer faktiskt fortfarande fast det är mer sällan nu.:)

Cheffalo hade ett bra råd i början av denna tråden.

-Öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva öva... OK? :lol:

Det skriver jag under på.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp