Nu har jag precis avnjutit min första kopp hemmarostat!
Det blev Mauritz Old Java, rostat i ugn mellan 200 och 225 grader.
24h gammalt är smaken nog väl omogen, väldigt "endimensionell" och nästan unken, inga högre toner eller kryddighet alls. Tilläggas bör dock att det blev lite underextraherat, trots fin malning, måste väl mala ännu finare då...men fin tjock crema i alla fall.
Jag tror rostninen blev lite ljus, 1:a crack höll på i runt 4 minuter, ska det vara så? jag väntade några minuter till efter det, hur lång tid tar det normalt mellan första och andra? Jag är nog väldigt rädd att missa den, så då blir väl rostningen för ljus istället.
Jag kylde bönorna genom att hälla dom i ett durkslag av metall, gå ut på balkongen och slunga runt dom samtidigt som jag blåste för att bli av med skalen, verkar funka bra, hoppas inte grannarna börjar gnälla bara.
Måste dock säga att det är väldigt roligt att rosta själv, definitivt något jag kommer att fortsätta med!
Det blev Mauritz Old Java, rostat i ugn mellan 200 och 225 grader.
24h gammalt är smaken nog väl omogen, väldigt "endimensionell" och nästan unken, inga högre toner eller kryddighet alls. Tilläggas bör dock att det blev lite underextraherat, trots fin malning, måste väl mala ännu finare då...men fin tjock crema i alla fall.
Jag tror rostninen blev lite ljus, 1:a crack höll på i runt 4 minuter, ska det vara så? jag väntade några minuter till efter det, hur lång tid tar det normalt mellan första och andra? Jag är nog väldigt rädd att missa den, så då blir väl rostningen för ljus istället.
Jag kylde bönorna genom att hälla dom i ett durkslag av metall, gå ut på balkongen och slunga runt dom samtidigt som jag blåste för att bli av med skalen, verkar funka bra, hoppas inte grannarna börjar gnälla bara.
Måste dock säga att det är väldigt roligt att rosta själv, definitivt något jag kommer att fortsätta med!