Min morgonkopp, beskriver din känsla och vad som gjorde starten på denna dag så bra.

Wilderwein

Well-known member
Ok, men jag tycker du ska offra 30 sek av ditt liv när du gör latte för det blir en trevligare kopp! De 30 s det tar kan du ta bort från surfandet...=)
 

Light Head

Well-known member
Jag gör det för att jag är lat, och inte känner behovet av mjölkskum överstiga arbetsinsatsen. Än.

Right on the spot,, mer eller mindre! Men testar lite olika varianter för att se om och hur olika smaker kan plockas fram eller bort.

Nästa sak,, låter säkert väldit nybörjaraktigt,, vill helst extrahera rätt ner i capuchinokoppen, och jag äger ingen lämplig för ändamålet. (förstår om det låter puckat..)
 
Senast ändrad:

pojoel

Well-known member
När? 09:00
Espressomaskin? Silvia V2/3, pid på 106.
Vad? Fräscht nyanlänt Genuin Espresso, strax under 17g, malt i Lelit PL043 MM.
Extraktionstid? 1 + 28
Resultat? dubbel caffé macchiato
Övrigt/reflektion? Precis precis en halvsekund innan pidden slog av, kom det en ljus/vit plipp i det för övrigt sammetsbruna cremaskiktet, så jag fick nog till det ganska bra. Och fortfarande, en dryg halvannan timme senare, har jag en ljuvlig eftersmak i munnen från detta "morgon"-skott!
 

Light Head

Well-known member
När? 09:05
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? La Bomba, malet från Kaffefabriken.
Extraktionstid? 20sek
Resultat? Dubbel Americano
Övrigt/reflektion? Aaaa.. mums! Tydlig och fin, en trevlig smak som faktiskt bara genom smakens tydlighet får mig att bli på bättre humör. Det var inte dåligt innan, men nu känns det klart bättre!
 

Light Head

Well-known member
När? 10.15
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? Kenya, malet från Kahls
Extraktionstid? 25sek
Resultat? Dubbel Americano
Övrigt/reflektion? Njae, "aromatiskt", kanske för lång extraktionstid? Kan nog funka fint med mjölk...
 

Light Head

Well-known member
När? 11.02
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? Bianco, malet från Kaffefabriken.
Extraktionstid? 20sek
Resultat? Dubbel Americano
Övrigt/reflektion? Smakar så mycket bättre än dagens första kopp med Kahls Kenya, nu blev jag på gott humör. :)
 

bauta

Well-known member
När? 2012-12-03
Espressomaskin? ExpoBar Brewtus
Vad? Stockholmroast Transatlantic Espresso
Extraktionstid? ca 25 s
Resultat? En Macchiato + en dubbel espresso. Mkt smakrik utan några tendenser till bränt el för mkt nånstans. Choklad & nöt bla.
Övrigt/reflektion? Isola är min stdblandning hemma men denna kan bli ett alternativ. Visserligen 100 SEk dyrare per kilo men en bra omväxling. Denna påse är superfärsk (rostad 27/11) så det återstå att se hur den utvecklas.
Min första upplevelse av Stockholmroast på kaffeverket (tack Martin på kaffecompagniet för tipset) var mkt bra. Således denna inhandling.
 

Light Head

Well-known member
När? 2012-12-05 kl10.30
Espressomaskin? Silvia 1/2
Vad? Lavazza Espresso
Extraktionstid? ca 30 sek
Resultat? Capuchino, sakrik med mörkare toner och nötter
Övrigt/reflektion? Tror jag använde några gram mer än vad jag brukar, och fick tampa lite extra. Vilket givetvis ledde till högre tryck och mindre vätska på min vanliga tid 16-24 sek.
 

Gringubben

Well-known member
När: runt 10.00.
Maskin: Conti Essika Sk2.
Vad: Authentic från Select Origin. Rostdatumet är mer än två månader bakåt i tiden. 30% robusta.
Extraktionstid: 26 sekunder.
Resultat: En dubbel espresso som jag väljer 99 gånger av 100. Den hundrade gången är det en enkel. Trevlig färg på creman, (tigrerad som man brukar säga).
Det här kaffet är en kul upplevelse i och med att rostningen är något lättare än de sorter jag är van vid. Lite fler smaknyanser. De riktigt djupa chokladtonerna saknas, men ersätts av andra kul toner. Jag kommer köpa detta kaffe fler gånger, men då försöka sträva efter ett rostdatum som ligger närmare i tiden.
 

pojoel

Well-known member
När? 07:10
Espressomaskin? Silvia V2/3, pid på 106.
Vad? One Drop Espresso från Love Coffee, strax under 15g, malt i Lelit PL043 MM.
Extraktionstid? 1 + 28
Resultat? dubbel caffé macchiato
Övrigt/reflektion? Ganska trevligt att sippa på, framför brasan, medan jag väntade på att batteriladdaren skulle lyckas trycka in några mAh i det stendöda batteriet så jag kunde köra och få det bytt. Smaken var i stort sett som LC beskriver det, men i mitt tycke slår den inte Genuin Espresso. Lite syrligare än GE. Rätt märkligt egentligen, att det första "finkaffet" jag gav mig på skulle vara det bästa. Hittills i alla fall....
 

Cykelmartin

Well-known member
När? sjutiden
Espressomaskin? Bodum travel press
Vad? Johan & Nyström Buena vista
Extraktionstid? ingen tidtagning idag, två-tre minuter kanske
Resultat? Helt vanligt presskaffe
Övrigt/reflektion? För min del den enklaste och minst tidskrävande varianten av morgonkaffe men ändå med bra kvalitet. Få minuters jobb för en färdig kopp :nowink:
 

Light Head

Well-known member
När? 09.20
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? Kenya, Kahls. Mald i butiken. 18g
Extraktionstid? 18sek
Resultat? dubbel Americano
Övrigt/reflektion? Mycket crema. Rätt ok smak, liten tendens till fruktighet, och mörk 99%ig choklad. Inget jag hoppade högt av..men ok! Tror den funkar fint som latte!
 

rannagarden

Well-known member
När? 2012-12-07, 08.20
Kaffemaskin? Gaggia Classic
Vad? Musetti Dulce
Extraktionstid? Hm... 2x40 sek?
Resultat? Cappuccino på en dubbel Ristretto...
Övrigt/reflektion? Ok, vaddå 2x40 sek? Jo, trött som få noterar jag inte att malningsgraden justerats av någon vänlig själ varpå jag nästan köver Gaggian. 40 sek ger en riktigt tajt Ristretto. "Oj, vad jag måste ha tampat hårt. Ja, ja men med en sån liten skvätt mördarolja i koppen blir säkert Cappun blaskig. Jag kör en till och tampar lite lösare...". Ingen ändrad malningsgrad köver nästan Gaggian igen. "Men vad i? Aah... Nån har mixtrat med ratten för malningsgraden på kvarnen." :huh: Orkar inte göra nytt. Blir en Cappu på gojjan i koppen. Fick till mjölken kalas och drucken tillräckligt fort var det skum hela vägen ned. :D
 

pojoel

Well-known member
När? 13-tiden
Espressomaskin? Silvia V2/3, pid på 107.
Vad? Genuin Espresso, strax under 15g, malt i Lelit PL043 MM.
Extraktionstid? 1 + 28
Resultat? dubbel caffé macchiato-aktigt (alltså En dubbel espresso + en enkel varm mjölk)
Övrigt/reflektion? För er som var med på den tiden: "Smaskens", som Tango brukade uttrycka det. (Ja, Google är din vän). Helt enkelt smaskens. Jag gjorde mig en GE-m för att hålla humöret uppe under mina fem övertidstimmar, och baske mig, sitter jag inte och fortfarande suttar på den härliga eftersmaken?. Jo minsann! För mig är nog detta "Il Caffè"!
 

Light Head

Well-known member
När? 2012-12-10 kl 16.20
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? J&N Isola
Extraktionstid? 22sek
Resultat? Dubbel espresso, 6cl inkl fin crema
Övrigt/reflektion? Lite sen morgonkopp, men riktigt god när jag väl fick till den.
 

Light Head

Well-known member
När? 2012-12-10
Espressomaskin? Silvia V1/2
Vad? J&N Isola, ca 16g
Extraktionstid? 18
Resultat? dubbel espresso
Övrigt/reflektion? Sitter och avnjuter den i skrivande stund. Lite rundare, snällare kan man kanske säga, och fruktigare. 16gram på 18sekunder borde nog utökas? 20g i 25sek? Nu slår det mig,, en av smakerna påminner om smaken av papper. Känns det igen?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,725
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp