Manuell maskin

johey

Well-known member
Eftersom min HX är en rätt sliten och strulig sak, som kanske kommer kosta mer än det smakar att få i ordning, börjar jag fundera i andra banor.

I min repertuar har jag avverkat en leksaksmaskin av Krups, en Silvia och nu är jag som sagt inne på min Nouva Simonelli HX. Nästa steg känns som en manuell med spak iställetför elektrisk pump.

Till saken hör att jag aldrig har sett en sådan maskin, så egentligen vet jag ingenting om dem. Men jag gillar konceptet. Enkel konstruktion som fodrar en del träning, och blänkande spakar iställetför tryckknappar. Eller tänker jag fel?

Men nu ber jag om tips och åsikter. Vad finns det för modeller och i vilken prisklass ligger de? Finns det både enkel- och dubbelkokare, samt finns även sådana med HX? För det går väl att skumma mjölk med dem? Har de fast vattenanslutning och avlopp, eller är det tank och spillbricka?

Det jag är ute efter är något som blänker, är stabilt i konstruktionen och som det är känsla i. Och som givetvis - vid rätt hantering - levererar espresso i världsklass. Prisklass (gärna en bra bit) under 10000. Nytt eller begagnat, men som jag inte behöver göra mer avancerad manöver på än möjligen en avkalkning.

Alla tankar och åsikter är bra tankar och åsikter. Se nu till att få ner dem i tråden!
:coffee:
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
En sådan här kanske: http://www.bellabarista.co.uk/coffeemachines/ponte-vecchio-lusso-1.asp Då har du kapacitet att skumma, och göra fler espresson på rad.

Eller en sådan här: http://www.bellabarista.co.uk/coffeemachines/la-pavoni-stadivari.asp Men då kan man bara göra typ två espresson så blir den överhettad och måsta få vila, annars får man för varma espresson efter det. Ingen stor kapacitet, men lägre prislapp och lite mindre i storlek.

Finns några här på forumet som har köpt den där Lusson, sök så hittar du säkert en tråd om dem.
 

MrNoOne

Well-known member
En sådan här kanske: http://www.bellabarista.co.uk/coffeemachines/ponte-vecchio-lusso-1.asp Då har du kapacitet att skumma, och göra fler espresson på rad.

Eller en sådan här: http://www.bellabarista.co.uk/coffeemachines/la-pavoni-stadivari.asp Men då kan man bara göra typ två espresson så blir den överhettad och måsta få vila, annars får man för varma espresson efter det. Ingen stor kapacitet, men lägre prislapp och lite mindre i storlek.

Finns några här på forumet som har köpt den där Lusson, sök så hittar du säkert en tråd om dem.

Hmm, La Pavoni sägs överallt kunna göra 8-16 koppar i rad beroende på modell? Är det med egen erfarenhet som du säger att det går att skapa max 2 st i rad? Var annars inne på en sådan för att kunna skapa espresso till större bjudningar då en maskin med pump många gånger behöver vila lite efter 3-4 koppar.

Pa Pavoni, Europiccola
Maskionen tillåter hela 8 koppar espresso i följd, men du kan även göra en god kopp cappuccino och andra heta drycker!


La Pavoni, PDH Professional
Maskinen tillåter hela 16 koppar espresso i följd, men du kan även göra en god kopp cappuccino och andra heta drycker
 

mikfri

Well-known member
Nja, det där har du nog fått om bakfoten. Jag har en pumpmaskin och en pavoni. Pumpmaskinen kanjag köra non-stop tills tanken tar slut med bra resultat.

Pavonin kan max göra två espresso innan temperaturen har dragit iväg och man måste kyla grupphuvudet med en fuktig handduk eller liknande. Jag har med mycket träning och massa trixande som bäst lyckats klämma ur 5 kaffe ur min europiccola. 16-koppars modellen har större kokare och du kan få ur mer vatten, men det är samma förfarande som gäller för att kyla ner grupphuvudet.

Ponte Vecchion är däremot grym! Den håller verkligen tempen shot efter shot. Men billig är den inte och PV som är en hopplös leverantör gör att den är svår att få tag på och svår att få delar till. Jag vet eftersom jag blev "tvingad" att bli återförsäljare för att få köpa min. Jag röstar på Pavoni. Den är trots sina brister min favvo-maskin.

/m.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Hmm, La Pavoni sägs överallt kunna...

Med betoning på "sägs". Förmodligen i tillverkarens egna beskrivningar också...

La Pavoni, PDH Professional
Maskinen tillåter hela 16 koppar espresso i följd, men du kan även göra en god kopp cappuccino och andra heta drycker

De skulle lika gärna kunna skriva "Maskinen tillåter att man gör espresson oavbrutet, direkt efter att man slår på strömknappen", för det går ju att göra det. Men det blir nog inte så gott.:cool:
 

johey

Well-known member
Lussen ser optimal ut. Den ska jag ha. Jobbigt att behöva bli sin egen återförsäljare bara, men skit samma. Jag ska ha en. :p

Bland Pavonins fördelar står "liten och lätt". På vilket sätt är det en fördel? Jag slänge inte Krupsen i grovsopen utan anledning.
 

johey

Well-known member
Hur står sig förresten Electras maskiner mot Lusso och La Pavoni? Den där med örnen är ju sjukligt snygg. Men håller den måttet i övrigt?
 

mikfri

Well-known member
Elektran gör minst lika bra kaffe, men har samma problem som pavonin med kapacitet/överhettning. Att pavonin är lätt ser jag snarare som en nackdel då den far runt en del när man gör kaffe. Men man vänjer sig och jag har druckit några av mitt liovs bästa kaffe med Pavonin. Och ja: då har jag varit på ställen med Marzocco/Synesso osv osv... :) Bang for buck kan inte bli mycket högra. Men räkna med att få stångas lite innan det blir godshots.
 

johey

Well-known member
Det går att göra gott kaffe med Krupsen också (nåja), men den är inte särskilt kul att arbeta med. En Pavoni kan säkert tillfredställa min smakupplevelse, men halva upplevelsen är ju att framställa koppen. Hur står sig Pavonin där? Jag vet inte, för jag har aldrig känt på en (eller ens sett den), men baserat på "liten och lätt" skulle jag lägga min gissning på att den inte är vad jag söker. Rätta mig gärna, den som tror att jag gissar fel!

Synd att Elektran lider av samma problem... Men dess utseende kanske väger upp en del av den förlorade känslan. Heh. Förresten, är Elektran också "liten och lätt", eller är den stabilare än Pavonin?
 

zix

Well-known member
Du har redan en HX-maskin. Då är det nog ponte vecchio lusso du ska tänka mest på, den spelar i en annan liga än elektras och pavonis små levamaskiner eftersom den klara att köra kopp efter kopp utan att stängas av.
Den lär ska göra bra kaffe också, och är en gammal go konstruktion. Annars kan du ju förstås försöka få tag i en bättre begagnad bezzera B3000AL, jag är väldigt nöjd med min. Den har botat min uppgraditis.
Men det finns många halvgamla proffs-leva att välja mellan. Det är dom nya som är svåra att få tag i (läs dyra). PV Lusso fyller nog ur den luckan i marknaden som du, jag och några andra här har trillat ner i. Hade jag inte råkat snubbla över min maskin så hade det nog slutat med att jag hade köpt Lusson.
 

zix

Well-known member
Elektran är en liten fismaskin, förresten. Eller, det var min något besvikna reaktion när jag fick klämma på den första gången efter att ha läst bl.a. det som CG skrev om den...
 

MrNoOne

Well-known member
Med betoning på "sägs". Förmodligen i tillverkarens egna beskrivningar också...



De skulle lika gärna kunna skriva "Maskinen tillåter att man gör espresson oavbrutet, direkt efter att man slår på strömknappen", för det går ju att göra det. Men det blir nog inte så gott.:cool:



Anledningen till att jag frågade om du uttalade dig ifrån egen erfarenhet, är att jag själv hade i tankarna att köpa en La Pavoni med förutsättningen att kunna göra flera goda epsresso till större sällskap på löpande band. Denna tanke kan jag alltså stryka nu och istället sikta på en maskin med traditionell pump och stort brygghus?
 

Viking

Well-known member
Vill du göra många espressos och mjölkdrinkar på raken är ditt val en E61 HX alt dubbelkokare. Jag hade en Silvia förut och det var "slitsamt" att göra två latte på raken. Med min ECM Giotto är det mycket smidigare och snabbare.

Jag har f.ö. också en la pavoni som jag använder för skojs skull ibland. Jag hade tänkt ha den i sommarstugan men så köpte jag ingen sommarstuga. Men den är väldigt fin! :)
 

zix

Well-known member
Men du kan alltså göra många espresso på raken även med en Lusso. Dubbelkolla om du vill på
http://www.home-barista.com/ponte-vecchio-lusso-review.html
Nej, man måste inte nödvändigtvis ha en dubbelkokare eller HX med pump för att kunna köra många espresso på raken eller för att ånga "samtidigt" som man kör espresson. Det är bara dom vanligaste konstruktionerna numera. Lusson har en 3 liters kokare och [glöm]använder plåten i maskinen och gruppen som kylare.[/glöm] nä, inte riktigt, den har en termosifon, så gruppen sitter inte direkt på kokaren. Men alltså ingen HX-slinga. Jag hade en annan gammal leva i minne när jag skrev det första, men den är större och funkar inte riktigt likadant som denna.

Fler tekniska detaljer i rescensionen här ovan.
 

johey

Well-known member
Zix verkar förstå på vilket spår jag är inne. Din maskin, Bezzera B3000AL, låter ju spännande. Hur ser den ut? Finns det många där ute, så den går att få tag på, eller är det större chans att jag vinner på triss, så jag kan låta få en specialdesignad maskin efter mina önskemål, trots att jag inte spelar?

Hur står sig LaPavoni Modello Professional Lusso PL? Den verkar hyfsat påkostad och kanske lite tyngre än de i tråden omnämnda syskonen. Och den är svårt vacker. Blir även denna överhettad så snart man visar den portafiltret?
 

mikfri

Well-known member
Sorry Johey, men they are all the same... Samma lilla bryggrupp betyder att de kommer överhettas exakt lika snabbt. Men du har större kokare och kan göra fler espresso, förutsatt att du blir en fena på att hantera den kalla handduk som du måste kyla maskinen med... ;)

/m.
 

piccolo

Member
Jag är ny här, och min svenska är dålig!

Jag har skrivit mycket om Ponte Vecchio Exportera på HB (hitta under Peacecup). Jag jämförde La Pavoni och exportera en gång. Jag har också en Caravel och MiniGaggia.

Zix är maskinen i en annan klass - 1-grupperna inte är för gemensamma, men de är fortfarande produceras. Bezerra fortfarande gör dem också Astoria och andra. Den HB lever forum har massor av info. och bilder.
 

johey

Well-known member
Hur är det med Mini Gaggia från 70-snåret? Hur många koppar kan man brygga på rad med en sådan? Jag börjar bli svårt sugen på att nappa på ett erbjudande jag har fått, men skulle gärna höra lite åsikter först.

Jag vet att den inte har någon mjölkskumningsfunktion, men skit samma. Jag dricker 96,37% espresso i alla fall. Kan köpa mig en visp om det ska vara så. Trevligt att den har 58 mm portafilter.

Vid lite googling får jag intrycket att samlare älskar att ha denna vid sidan av en annan maskin. Men jag tänker ju i så fall att ha maskinen som min enda och huvudsakliga brukspjäs. Är jag ute på klen is när jag tänker så?

Och förresten... Varmt välkommen, Piccolo! :D
 

piccolo

Member
Du kan också läsa lite om Faemina på HB. De är väl älskade, men delar är svåra. Jag tror de är under tryck.
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,784
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp