Macchiato

Sealion

Active member
Nån som har lite intressanta macchiato-fakta man som relativ nybörjare kan snöa in på!? Hur ses drycken på av forumets alla fundamentalister?
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Macchiato is the way to go! Kör alltid med macchiaton, perfekt. :D
Det är bara att göra en espresso och hälla i lite skummad mjölk, enkelt och gott.
 

Peter

Well-known member
Det är ju bara att erkänna, även för en sån' som jag som uttryckligen inte dricker mjölk, att sötman och fettet i mjölken är smakbärare och mycket väl kan framhäva och komplettera kaffesmaken, snarare än bara dämpa den. Jag gör gärna Macchiato på en dubbel espresso, med endast en liten fläck skummad mjölk. Mums. :)
 

lupoo

Well-known member
Macchiato betyder ju "befläckad". Så till en macchiato kan man nyttja både skummad mjölk eller en skvätt kall mjölk från kylskåpet. Samma effekt med att mjölken bär fram smaken uppstår men inte lika tydligt som när man använder skummad mjölk (tycker jag).
 

ujja

Active member
En skvätt, innebär det nån tsk bara?
Jag tycker det är svårt att skumma mindre mängd än en dl, kör ni någon annan taktik för att skumma en lillskvätt?
 

arto

Well-known member
Skvätt för mig innebär bara nån droppe, kanske en tesked max (?) :) Men det är ju upptill varje människa vad man tycker & känner för :)
 

Molarin

Well-known member
Upp till en fjärdedel tycker jag är ok. Någon cl således. Ett par cl till så får du en Mezzo/Espressino. Också gott.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag skvätter nog mer än andra... Någon droppe kan väl knappast ens kännas på smaken? Jag kör nog kanske i uppemot 1/4 eller ibland 1/3 mjölk i mina...

Vad man sedan kallar det spelar mindre roll (jag ser framför mig ilska forummare som kommer och påstår att det inte är en äkta macchiato längre...). Jag kallar det "gott". :lol:

EDIT: Ha, Molarin hann redan! Mezzo har jag nog inte ens hört talas om... men gott är det i alla fall. :)
 

lupoo

Well-known member
Nu drar det iväg igen, lite från ämnet alltså.. Vi hittade (jo faktiskt) en större mängd 50-tals porslin som vi nu använder som vardagsporslin här hemma. I denna laddning fanns ett större antal kaffekoppar i trevlig design (är svag för 50-60 tals design) och storlek dock tunt i porslinet. Pga dessa koppar har ett nytt objekt dykt upp på "kaffemenyn", en enkel espresso med skummad mjölk inte i proportioner att kalla det cappuccino eller macchiato blivit lite av en macchiccino. "Gott" och lagom tycker både jag och frugan perfekt som "komma hem från jobbet kaffe".
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Min fru tar för det mesta en Cappuccino och då har jag ju mjölk över till min Macchiato. Tar hon ingen Cappu så kanske jag tar en ren espresso om jag är lat...

Men är jag inte lat så skummar jag mjölken. Har aldrig hällt i kall mjölk (vet inte varför egentligen, aldrig fått för mig att prova bara).
 

lupoo

Well-known member
Lite bilder skulle vara trevligt då jag också har samma svaghet för 50- och 60-tals porslin.
Får se om jag kan få till någon bild. Har för mig att det finns en "kopptråd" någon stans eller så blir det lite OT igen ;) Får även se om det blir något i koppen, latte arten har varit obefitlig sista tiden :(
 

Form

Well-known member
Får söka lite efter den eventuella kopptråden eller så får du starta en ny tråd med gamla koppar (eller vad man nu ska kalla det) 50- 60-talare kanske?

Edit: Hittade kopptråden! Hade missat den totalt även om jag läst MÅNGA gamla trådar och inlägg.
Den perfekta koppen!
 

jope

Well-known member
Håller med flertalet ovan, varierar mellan ren (utan mjölk) och hälften/hälften, lite efter när var och hur, men påfallande ofta slutar det med 50/50 för att försöka hinna med lite art oxå :blush:
Kall mjölk fungerar inte på mig, tycker det kyler ner alldeles för mycket. Har i och för sig inte prövat rumstempererad...men hur ofta har man det framme...
 

Forumstatistik

Trådar
14,684
Inlägg
155,811
Medlemmar
19,375
Senaste medlemmen
eriksson
Topp