La Pavoni Pro - Frågor och funderingar

martink78

Well-known member
På banan igen

Sådärja!
Som sagt så funkade ju inte pressostaten som den skulle så jag skruvade loss den enligt instruktioner på http://www.pavoniexpress.com/ i hopp om att det bara var en hjärtinfarkt, dvs kalkpropp som satt i vägen och inte en trasig pressostat.
Bild 1 visar undersidan, såg helt ok ut tycker jag. Pressostaten är den svarta grejen som sitter på det kopparrör som går ut från kokaren. Runt den sitter det någonting som ser ut som ett kugghjul och som går att snurra på, det är väl där man kan justera kokartrycket antar jag.

Jag skruvade loss pressostaten från kopparröret (pavoniexpress varnar för att skruva loss röret från kokaren) och mycket riktigt satt det en fet kalkpropp i änden av kopparröret, se bild 2.

Efter att ha resat bort kalket så gott jag kunde för hand så körde jag en avkalkningrunda också med citronsyra i hopp om att få bort ytterligare i framförallt röret, som är svårt att komma åt.

Sedan skruvade jag fast pressostaten, pallade upp pavonin på ett kastrullunderlägg av galler och lade en liten spegel under innan jag fyllde på vatten och drog igång härligheten. Tanken var att kunna hålla koll på fästet mellan pressostaten och kopparöret så det inte läcker vatten när det blir lite tryck.. Se bild 3

Det var en spännande väntan på om om operationen skulle ha gjort någon skillnad men till slut slockande faktiskt lampan som den skulle, precis när det börjat pysa lite smått från tryckventilen. Jag lät den gå ett litet tag och den slogs på och av med rätt korta intevall så den verkar funka perfekt nu.

Just nu står den och svalnar så att jag kan skruva på botten igen. Sedan får det bli ett provskott, decaf, med tanke på nattsömnen..

Det läcker lite mer från diverse packningar än vad jag skulle önska så jag får nog planera in ett packningsbyte. Men det är inget akut problem.
 

Bilagor

  • DSC03067.jpg
    DSC03067.jpg
    79.2 KB · Visningar: 41
  • DSC03071.jpg
    DSC03071.jpg
    59.7 KB · Visningar: 41
  • DSC03077.jpg
    DSC03077.jpg
    63.3 KB · Visningar: 42

martink78

Well-known member
Den uppmärksamme läsaren ser att det sitter ett klistermärke i mitten på bild 1 där det står Aprile 1998, antar att det är då den är tillverkad.
 

johey

Well-known member
Du verkar ha fått tag på en modell från övergången mellan pre- och post-millennium, som de i folkmun kallas. Ditt ångrör går att ta bort och du har bara en knapp (båda kännetecknar post-millennium) men den är tillverkad 1998 och jag gissar att det är 49 mm filterkorg?

Min Professional har samma fenomen.
 

martink78

Well-known member
Ja, det är 49 mm filterkorg. Nånstans läste jag att pressostat finns på alla modeller från början av 90-talet och framåt (professional har väl alltid haft det?).

Finns det nån speciell poäng i att kunna plocka bort ångröret?

Det som orsakar mig mest problem (eller i alla fall mest oväntade problem) hittils är faktiskt rengöringen, hur mycket jag än sköljer (med pf i och utan kaffe) och torkar så verkar det ändå alltid finnas lite kaffe kvar, irriterande nog. Det verkar komma in kaffe i bajonettfattningen på nått sätt (jag har inte sett några läckor mellan pf och grupphuvudet) och därifrån är det svårt att få ut.
Är det någonting som ni känner igen.. ?

Annars är jag nöjd med den, och har lyckats få ut en del (i mitt tycke) hyfsade shots. Trots att jag är nybörjare i högsta grad vad gäller espresso.
 

johey

Well-known member
Det är väl inte direkt någon jättepoäng med att kunna ta loss ångröret, mer än att man kan sätta dit sån där cappuccatore eller vad det nu heter... Sån där "automatisk" mjölkskummare.

En nackdel är att du troligen har en plastkolv. Pre-millennium har mässing och post- har plast. Min Pro som som sagt också är ett mellanting hade plast, vilket jag fick erfara den hårda vägen (den pulveriserades). Det är dock lätt att byta till mässing. El & Digitalservice råkade ha en på lager, men det kan ha varit den sista. Går dock att beställa utifrån. Just denna detalj är kompatibel med alla modeller sen tidigt 60-tal fram till dagens.
 

johey

Well-known member
Angående rengöring... Hur snabb är du med att ta ur pf efter att du tryckt en shot? Jag upplever att om den får sitta i minst fem minuter så pucken "stelnar" blir det minimalt med rester kvar. Dessa åker ut med en liten flushning och avtorkning efteråt. De kaffekorn som trots denna behandling stannar kvar tycker jag är få nog att med gott samvete kunna försummas.
 

mikfri

Well-known member
Apropå rengöring så brukar jag spola ut massa vatten medan jag skrubbar med en "grupphuvudsborste". Avslutar med att tömma ut lite extravatten. Sedan brukar jag dra ur sprintarna och kolla kolv och packnng ngn gång i månaden och de är aldrig särskilt smutsiga, men det blir riktigt grisigt om man sliter bort pf för snabbt som Johey mycket riktigt konstaterar.

Kul att du är på banan igen i alla fall!

/m.
 

bodaniel

Well-known member
Angående rengöring och underhåll, bör man smörja någon del av sin La Pavoni med jämna mellanrum? På min Europiccola finns bland annat något svart pulver (grafit?) vid "sprintarna" som håller fast hävarmen.

Jag plockar ut kolven ur grupphuvudet en gång i månaden. Efter min första månad med La Pavoni var kolven riktigt skitig, men nuförtiden finns nästan inga kafferester.

Min Europiccola Millenium - köpt ny april 2009 - har förresten mässingkolv. La Pavoni insåg antagligen att plastkolven inte var något vidare.
 

martink78

Well-known member
Angående rengöring... Hur snabb är du med att ta ur pf efter att du tryckt en shot? Jag upplever att om den får sitta i minst fem minuter så pucken "stelnar" blir det minimalt med rester kvar. Dessa åker ut med en liten flushning och avtorkning efteråt. De kaffekorn som trots denna behandling stannar kvar tycker jag är få nog att med gott samvete kunna försummas.

Jag är inte speciellt snabb, i allmänhet sitter pf:et kvar medans jag dricker shoten eller skummar mjölk. En gång vet jag att jag har hört det pysa när jag har lossat den, annars har jag aldrig sett några tecken på tryck.. däremot är pucken väldigt torr och hård, hade jag inte sett kaffet rinna ut så hade jag nästan undrat om den blivit blöt alls. Jag misstänker att jag överdoserar och funderar på om det kan orsaka att kaffe trycks ut pga det. Skall pröva med lite mindre kaffe nästa gång och se vad det får för effekt..
 

martink78

Well-known member
Apropå rengöring så brukar jag spola ut massa vatten medan jag skrubbar med en "grupphuvudsborste". Avslutar med att tömma ut lite extravatten. Sedan brukar jag dra ur sprintarna och kolla kolv och packnng ngn gång i månaden och de är aldrig särskilt smutsiga, men det blir riktigt grisigt om man sliter bort pf för snabbt som Johey mycket riktigt konstaterar.

Kul att du är på banan igen i alla fall!

/m.

Sätter upp en sådan borste på inköpslistan. Har inte kollat några packningar än, men får väl försöka hitta en sats och kanske en mässingkolv och ta mig en titt.
 

martink78

Well-known member
Var kan man beställa prylar till sin Pavoni? Tänker framförallt på prylar som den där mässingkolven, packningssatser men även t.ex. ångmunstycken (enhåls i mitt fall eftersom den som sitter där nu är trehåls). Har hittat några ställen i US men finns det inget närmare.. ?
 

HE

Well-known member
johey har väl lite kläm på det är. sedan tror jag mikfri också hade lite kontakter, tror jag:huh:

jag pluggade igen ett hål i munstycket med en tandpetare för att komma runt problemet med tre hål.
 

martink78

Well-known member
johey har väl lite kläm på det är. sedan tror jag mikfri också hade lite kontakter, tror jag:huh:

jag pluggade igen ett hål i munstycket med en tandpetare för att komma runt problemet med tre hål.

Hmm.. det är ju värt ett försök. Blev det bättre? Pluggade du bara ett hål?
 

HE

Well-known member
Ja bara ett men vet inte om det var det rätta:huh: Har inte lagt ner så mycket jobb vid skumningen, av någon konstig anledning blr det bra varje gång om man jämför med min gaggia jag hade:huh:

Den lilla träbiten sväller ju till och sitter där den sitter, säkert fräscht och bra;)
 

martink78

Well-known member
Ja bara ett men vet inte om det var det rätta:huh: Har inte lagt ner så mycket jobb vid skumningen, av någon konstig anledning blr det bra varje gång om man jämför med min gaggia jag hade:huh:

Det är första seriösa försöken jag gör att skumma med ånga så jag vet inte om det är jag eller Pavonin som krånglar.. Fast det tar sig allteftersom så jag skall inte klaga.

Den lilla träbiten sväller ju till och sitter där den sitter, säkert fräscht och bra;)

Kanske skulle ha en i ek så man får lite ekfatskaraktär på mjölken också.. :)
 

HE

Well-known member
Jag upplevde att tre hål var riktigt stökigt. Har inte riktigt satt mig in i den verksamheten ännu.
 

mikfri

Well-known member
Angående reservdelar till pavonin så har jag tyvärr inga kontater, men tänkte kolla upp en av mina leverantörer som tillverkar packningar och se om de kan fixa ett pavoni-kit. Det halkade dock ner ganska långt på priolistan efter att det brann i vår grannlokal i helgen. Är däremot intresserad av att köpa ett extra pf (ska göra ett naket) om ngn hittar en vettig leverantör och vill sambeställa.

/m.
 

mikfri

Well-known member
Borde väl ligga runt en femhundring. Jag borrar ju ur mina själv så jag tänkte köpa ett standard-pf. Är någon annan intresserad av att få ett pf konverterat så är det bara att hojta till. Jag tar inget betalt, men en symbolisk gåva i form av en påse kaffe kanske skull evara lämpligt... ;)

Man får också såklart prova Ponte Vecchion om man kommer förbi verkstan.

/m.
 

martink78

Well-known member
Är gärna med på en sambeställning av pf och tar gärna emot hjälp med att borra ur detsamma. :)
Är inte händig nog att ge mig på så pass stadiga saker som pf..
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp