kvarndilemma

Tobiemme

Well-known member
hej!

ny här på forumet - men jag tänkte att någon kanske skulle vilja dela med sig av lite synpunkter inför stundande kvarninköp.

lite bakgrund:
köpte nyligen en Vibiemme Domobar Super och är i princip toknöjd. följden blev att trycket på min gamla kvarn (Isomac Macinino Prof Inox) blev för stort så den ville inte vara med längre. har kört den ganska hårt i över två år. (plockade isär den, pillade och dammsög ordentligt: den snurrar men maler inte längre :| ) misstänker att den fina malningsgraden som jag blev tvungen att ställa in orsakade något, vad vet jag?

nåväl.
kompisen lånade ut sin Rocky och den har pillat med ett tag nu, testat lite olika kaffe osv. grejen är att jag inte riktigt får den att lira som jag vill. creman blir inte så fluffig som jag vill och naken-shotsen får konstig spridning. kaffet är också betänkligt klumpigt i PF... nästan så att min gamla (betydligt sämre) kvarn fixade trevligare kaffe! hm. skit bakom spakarna? antagligen! berätta gärna ifall ni kan hjälpa mig fatta vad det är som är på tok.

hur som helst: jag har börjat snegla på Macap M4 och Anfim KS Self och Best krom. är det någon som har testat och gjort några speciella iakttagelser. kanske mest avseende den fulsnygga KS Self - som ju har ett bra pris. förutom bra malning så prioriterar jag tyst gång och kromat yttre.

over to you!

:cool:
 

Tobiemme

Well-known member
tack för tipset - men ser den inte lite hög ut för vanlig köksmöblering? den verkar annars vara ytterst kompetent.

:coffee:
 

Ignatius Riley

Well-known member
Kvarnen i annonsen står ju också på en låda...

Det finns en annan rak hopper, som även kan kortas till lämplig höjd.
 

Bilagor

  • Casadio_kort_hopper.jpg
    Casadio_kort_hopper.jpg
    76.1 KB · Visningar: 85

Tobiemme

Well-known member
intressant teori ang kvarnskivorna - hade svårt att tänka mig att de skulle lägga av på ett knäpp - mer att de skulle bli sämre och sämre över tid, liksom. eftersom jag inte är expert på kvarnskivor så tänkte jag bifoga en bild på hur de ser ut i gamla kvarnen. onekligen ser de rätt slitna ut, men jag kommer ärligt talat inte ihåg hur de såg ut som nya...

vad tror du?
 

Bilagor

  • kvarnpaj_MG_9244.jpg
    kvarnpaj_MG_9244.jpg
    75.5 KB · Visningar: 93

Stefan Böna

Mr Microtext
Creman blir inte så fluffig som jag vill och naken-shotsen får konstig spridning. kaffet är också betänkligt klumpigt i PF...

Att det stänker (?) från de nakna shotsen har nog med kanalisering att göra. Denna kanalisering hänger nog ihop med Rockyns lite svagare sida: klumpar.

Klumparna kommer oftare och blir större (och kompaktare) ju finare man mal, tyvärr...

Troligtvis har det med kombinationen malgrad/extraktion att creman blir platt. Att den skulle bli "fluffig" har jag svårt att förstå; låter som om det dras in luft? Eller menar du att din crema blir tunn och försvinner tämligen omgående; att den inte blir centimetertjock?

Jag kör alltid WDT på mina malningar, men lyckas inte riktigt med nakna skott ändå...

Jag tror nog att Rockyn kräver sin man (eller kvinna) för att lira ordentligt. Fast detta är bara min egen högst obelagda teori... :cool:

//Stefan (som byggde en klumpsil till sin Rocky och som får en härlig krämighet i shotsen med WDT)
 

Marv

Well-known member
intressant teori ang kvarnskivorna - hade svårt att tänka mig att de skulle lägga av på ett knäpp - mer att de skulle bli sämre och sämre över tid, liksom. eftersom jag inte är expert på kvarnskivor så tänkte jag bifoga en bild på hur de ser ut i gamla kvarnen. onekligen ser de rätt slitna ut, men jag kommer ärligt talat inte ihåg hur de såg ut som nya...

vad tror du?

Uschinamej ......plocka isär och gör rent ordentligt......skruva upp övre malskivan och borsta rent båda skivorna ordentligt med en hård borste.
 

MartinForsberg

Well-known member
Den fina malgraden i kombination med två års användande kan ha fått lagerboxen för den undre malskivan att ge efter och sjunka ner vilket gör att du inte kan justera malgraden som du vill. Jag har läst att Isomacs Granmacininokvarnar kan råka ut för detta, men vet inte om din kvarn har samma uppbyggnad inuti. Granmacininon har en växellåda från motorn till den nedre kvarnskivan och både lagrboxen och kugghjulen är av plast (!) så då kan detta lätt ske med den modellen.
 

Tobiemme

Well-known member
tack alla för svar&tips!

@stefan:
med fluffig menade jag som du misstänkte, att den blir lite tunn och försvinner lite för snabbt. det finns förstås många anledningar som det skulle kunna vara - men jag har testat med mitt mest färska kaffe - på lite olika malningsgrader och med lite olika mycket tamping; creman blir fortfarande lite tunn. smaken är dock helt godkänd - så jag deppar inte så mycket! :) (grejen var ju att creman var lite tjockare med gamla kvarnen. hm.)

ang kanalisering så har du säkert rätt. har du bild på hur du löst dina klumpar med din WDT-lösning?

@Marv:
de små skruvarna under inställningsskivan sitter som berget - ska se om jag kan hitta ett powertool och se om det finns liv kvar i gamla kvarnen. undrar om 5-56 vore något på skruvarna?

@MartinForsberg:
spännande läsning! har du möjlighet att peka till några ställen där man skulle kunna läsa på om kvarnen? din teori verkar väldigt sannolik - eftersom jag kört väldigt finmalet mesta tiden jag haft kvarnen och att jag dessutom tyckt att det blivit svårare och svårare att ställa in malningsgraden med tiden. (dessvärre har jag inte rengjort så noga... :unsure: )

är det någon som kört en Anfim-kvarn?
och hur bra är egentligen Mazzer Minin?
 

Tobiemme

Well-known member
@ignatius:
ha! den hade varit snygg! :D
jag fick loss en av tre skruvar - den var iaf högergängad.
 

MartinForsberg

Well-known member
tack alla för svar&tips!
@MartinForsberg:
spännande läsning! har du möjlighet att peka till några ställen där man skulle kunna läsa på om kvarnen? din teori verkar väldigt sannolik - eftersom jag kört väldigt finmalet mesta tiden jag haft kvarnen och att jag dessutom tyckt att det blivit svårare och svårare att ställa in malningsgraden med tiden. (dessvärre har jag inte rengjort så noga... :unsure: )

är det någon som kört en Anfim-kvarn?
och hur bra är egentligen Mazzer Minin?

Har inte sparat länkarna med information om de trasiga kugghjulen och lagerboxarna, bara sparat i minnet! ;) Men du borde kunna finna dem via Google! Sök på "Granmacinino gear box parts repair" och liknande ord så kanske du finner dem!

Mazzer Mini Electronic Modell B som jag har är en helt underbar kvarn! Det finns bara några små detaljer jag vill ändra på och det håller jag på med, men det kan ta en stund innan mina moddar är klara eftersom familjen väntar tillökning!
 

zix

Well-known member
Jag tänkte på det där med malningen och creman som du beskrev i början.

Om du gillade malningen från din macinino så tror jag att du ska titta på större koniska kvarnar. Jag har förstått att macininokvarnarna har koniska malskivor, vilket man också kan se på din bild. Du kan ha vant dig vid malkvaliteten från koniska malverk utan att direkt tänka på det.

Tyvärr är de flesta koniska kvarnar rätt dyra. Och fete-stora. Alternativ i macininons prisklass finns inte, och ärligt talat kommer du bara att köra sönder den igen om du ska mala espresso med den. Men som tillfällig lösning funkar det väl...

Större koniska kvarnar är bl.a. Macap MXK, Compak K-10 Conic eller K-10 WBC och Mazzer Robur. Casadio Istantaneo ligger mer nära Mazzer Mini E i storlek och pris. Men den är högvarvigare och har mindre malverk.
 

mag

Well-known member
Bytte från Mini E till en Casadio vilket definitivt kändes som ett steg upp i malningskvalitet. Den maler 3-4ggr fortare (med samma varvtal vilket väl borde betyda mindre uppvärmning av kaffet) plus att det blir helt klumpfritt vilket är rätt imponerande för en dosatorlös kvarn i den storleks- och prisklassen. Nackdelen är väl det plastiga höljet som känns lite b.
 

Tobiemme

Well-known member
vilket fantastiskt forum det här är! bigup till alla som deltar! :D

@zix:
stort tack för PM med dina synpunkter på Anfim KS Self!
råkar du veta ifall det är samma kvarn som ECM i Tyskland säljer under namnet "Manufacture Casa"?
spännande iakttagelse ang de koniska kvarnskivorna. jag hade förstås inte tänkt särskilt på dem i min Prof Inox förrän du påpekade det. men - som jag uppfattat det - så har Isomac en större modell av kvarn som heter "Granmacinino" och har koniska malskivor. den ska numer också ha fått malningsinställningsskiva i metall. vem vet - kanske även den omtalade "gearboxen" fått metallhölje?
vet du – eller någon annan – ifall den kanske är värd sina pengar i alla fall? (förutsatt att den rengörs bättre än min gamla förstås.) de andra kvarnarna som du tipsar om är som du säger - både lite för stora och lite för dyra för mitt kök i dagsläget. :(

@mag:
tack för dina synpunkter kring casadion. det verkar vara en riktigt bra kvarn - men jag skulle nog inte få släppa in den i köket för min bättre hälft. ;)

känner mig nästan lite vilsen i vad jag ska titta efter i kvarnväg nu.
ingen som har ett budget- eller fultips? en kvarn som ändå skulle kunna göra domobaren rättvisa? en mazzer är ju ett säkert kort - men den känns nästan lite stor och alla mazzer har väl alla dosatorer? hm. :unsure:
 

Fabian

Well-known member
inte alla :) Även deras större modeller finns i detta utförande.
Finns även med en kortare hopper

Mazzer_mini_e_top.jpg
 

Fabian

Well-known member
Vad jag kunde förstå verkade den ha 50mm malskivor, en knapp för dubbel, en för enkel och en för att mala manuellt. En annan grej jag inte är saker på omk jag översatte rätt, det verkar stå något i stil med att den liknar gaggia MDF i något avseende, typ ett avstånd någonstans, vilket gör att den används bäst med gaggias portafilter. Men jag kanske tog fel, någon som kan tyska ordentligt?
 

Tobiemme

Well-known member
jag råkade snubbla över en bra deal idag - så mitt kvarndilemma är löst (för tillfället). det blev en Demoka minimoka M-203 som jag fick köpa för 1500 eftersom den stått som demokvarn på Monteriva här i stan. nice!
har bara hunnit köra den idag - men det verkar som jag har kommit på banan igen.
:lol:

tack alla för hjälp, tips och synpunkter!
 

Bilagor

  • espressokon.jpg
    espressokon.jpg
    44.4 KB · Visningar: 30

zix

Well-known member
Jag tänkte just föreslå minimokan som "ful"-tips. Grattis! Det är en riktigt bra kvarn. Det finns mycket skrivet om den här på forumet - många har eller har haft den. Bara att söka på minimoka eller demoka.

P.S. Den "Manufacture Casa" du hade länk till ser exakt likadan ut som KS Self. Det är nog bara ett annat märke på den, i övrigt likadan. I USA heter Anfimkvarnarna också något annat, rätt typiskt för espressovärlden.
 

Forumstatistik

Trådar
14,674
Inlägg
155,767
Medlemmar
19,368
Senaste medlemmen
Manglund
Topp