Kvällens rostning

svartvest

Well-known member
Frun bortrest, och lite för trött för en discgolfrunda. Då är det bra tid för rosta lite bönor.

Colombia Supremo
Sumatra Lintong
Bolivia El Paraiso
Malawi Pamwamba Estate AA Plus

Den sista var verkligen rolig att rosta, bönerna blev runda och fina. Bolivia El Paraiso är nog den mest skräpiga böna jag har rostat.

På Torsdag så förtsätter jag med Malabar kanske lite Yriga och Ghethbwini

Blandnings tips på detta??
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Jag snor lite av din tråd svartvest... Jag har inga tips på hur du ska blanda, eftersom jag själv nyss börjat med den ädla konsten att rosta hemma.

Däremot så är ju trådens rubrik väldans passande för mig just nu... :)

Fick hem ett och ett halvt kilo som åkte i ugnen nu på sen-eftermiddagen. Ett kilo Malabar och en halva Kenya Top i halvkilosomgångar. Jag har beskrivit mer i detalj hur det gick på bloggen, men för er som är för lata kan jag visa bilderna på resultatet:

080807monssonmalabarmulis7.jpg


080807kenyatopst1.jpg


Vad tycks om alla fina nyanser av brunt i Malabaren? Ungnen värmer ojämnt och längst in blir det varmare än närmast luckan. De andra omgångarnas plåtar vändes efter en liten tid för jämnare värmefördelning. Rostat, annars, till en bit efter första cracken.

//Stefan (som trots en liten fadäs ändå tycker om detta med hemmarostning)
 

Pac

Maskindoktorn
Bloggar, bloggar, bloggar, ... Nej, jag föredrar dialog framför monolog så jag håller mig här. :)

Ja det var duktigt ojämnt på malabaren. Blev det bättre med vändning? Du har inte funderat på att röra om lite när du vänder?
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Blev det bättre med vändning?

Ja, det blev bättre, eftersom den varma delen av ugnen efter plåtvändning fick bearbeta en svalare del av plåten. Således blev fördelningen en smula jämnare.

Du har inte funderat på att röra om lite när du vänder?

Förra gången jag rostade rörde jag runt lite i bönorna med jämna mellanrum. Det gick inte så himla bra med en del spill som resultat. Denna gång testade jag utan omrörning. Kanske är det så att det får bli till att använda den djupare plåten och röra om. Fast kanske inte så ofta som jag gjorde första gången...

Eller: varför inte investera i en hemmarost? :cool:

//Stefan (som ser ljust på framtiden idag i och med min nyfunna provanställning)
 

Fabian

Well-known member
Jag rostade fyra djupa plåtar á 250g idag, brukar röra om minst en gång, alla fyra plåtarna blev väldigt jämnt rostade. Min ugn blir också varmast längst in, men även varmare till höger än till vänster
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp