KRIS! Mjölk i kokaren???

marmander

Well-known member
I går var en bekant och provkörde min HX-maskin, men glömde att blåsa ur ångpipen efter att ha skummat mjölken. När jag kom hem några timmar senare och blåste ur röret rann det ut en hel del mjölk. Innebär det att det har blivit något baksug och att mjölk har kommit in i maskinen, ev i kokaren? Hur kollar jag detta - är det bara att köra vatten genom gruppen och se om det är genomskinligt och klart, eller måste jag plocka i sär maskinen och rensa kokaren?

Jag vågar inte dra igång maskinen än, av rädsla för att bränna in mjölk i kokaren, och förmiddagskoppen stundar, så snabb feedback mottas med stor tacksamhet!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ställde han ångpipen i mjölkkannan med mjölk när han hade ångat klart?
Ja då kan ju maskinen ha dragit upp mjölk. Men om han bara glömde "blåsa ur" så kan den inte ha fått i sig mer än någon halv droppe eller något. Vad skulle den ha fått mjölk från liksom?

Sätt på apparaten och fräs och blås ur. Mycket. Skulle jag ha gjort i alla fall.
 

MrBean

Well-known member
Är inte ventilen till ångan stängd "by default"?
Svårt att tänka mig att vätska passerar den, om den är stängd d.v.s.

Pipen e ju bara att skruva av och köra i varmvatten å diskmedel...
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Ända "in i kokaren" bör det ju aldrig ha kommit, men en bit upp i röret (om röret har stått i mjölk).

Om det bara är frågan om att man inte har fräst ur röret en extra gång efter skumning så kan det ju inte vara frågan om mer än en droppe mjölk. ;)
 

lothar

Member
Vet inte hur det ser ut i din maskin, men i min sitter det en liten kula på fjäder som agerar backventil i ångtippen. Inget ångtryck utåt = stängt innåt. Skulle tippa på att de flesta HX har sådan...
 

marmander

Well-known member
vill bara tacka för alla snabba tips och synpunkter. Meddelar för de som är intresserade att jag gjorde som Mr I föreslog - drog i gång maskinen och blåste soprent i rören. Sen har allt gått som smort och det har inte blivit någon ofrivillig macchiato av det svarta guldet....

Innan jag släpper ämnet dock - anledningen till min oro var just att jag läst nånstans om att man kan dra in mjölk i kokaren om man hanterar ångröret fel. Är det en myt eller ska jag fortsätta vaka över maskinen... Kommentarerna spretar lite i frågan.
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Om man låter ångröret stå kvar i mjölken när man ångat klart, alltså nere i mjölken under ytan, ja då kan röret dra upp mjölk.

Hur? Jo eftersom röret är varmt, det kallnar och det blir undertryck i röret, vaccum bildas och röret drar upp en skvätt mjölk.

Men den kan ju aldrig dra mjölken ända upp i kokaren, eftersom ångventilen är stängd.
 

zix

Well-known member
Utan att på nåt sätt vara backventilsexpert så vågar jag mig nog på att betvivla att backventiler alltid uppför sig idealiskt. Om man tänker sig
1. En lite trög backventil, och att det kan leta sig upp någon droppe i röret varje gång man ångar,
2. OCH att man inte har för vana att göra rent direkt efter ångningen, så har man så småningom
3. ett ångrör fullt med mjölk, och efter en tid, under förutsättning att 1 och 2 gäller hela tiden,
3. en kokare med ökande mängd mjölk i.

Antagligen är problemet större ju mindre kokare man har, så det borde vara viktigare att vara noggrann på de allra minsta kokarna, typ de på Gaggiamaskinerna o.dyl., som bara är runt en deciliter. Där är dessutom ångrören mycket kortare=>kortare väg för mjölken att gå till kokaren.

Bästa botemedlet är att helt enkelt göra det till en vana att spruta ut en ångstråle direkt efter skumningen. Och helst torka av pipen när man ändå håller på. Att det kryper upp i röret för att man råkar glömma detta nån gång ibland är nog absolut ingenting att oroa sig för.
 

augusto

Well-known member
Det måste finnas en backventil i ångtippen - en liten kula på fjäder som Lothar säger. Min Oscar har en sådan. :blush:


KRIS: Kommunistens Rätt I Samhället. :lol:
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp