Kort och tight - en universell lösning?

Stefan Böna

Mr Microtext
Nu har jag iofs inte kört så himla många skott med den "nya" tekniken, men nu här i kväll så ställde jag ned kvarnen ett steg och malde upp 14 gram. Jag tampade normalt (strax under 15 kilo skulle jag tro; ett putsvarv) och extraherade. Efter 30 sekunder hade jag en dubbel med mottafläckar och allt. Smaken? Lite mjukare men med en eftersmak som var väldigt lång och tydlig.

Även om jag nog är mer förtjust i de tighta korta skotten, så var det inga fel på detta! Kanske en framtida favorit? Jag ska då fortsätta att köra så här ett tag, så fär vi se. Upptäckte att om överkanten av tamperns huvud är i linje med filterkorgens överkant, så är det 14 gram. Blir lätt att kolla att ytan är plan! :D

I love this forum! :coffee:

//Stefan (som i och med detta tycker sig ha tagit ytterligare ett steg framåt i utvecklingen)
 

zix

Well-known member
Och dessutom ett bra sätt att slippa väga hela tiden.
Kul att du får det att funka!
Jag testar just nu med olika varianter av lätt tampning. Kom just på att jag kan använda 14g/mkt lätt polertamp på det 1-2 dagarskaffe (alltså lite för färskt) som jag ofta sätter i mig här hemma, så kan man gå på med något mer kaffe och hårdare tamp efterhand som det mognar. Det riktigt trevliga är ju att man lär sig plocka fram olika egenskaper hos kaffet med olika extraktioner... det finns inte bara ett sätt att göra det!
 

hrbrun

Well-known member
Med risk för att avslöja min inkompetensnivå:

Kort och tajt, vad betyder det egentligen? När jag läser tråden är extraktionstiderna ganska långa (i motsats till Kort). Det är ett motsatsförhållande för mig.

Och det här med tajt, vad betyder det...?

Enlighten me! Do it now! :)
 

lupoo

Well-known member
OK! Jag skall försöka.
Med kort menas att det blir lite vätska i koppen. En kort espresso är åt "ristretto" hållet medan en lång med mer vätska i blir en lång espresso eller "lungo"
Tight vill beskriva att kaffet kommer långsamt och att vätskan har det svårt att ta sig igenom kaffet i PF, en annan benämning är att "flörta fram" kaffet.
Hoppas att Du känner Dig lite upplyst.;)
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp