Kass av automatkaffe

MrNoOne

Well-known member
Men anledning av en fråga som gjordes under hårdvara skulle jag vilja fråga om någon har koll på mjukvaran och "automatverket" till motsats till hantverket.

Bakgrund:
När jag kör en kopp automatkaffe på jobb, görs detta på en maskin som maler ner bönor, snabb kokar det och sedan pressas resultatet genom ett slags melitta filter som matas fram på "rulle". Det är alltså inget stålfilter, det är ju i princip samma som att brygga kaffe normalt, det tar dock max 1 minut.

Jag blir ALLTID kass som fasen i magen om jag dragit en kopp eller 2 på denna maskin under dagen. Jag har en Chemex med kvarn på jobb så jag gör allt som oftast "rikitgt" kaffe, men det händer att jag tar jag en kopp "ful kaffe".

Fråga:
Eftersom kaffet görs på samma vatten som jag förmodar maskinen får, måste det ha med maskinen och processen att göra. Då maskinen servras var 2:dra - 3:e dag och det inte finns några delar som i princip kan stå och bli dåligt så förmodar jag att processen med att "snabbbrygga" kaffet kanske drar ut något ur bönan som är svårare för magen att palla med. Någon som har någon insikt i detta?
 

svartvest

Well-known member
Jag blir också kass i magen när jag dricker från en automat på jobbet. Dels rengörningen och sedan tror jag att garvsyran utsöndras på det bästa sätt i denna maskin. Detta är min tes.
 

hne

Well-known member
Intressant frågeställning!

Är automaten kopplad till värmesystemet istf vanliga vattenledningen? Var väl nått ställe för nått år sedan där det hänt?
Annars är väl kaffeautomaterna ungefär konstruerade för att göra motsvarande vad man får om man kör espressomalet i en aeropress så nån med rätt prylar hemma som känner för att labba med sin mage kan ju prova det.
Hur är det med temperaturen på kaffet i maskinerna? Om den är ställd så kaffet ska vara drickbar temperatur (eller iaf inte så man bränner sönder fingrarna på de fula små plastmuggarna en del maskiner har) när det precis kommit ur maskinen kan det ju vara för kallt bryggt också och då blir det som bekant rätt surt. Är det nått sånt du tänkt, svartvest?
 

Coffea-Arvensis

Well-known member
Jag tror på kvaliteten på bönorna, kombinerat med dålig temperatur på vattnet.

...brukar iaf förstöra min mage. :)
 

svartvest

Well-known member
hne jag jag tror att tempperaturen är ett problem, gammalt kaffe ett annat. Sköljer man genom en maskin så kommer det ut ganska mycke skit. även om maskinen skall vara ren.
 
Senast ändrad:

MrNoOne

Well-known member
Maskinen tar endast kallvatten och temp på kaffet ut håller bra värme. Det går inte att "hinka i sig det " utan att bränna sig. Det är å andra sidan inte kokhett så att det smakar bränt. Det är Zoegas hela bönor som används och maskinen rengörs som sagt 2 ggr i veckan (mån och ons tror jag....) Så, det ligger inte gamla malrester i maskinen och flödet av vatten in, genom kokaren och ut i kopp är vad jag kan se så rent det kan bli.

Är mer inne på svartvest tes, men trodde syran var resultatet av (kokande vatten * exponerat gram kaffe * tid). Och ju längre tid eller mer mängd kaffe på samma mängd vatten = starkare och mer garvsyra...

Bravilor Bonnamat.jpg

Som ni ser på bilden.

Kaffebönorna ligger i behållaren, (blå färg), mals "on demand" direkt ner i behållaren. Varmt vatten (röd färg) spolas ner i behållaren som är "öppen upp till". Det ligger och snabb drar, efter given tid släpps det igenom filtret som matas fram från rulle till en behållare för att sedan slängas. Det enda som kan ”vara kvar” till nästa kopp är några små droppar som sitter kvar i kaffeutskjutets slang eller nedre del. Känns inte som om det skulle hinna bygga upp några större mängder som kan påverka resultatet över tid. Och, jag blir lika kass av kaffet vare sig det är direkt efter rengöring som dagen innan den rengörs..
 
Senast ändrad:

pojoel

Well-known member
Jag vet bara att jag blir riktigt kass i magen av alla typer av bryggkaffe där filter är inblandat.

Presskannekaffe, kokkaffe och espresso kan jag dricka tills ögonen studsar mot glasögonlinserna utan att något triggas i kistan.
 

hne

Well-known member
Olika ämnen extraheras olika snabbt beroende på temperatur och tryck. För låg temperatur gör att oproportionerligt många surt smakande ämnen hamnar i koppen. Jämför med att göra espresso i en maskin som inte hunnit bli ordentligt varm! Om det tar mindre än två minuter för maskinen att göra en kopp måste den mixtra med tryck (espressovarianten, men nu var bryggkammaren öppen upptill), malgrad (lätt att kolla) eller temp (fast då skulle det smaka bränt). Maskineriet på mitt jobb bubblar luft genom för att genom omrörning skynda på processen en smula. Det är inte lätt att göra gott kaffe snabbt, fråga hr Achille Gaggia!
 

MrNoOne

Well-known member
Olika ämnen extraheras olika snabbt beroende på temperatur och tryck. För låg temperatur gör att oproportionerligt många surt smakande ämnen hamnar i koppen. Jämför med att göra espresso i en maskin som inte hunnit bli ordentligt varm! Om det tar mindre än två minuter för maskinen att göra en kopp måste den mixtra med tryck (espressovarianten, men nu var bryggkammaren öppen upptill), malgrad (lätt att kolla) eller temp (fast då skulle det smaka bränt). Maskineriet på mitt jobb bubblar luft genom för att genom omrörning skynda på processen en smula. Det är inte lätt att göra gott kaffe snabbt, fråga hr Achille Gaggia!

Här mals kaffet ner i en "krage". Kaffet blandas med varmtvatten som spolas ner i kragen så att en virvel uppstår och blandingen blir jämnt extraherad. Sedan står blandningen en halv minut till dess att en kolv under stålfiltret "suger" ner kaffet genom filter och stålfilter och rinner ut i utloppet. Kolven åker upp igen, "kragen" lyfts upp och filter matas fram så att sumpen avlägsnas. Sedan är allt klart för nästa kopp.

Så, nu när jag studerat allt i detalj kan det ju byggas upp en mindre beläggning på kolvhuvud och i kragen. Men, detta rengörs ju som sagt hyffsat ofta. Blir som att återanvända en termos i 2 dagar utan att skölja ur den när den är helt tom....
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp