Kan man rädda en misslyckad rostning?

eriwet

Active member
Hej, har precis börjat testa på detta med rostning. Jag kör (än så länge) i ugnen och är väl inte överförtjust i resultatet.

Ett av problemen är att det hittills har blivit rätt ojämnt resultat med vissa bönor ljusa, knappt rostade alls och några som drar iväg och det brända hållet. Jag tänkte till min senaste batch att jag skulle försöka röra om lite mer, men måste ha gjort det lite för mycket eller med helt fel tajming för nu smakar kaffet som en hel jästfabrik.

Det jag nu undrar är om det går att rädda en sådan omgång (den är ljus- till mellanrostad) genom att köra en gång till och helt enkelt göra mörkrost av den?
 

martink78

Well-known member
Det brukar ju inte rekomenderas att rosta om bönor men du har väl inget att förlora på att pröva?
 

orvadet

Well-known member
Se också till att ugnen varit varm i minst 15min innan du sätter in bönorna. Det finns många "cold/warmspots" annars.
 

puttec

Well-known member
Jag har gjort några försök med att rosta om några batcher då min Behmor ett tag stängde av sig i förtid. Resultatet blev inte bra. Jag använde bönorna till att dryga ut "köbekaffe" som jag malde till bryggning. Snålänning
 

eriwet

Active member
Jag provade också att rosta om, det blev bättre men alls inte lika bra som om jag hade gjort rätt från början...

Har nu även provat att rosta hemma (tidigare försök gjordes i sommarstugan) och nu blev det klart jämnare resultat med en lite modernare ugn.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp