Kaffe på fat

svartvest

Well-known member
När jag var liten minns jag hur min morfar drack på fat. Detta verkar vara en tradition som dött ut. Satt idag med en kopp kaffe i solen, och hällde ut det i fatet. Faktum är att det vart väldigt gott. Visst vår sol men varför är upplevelsen annorlunda?

1. Stor yta, detta gör att kaffet svalnar fort, det går dricka snabbare och alla flyktiga smakämnen finns kvar.

2. Doften av kaffe, det är som en andningsmask att sitta och ha en fat i ansiketet.(tidig cupping)

Varför har vi övergett detta sätt att dricka inte fint???
Tänk när alla rostade och malde sitt kaffe...vilken kultur!!

Smakar en espresso bättre på fat? Sveriges bidrag till den internationella kaffe kulturen kanske.
 

Asprilla

Well-known member
några nackdelar:
risken att spilla ökar
surplade din morfar också?
många vill svepa en espresso, vilket ökar spillrisken än mer.
det finns inga fatvärmare på espressomaskiner, endast koppvärmare.

det positiva är ju helt klart retrokänslan. men utöver det... ja, vi får väl ta och prova helt enkelt.
 

lupoo

Well-known member
När jag var liten minns jag hur min morfar drack på fat. Detta verkar vara en tradition som dött ut. Satt idag med en kopp kaffe i solen, och hällde ut det i fatet. Faktum är att det vart väldigt gott. Visst vår sol men varför är upplevelsen annorlunda?

1. Stor yta, detta gör att kaffet svalnar fort, det går dricka snabbare och alla flyktiga smakämnen finns kvar.

2. Doften av kaffe, det är som en andningsmask att sitta och ha en fat i ansiketet.(tidig cupping)

Varför har vi övergett detta sätt att dricka inte fint???
Tänk när alla rostade och malde sitt kaffe...vilken kultur!!

Smakar en espresso bättre på fat? Sveriges bidrag till den internationella kaffe kulturen kanske.
O ja! Visst minns jag:)

Kommer även ihåg att det brukade drickas "på bit", dvs med en sockerbit mellan läpparna och så sörplades kaffet in genom sockerbiten. En manöver som är omöjllig att genomföra idag med så morderna saker som snabbitsocker.

Skall nog ta och testa med en enkel espresso på fat någon dag...(dock ej dricka "på bit").
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jag tror inte på att dricka "på fat". Spill, slafs och hällande? Nää, då är det väl smartare att ta sin kaffe i en riktigt bred kopp i så fall. Så slipper man hällandet från kopp till fat.
 

Dunne

Well-known member
Riktigt opraktiskt men lite häftigt, fatta överraskad man skulle bli om man blev serverad espresson på ett fat på ett café. Kanske vore nått att ta upp.
 

lupoo

Well-known member
Jag tror inte på att dricka "på fat". Spill, slafs och hällande?
Då har Du inte sett "proffsen" på denna teknik?! Inte en droppe på fel ställe, en försiktig "av kantning" av sista droppen när det hälls från koppen upp på fatet, perfekt balans när fatet förs mot munnen balanserade på tre fingrar likt en stabil "trefot". Kan man det så finns det inget "spill, slafs".
 

svartvest

Well-known member
Vana

Jag tror inte heller på detta med spill, det är helt enkelt en vana som man tränar upp. Sedan är ju frågan vad folk i omgivningen säger...om man nu bryr sig

Bitsocker finns att köpa, den hårda varianten akta er för oäkta bitsocker.
 

bror

Member
Jag tror faktiskt att världens förste baristavärldsmästare Robert gjorde en espresso på fat som del av sin signaturdrink, så nog finns det gamla med i den nya kulturen fortfarande...
 

Form

Well-known member
Använder faktiskt "På bit" här hemma som standardbitsocker. Efter en koll på nätet kan jag meddela att det finns 5 sorter av vitt bitsocker:

Snabbitsocker innehåller sockerbitar med kort smälttid.
Bitsocker innehåller hårda sockerbitar med lång smälttid.
På Bit är extra hårda sockerbitar med lång smälttid att dricka på bit.
Minibitsocker är små hårda sockerbitar som löser sig långsamt.
Mockabitsocker är små snabblösliga sockerbitar.


http://web.dansukker.com/Default.aspx?ID=90&ProductPage=1&ProductID=84&GroupID=7
 

Forumstatistik

Trådar
14,677
Inlägg
155,786
Medlemmar
19,371
Senaste medlemmen
Intäkt
Topp