fines är ju delvis en product när du delar på cellerna, vissa kvarnar är värre än andra, men det är till stor del beroende på vilken typ av böna. T.ex. många etiopiska bönor producerar mer fines än många sydamerikanska förekommande varietaler, oavsett malningsgrad...Körde malna bönor med gin i en sifon så vill jag ha snabba resultat kör jag nog på samma metodik. Blev nästan för mycket kaffesmak då och beskan sken igenom rätt ordentligt så tror ganska mycket på att använda hela bönor.
Detta experiments avsatta tid är nog någon månad iallafall så det är absolut inte bråttom. Har en gammal wilfa "kvarn" som slår sönder bönorna istället för maler vilket jag tänker inte bör producera särskilt mycket fines.
Provade hänga en apelsin ovanför gin i en burk en gång för att låta alkoholångorna laka ur oljorna från skalet i apelsinen och på så sätt smaksätta alkoholen så är lite fundersam på om samma tillvägagångssätt kan fungera på kaffebönor.
Varje dag lär man sig något nytt! Bör kanske räcka med att man skakar de grovmalen bönorna i en sil för att få bort fines?fines är ju delvis en product när du delar på cellerna, vissa kvarnar är värre än andra, men det är till stor del beroende på vilken typ av böna. T.ex. många etiopiska bönor producerar mer fines än många sydamerikanska förekommande varietaler, oavsett malningsgrad...