Kaffe för infusering av alkohol

kvho

Active member
Tjena!

Någon som har erfarenhet av infusering med kaffe? Har experimenterat lite själv med nåt gammalt gevaliapaket i en gräddsifon med gin men kommer nog prova med lite vettigare böner i olika malgrader. Någon som har gjort det själv med lite mer insikt i ämnet?
 

Jonken

Well-known member
Jag har gjort enligt det här klippet:

Fördelen med att inte mala bönorna alls är att det blir helt klar sprit/likör utan extra filtrering. Rekommenderar att prova i små burkar först. Kan nog tycka att man inte behöver använda de dyraste bönorna, men bättre än Gevalia kan absolut vara värt.
 

kvho

Active member
Planen nu är att köra lite test med gin och vodka, hela bönor, grovmalet och något finmalet. Så de får bli lite mini batches å prova vad som blir bäst.

Klar sprit/likör är definitivt finare så kanske kör med lite olika bönor där!
 

Damocles

Well-known member
Hoffmann har ju lite olika kaffedrinkar och olika infusions på sin kanal också. Allt från att sila spriten genom kaffet och filtret direkt till att vissa komponenter får infusion. De gånger jag använt hela bönor har jag t.ex. låtit bönorna dra över natten eller över 24 timmar i t.ex. grädde till en dessert. Så att låta kaffebönor dra i vodka borde fungera.

Beror väl lite på hur snabbt du behöver resultatet. Behöver du omdelbart så kanske man inte behöver mala bönorna för fint, men att krossa dem lite granna eller möjligen mala super grovt och sålla dem lite först så inga fines är med i infusion borde väl vara rätt görbart och fortfarande ge bra klarhet i drinken och hälla vätskan genom kaffet och ett filter.
 

kvho

Active member
Körde malna bönor med gin i en sifon så vill jag ha snabba resultat kör jag nog på samma metodik. Blev nästan för mycket kaffesmak då och beskan sken igenom rätt ordentligt så tror ganska mycket på att använda hela bönor.

Detta experiments avsatta tid är nog någon månad iallafall så det är absolut inte bråttom. Har en gammal wilfa "kvarn" som slår sönder bönorna istället för maler vilket jag tänker inte bör producera särskilt mycket fines.

Provade hänga en apelsin ovanför gin i en burk en gång för att låta alkoholångorna laka ur oljorna från skalet i apelsinen och på så sätt smaksätta alkoholen så är lite fundersam på om samma tillvägagångssätt kan fungera på kaffebönor.
 

Damocles

Well-known member
Körde malna bönor med gin i en sifon så vill jag ha snabba resultat kör jag nog på samma metodik. Blev nästan för mycket kaffesmak då och beskan sken igenom rätt ordentligt så tror ganska mycket på att använda hela bönor.

Detta experiments avsatta tid är nog någon månad iallafall så det är absolut inte bråttom. Har en gammal wilfa "kvarn" som slår sönder bönorna istället för maler vilket jag tänker inte bör producera särskilt mycket fines.

Provade hänga en apelsin ovanför gin i en burk en gång för att låta alkoholångorna laka ur oljorna från skalet i apelsinen och på så sätt smaksätta alkoholen så är lite fundersam på om samma tillvägagångssätt kan fungera på kaffebönor.
fines är ju delvis en product när du delar på cellerna, vissa kvarnar är värre än andra, men det är till stor del beroende på vilken typ av böna. T.ex. många etiopiska bönor producerar mer fines än många sydamerikanska förekommande varietaler, oavsett malningsgrad...
 

kvho

Active member
fines är ju delvis en product när du delar på cellerna, vissa kvarnar är värre än andra, men det är till stor del beroende på vilken typ av böna. T.ex. många etiopiska bönor producerar mer fines än många sydamerikanska förekommande varietaler, oavsett malningsgrad...
Varje dag lär man sig något nytt! Bör kanske räcka med att man skakar de grovmalen bönorna i en sil för att få bort fines?
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,722
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp