HeMo
Well-known member
Även jag tänkte ge bort lite hemrostade bönor i julklapp. Problemet är att de ska vara rostade för brygg och jag är fullständigt nollställd på det området. Har aldrig ens köpt hela bönor att använda i bryggare, så jag vet inte riktigt hur de ska se ut och eftersom jag inte dricker bryggkaffe hemma känner jag inte för att testa mig fram. Behöver därför lite tips på hur jag ska rosta.
Fråga 1: Jag har tänkt mig att köra på Yirgacheffe som jag fått för mig passar bra till brygg. Hur mörkt ska jag rosta dem? Jag antar att jag ska rosta dem lite ljusare än när jag rostar till espresso? Eller kan de vara lika mörka?
Fråga 2: När jag rostar till espresso brukar jag köra på strax över 200 grader i ca 20 min (plus/minus ett par minuter beroende på bönsort tills jag tycker de ser lagom mörka och fina ut, har inte riktigt koll på det där med krackarna utan tycker de poppar lite hela tiden efter första krack, dvs svårt att säga när första slutar och andra börjar). Tror jag har läst att man bör rosta i lite högre temperatur och därmed kortare tid till brygg. Några rekommendationer här ang temp och tid?
Fråga 3: Är Yirgan ett bra val? Alternativ som jag har hemma är Harrar, Gayo Mountain och Kenya AA.
Tacksam för tips och råd!
Fråga 1: Jag har tänkt mig att köra på Yirgacheffe som jag fått för mig passar bra till brygg. Hur mörkt ska jag rosta dem? Jag antar att jag ska rosta dem lite ljusare än när jag rostar till espresso? Eller kan de vara lika mörka?
Fråga 2: När jag rostar till espresso brukar jag köra på strax över 200 grader i ca 20 min (plus/minus ett par minuter beroende på bönsort tills jag tycker de ser lagom mörka och fina ut, har inte riktigt koll på det där med krackarna utan tycker de poppar lite hela tiden efter första krack, dvs svårt att säga när första slutar och andra börjar). Tror jag har läst att man bör rosta i lite högre temperatur och därmed kortare tid till brygg. Några rekommendationer här ang temp och tid?
Fråga 3: Är Yirgan ett bra val? Alternativ som jag har hemma är Harrar, Gayo Mountain och Kenya AA.
Tacksam för tips och råd!