Julklappsrostning för brygg - hjälp

HeMo

Well-known member
Även jag tänkte ge bort lite hemrostade bönor i julklapp. Problemet är att de ska vara rostade för brygg och jag är fullständigt nollställd på det området. Har aldrig ens köpt hela bönor att använda i bryggare, så jag vet inte riktigt hur de ska se ut och eftersom jag inte dricker bryggkaffe hemma känner jag inte för att testa mig fram. Behöver därför lite tips på hur jag ska rosta.

Fråga 1: Jag har tänkt mig att köra på Yirgacheffe som jag fått för mig passar bra till brygg. Hur mörkt ska jag rosta dem? Jag antar att jag ska rosta dem lite ljusare än när jag rostar till espresso? Eller kan de vara lika mörka?

Fråga 2: När jag rostar till espresso brukar jag köra på strax över 200 grader i ca 20 min (plus/minus ett par minuter beroende på bönsort tills jag tycker de ser lagom mörka och fina ut, har inte riktigt koll på det där med krackarna utan tycker de poppar lite hela tiden efter första krack, dvs svårt att säga när första slutar och andra börjar). Tror jag har läst att man bör rosta i lite högre temperatur och därmed kortare tid till brygg. Några rekommendationer här ang temp och tid?

Fråga 3: Är Yirgan ett bra val? Alternativ som jag har hemma är Harrar, Gayo Mountain och Kenya AA.

Tacksam för tips och råd!
 

svartvest

Well-known member
när jag rostar i ugnen så har jag lite över 200 temp sänkning när luckan öppnas.

Jag rostade lite kenya aa getumbvini
fungerade väldigt bra i Pon Pedron och pressbryggaren.

moonsun klar favorit och nu även sumatra lintong...tips..
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Asså, hm, Yirgacheffe bör rostas ljust, typ 1:a crack och inte längre så då blommigheten och de lätta smakerna hos den är så fantastiska. Dessa försvinner /bleknar ifall rostningen går för långt. Detta är den enda bönan som man absolut inte ska rosta som vanligt, dvs bortåt 2:a crack, enligt mig då förstås...

I övrigt så anser jag att den är ypperlig att ge bort som press-/bryggkaffe. En mycket god böna.

Du bör rosta lite snabbare, svårt ange temperaturer här exakt då tiden är det som avgör egentligen, men då du säger 200 för espresso prova 230 grader här. Du bör landa på 8 - 12 minuter ungefär, och inte särskilt mörkt alltså, inte alls lika mörkt som vid espressorostningar.

Nu tror jag att jag svarat på det du frågat om. Fråga mer ifall jag varit otydlig! Sedan är det ju en relativ sport, andra kanske anser att Yirgan blir fin om man låter den gå genom 1:a crack... Jag säger bryt i början av 1:a crack ungefär...
 

HeMo

Well-known member
Tack för ett mycket bra svar, nu vet jag var jag ska börja i alla fall.

Ska Yirgan rostas ljust för espresso också tycker du? Jag har faktiskt inte testat att rosta Yirgan ännu men jag minns att jag hade svårt att få till något bra resultat när jag köpte den färdigrostad för något halvår sedan. Har för mig att jag fick mala väldigt fint för att få till några vettiga extraktioner. Jag minns att den var ganska ljus och trodde att det kanske kunde vara orsaken. Men smaken var nog inget fel på.
 

Lassekongo

www.gokaffe.se
Ifall du rostar Yirgacheffen för press enl ovan smakar den ordentligt surt/syrligt som espresso. Där bör man ta den lite mörkare så att syran dämpas och man får mer bassmak så att säga.

Hur man "ska" rosta, tja jag anser att Yirga kommer till sin rätt ljust rostnat så jag säger ljust även för espresso (dock mörkare än för press förståss).


En bra övning för att hitta "sin" rostningsgrad för en sort är att sikta på en viss rostningsgrad men man plockar ut bönor lite före och lite efter också. Dessa tre (kan vara fler förståss) versioner tar man och provsmakar. Var det t ex den mörkaste hjärtat klappade mest för så gör man om proceduren men med fokus på den lite hårdare rostade varianten. Efter några koppningar så hittar du just din rostning som du gillar.
 

HeMo

Well-known member
Tack för svaret och tipsen! Ska bli kul att testa Yirgan som espresso också så småningom. Men först blir det bryggrostning.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,668
Inlägg
155,724
Medlemmar
19,365
Senaste medlemmen
tomeem
Topp