jag dööör!

Jutta

Well-known member
frustration till tusen! det går inte alls bra med nya silvian!!! fan fan fan . förlåt. nu ska jag sluta svära. mjölkskumningen börjar gå okej nu, men espresson är fortfarande förfärligt dålig!!!! Trots fin inställning på minimokan blir kaffet blaskigt och creman jätteljus. drösar med medföljande korn i botten på koppen, timmar av mixtrande med inställningarna på kvarnen, JAG BLIR TOKIG! allt är åt helvete! HJÄLP!!!!!!!!!!!!!!!
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Drösar av medföljande korn får det att låta som om det är antingen för finmalet eller något skumt med filterkorgen. Har du provat med en annan korg?
 

linken

lilla Kaffe & Chokladhandeln
Visst är det skitdrygt när man inte får ordning på eländet?
Hade lite liknande tills jag köpte mig en riktig konvex tamper.
Hur som helst, ge inte upp utan kör en justering i taget så att du inte ändrar för många parametrar åt gången.
 

Large

Well-known member
Kör du dubbelfilter och riktig tamper ?
Färskrostat och bra kaffe ?

Annars har väl Minimokan stoppskruvar som ibland kan behöva tas bort för att få den att mala tillräckligt fint. Bäst att lämna det arbetet till Cheff isf.
 

MandM

New member
Stoppskruven

Kan det vara stoppskruven på Monimokan?
Jag har just köpt min Silvia och hade första helgen stora problem. Jag malde det finaste som gick på Minimokan men ändå forsade vattnet igenom. Tack vare detta forum hittade jag att stoppskruven på vissa Minimokor sitter fel. Jag skruvade bort skruven och kunde då mala tillräckligt fint för Miss Silvia.
 

treefinger

Well-known member
skumt att det kan variera så mycket på minimokakvarnarna. Här känns det som att det är en mil till stoppskruven.
 

Kahve

Member
Jutta så här gjorde jag för att komma till rätta med min Silvia.

1.Kaffemängden var alltid under linjen i ett original Ranciliofilter (dubbel) när det var tampat, det medför ca 15g kaffe.

2.Tampningen gjorde jag på en badrumsvåg och alltid ca 14kg.

3.Extraktionen försökte jag hålla till 25s ±3s, annars ändrade jag malningsgraden.

Lyckas du med ovanstående så är du en bra bit på väg. Om du håller dig inom dom här riktlinjerna och trots det får medföljande korn, kan lösningen vara att skaffa en ny filterkorg. Jag har själv precis skaffat en ny, eftersom jag tror att den gamla (ca 2år) var sliten vilket resulterade i kaffekorn i koppen. Detta löste mitt problem. Om du skaffar en ny filterkorg följer du bara ovanstående punkter igen så ska nog ditt problem vara löst.

När det gäller ljus crema så tycker jag att det låter som för låg bryggtemperatur, men det kan även vara för grov malning. Så mitt råd får bli, kom till rätta med ovanstående punkter samt bli av med kornen i koppen. Sedan kan du lära dig att temperatursurfa så att du alltid brygger vid samma temperatur.
 

Jutta

Well-known member
oj, tack för alla tips.

vad gäller bönor/malning har jag relativt nyöppnad påse med kaffemaskinens blandning (jättegod när jag väl fick till det!! :D) och såklart nymalet kaffe.

jag har en konvex tamper, som jag dock tycker glappar lite väl många tiondels millimetrar från pf:ets kant, men det är nog ingen fara.

ska det verkligen vara nödvändigt att väga sitt tamptryck? okej, jag får väl testa det då. jämnt är det i alla fall.

men angående ljus crema trots bra bryggtid, ska inte tempen vara jämn? och hur ska man isf då göra för att hitta den ultimata tempen?

stoppskruvarna har jag redan skruvat bort, så det är inte där problemet ligger.

ang. korn-i-koppen-problemet tror jag inte att det är för finmalet kaffe som är problemet,
snarare kanske filterkorgen isf, jag använder de som kom med maskinen. jag upplever att de sitter ganska löst i handtaget, inte alls så där "jag måste bända i en halvtimme med en sked för att få ur korgen ur handtaget" som det är på alla stora maskiner jag jobbat vid. finns det någon anledning till att det är så? känns inte så solitt, liksom. (solidt? solidtttt?)

igen, tusen tack för alla tips i min desperation.
tack cheffalo för erbjudande, mkt möjligt att jag nappar nästa gång jag vill kasta ut maskinen genom fönstret (7:e våningen!!!) men just nu har vi blivit lite kompisar igen, tror jag.

jag kan glädja er med att jag i detta nu sitter och sippar på en dubbel som verkligen blev helt ok! :D
 

wesaft

Well-known member
Skönt att du är på rätt väg igen Jutta, men vilken titel, hann bli orolig för dig.
Vågen kan låta onödigt, men testa några gånger, det är ok att vara nördig här.

En annan väg kan vara att du fördelar kaffet och doserar bra, bara tampar jättelöst. lägger tampern på plats.
Hjälpte mig när jag var inne i en ond spiral av för finmalet och hårdare tamp, kan lätt gå överstyr och resultera i genvägar genom kaffet.

Sen måste du brygga vid rätt temperatur på Sivlian.

jag tog med min maskin och kvarn till Cheffalo, jättebra, man kan testa mot andra kvarnar , proffshjälp mm :) (tack för senast Cheffalo)
 

Kahve

Member
Jutta, jag menade inte att du skall använda badrumsvågen jämnt, utan bara tills du tycker att du kan tampa ungefär likadant varje gång. Då kan du strunta i vågen, den passar säkert ändå inte så bra där på bänken i köket.

När det gäller bryggtemperaturen gäller det att gissa sig till rätt temperatur. Jag gjorde så här.

Du har en högsta och en lägsta temperatur enligt följande.

Högsta temperatur = När lampan för uppvärmning släcks (troligen en stund efter).

Lägsta temperatur = När lampan för uppvärmning tänds.

Detta innebär att du har rätt temperatur 2 ggr per cykel. Du har nu två vägar att välja mellan.

1.Starta extraktionen en viss tid efter att lampan tänts.
2.Starta extraktionen en viss tid efter att lampan släckts.

En timer är ett bra hjälpmedel tills du har fått in känslan. Ett rekommenderat utgångsläge skulle kunna vara ca 30s efter att lampan släckts. Se även till att maskinen är ordentligt varm. Låt oss veta hur det går.
 

Large

Well-known member
Jäpp, sk tempsurfning får man göra även när man brygger kaffe, annars blir creman för ljus och kaffet inte riktigt bra i smaken.
 

Jutta

Well-known member
att det ska vara så meckigt! jag trodde grejen med silvia var att hon höll temperaturen? nu körde jag 30 s efter att lampan släckts, maskinen var ordentligt varm, stått på länge. det blev bra, creman inte lika tunn och ljus som vanligt men jag tror det mer berodde på mina rattningar på kvarnen.

det där med surfning vid mjölkskumning som någon tipsade om, hur funkar det? jag har börjat skumma ganska snart efter att jag satt på ångknappen, eftersom det sas att man skulle börja precis innan lampan släcks, något jag har märkt händer förhållandevis snart efter att man knäppt på knappen.
då blir det bra sprutt på ångan!
 

mts

Well-known member
jag har haft min silvia sen augusti och först på senare tid har hon börjat göra som jag vill (eller tvärtom kanske?).

så ha tålamod och noggrann så blir det bra snart :)
 

Large

Well-known member
Vitsen med en La Marzocco för 100kkr är att den skall vara tempstabil i alla lägen.
Silvians tempstabilitet består i att när du väl surfat in en bra vattentemperatur så är den rätt stabil under själva bryggningen.

Temperatursurfning är ett fenomen som förekommer på de flesta maskiner, inte bara de i budgetklassen. En typisk E61 HX bör ju tex flushas till rätt temperatur och de förekommer ju även på mycket dyra proffsmaskiner.

Att tempsurfa kan ju verka krångligt, speciellt när man läser om det för första gången, men egentligen är det inte så märkvärdigt. Efter ett litet tag, när man lärt känna maskinen bättre, gör man det nästan utan att tänka på det.
 
Jag hade också problem med medföljande korn i botten på koppen, märkte dock att dom där kornen följde också med när jag lät vatten rinna ut utan att ha i portafiltret, blev ett smutsigt kornigt vatten som kom ut i koppen, så testa att rengöra där upp i filtret som vattnet rinner igenom inan det passerar portafiltret(vet inte vad det heter), det som sitter på maskinen.
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp