J&N Ska det va såhär?

Croma

Active member
Kan också stämma in angående 5 Estate. Har aldrig fått till det riktigt bra med detta kaffet. FTO har jag aldrig testat, ska åka och handla detta i helgen. Passar ju bra med tanke på den nya maskinen vår lokala butik i Nkpg införskaffat som Orpehaus tipsade om... :cool:

Mvh Croma
 

Stefan Böna

Mr Microtext
Inte för att vara oartig på något vis Stefan, men att generalisera J&N på det sättet är lika dumt som att låta Anna Book vakta 10 Pizzor.

:lol:

Roligt skrivet. Jag försökte dock inte generalisera J&N. Inte mer än vad trådstartaren gör isf...

Jag skriver ju dessutom att

Min erfarenhet av J&N (som då inte är sådär enorm) är att kortare...

Vad jag försökte tillägga var bara det att av två provade J&N, så gav bägge bäst resultat som jag beskrev.

Nåja, ville bara försvara mig lite... :)

//Stefan (som nyss bytt sin signatur: UTZ KAPEH betyder GOTT KAFFE på Maya om nu någon undrade)
 

mikfri

Well-known member
Dagens försök nr 1 Yirga

Ok nu börjar det likna ngt och såhär gick det till:

Precis hemkommen, maskinen hunnit bli halvvarm (40 min ca)

- finmalet, välpackat, ca 11 g till ett enkelskott stenhårt tampat
- Ingen flushning alls
- 10 sek preinfusion
- 5 sek vila
- Start... 10 sek tills första droppen tittar fram (inga nakna filter här)
- efter 45 sek klipper jag då har jag ca 1,5 cl av vad som ser ut som en superfin espresso...

Och tame***, den är god!! :D Den surhet jag tidigare pratat om är borta, istället finns en tydlig syra som inte alls är oangenäm. Och en enormt komplex smak av... ja.. seger ;-). Ett godshot? Knappast, men första drickbara på Yirgacheffe... Man får vara glad för det lilla. Nu slipper jag köpa en aeropress innan KM stänger för dagen också...

Nu gör jag ett nytt försök!

/micke
 

mikfri

Well-known member
Försök nr 2

Samma upplägg som försök 1 bortsett från att jag i segeryran glömde att köra preinfusion...

Resultat:

Fortfarande klart bättre än vad jag fick fram första dagen, men inte i närheten av första försöket idag. Liten antydan till surhet, men mer citronig än mina första försök. Tillbaka var också en svag smak av te(?). Ingen sensation men ok.

Slutsats så långt: Det finns hopp för singelbönorna!

p.s. Ska försöka få med lite bilder i fortsättningen

/micke
 

zix

Well-known member
Två saker om yirgacheffe:
För det första: frågar man mig så tycker jag att de senaste fyra-fem skördarna av yirgacheffe har saknat något som tidigare fanns hos den. Jag vet inte vad det beror på, men upplever att den har saknat fyllighet och blommighet, både som espresso och vanligt kaffe. Istället finns där kryddighet och en tendens till högre syra, vilket många kanske gillar - men andra kanske inte uppskattar.

Som alla här väl vet så är det ganska svårt att generalisera om en hel ursprungsregion på det här sättet, undantag finns säkert och har säkert funnits, men nu pratar jag om det yirg jag de senste två-tre åren har fått tag i via Kahls, Johan&Nyström, Mauritz och dessutom en auktionsvinnare-yirg, direktimport/gruppköp. Jag tycker att det saknar en del smakmässigt.

En annan sak: yirgacheffe är ett ganska överraskande kaffe när det gäller karaktär och hur det reagerar på rostning. Bra resultat kan fås med flera olika rostningsgrader, men man kan inte säga något förrän man provat ut årets skörd på olika rostningsnivåer. Från och med auktionsvinnarkaffet och framåt har jag tyckt att man måste vara mer försiktig med rostningen av yirg än vad man har behövt förut. Men gemensamt är alltså att man, mer än med en del andra singlar, behöver kunna styra rostningen på yirg för att kunna få ut det mesta av det.
Dessutom har ofta yirg en tidigare "topp" i smaken än många andra bönor. Med vissa batcher kan det räcka att vila kaffet en enda dag efter rostning, men ofta ligger det runt 1.5-2 dagars vila. Detta jämfört med grundregeln om minst 3, upp till 6 dagars vila för espressokaffe. Då pratar vi kaffebönor som sitter i en vanlig glasburk, inget gastätt. För att kunna uppleva och prova ut detta behöver man rosta det själv, och det var dit jag ville komma:
Yirg är en bra böna för hemmarostning, men inte alltid en bra böna att köpa färdigrostad. Den är individuell och egensinnig i mycket högre grad än t.ex. en väluppfostrad sydamerikansk böna.
 

mikfri

Well-known member
Ut Yirga In Gatsinga

Jag har varit fullständig novis på kaffebönor tills jag började hänga på detta forum och tackar Zix för ännu mer matnyttigt om Yirgacheffen. Jag avslutade min lilla påse på 250 gr häromdagen och har (till slut) fått till ett antal lyckade shots och dessutom verkligen börjat uppskatta smaken.

Nu har jag gått över till J&N Rwanda Gatsinga och fick till en kanonfin shot på första försöket utan att ens ändra kvarnen. Återstår att få till 5estate nu, som enligt alla tips här borde vara lättare(?) att få till som espresso.

För att summera min upptäcksfärd med J&N kaffe så långt kan jag väl säga att det har varit mödan värt för de bra shots jag fått till. Det mest förvånande för min del var hur stor skillnad det blev med några sekunders preinfusion. Så för er som haft liknande upplevelser kan det ju vara värt ett försök.

hej så länge! :coffee:

/micke
 

zix

Well-known member
tack för dina observationer!
Jag har börjat försöka göra lite längre preinfusion med min maskin också nu på sista tiden (det är bara att vänta med att dra upp handtaget lite längre). Det skapar en lite annan smak, helt klart.
 

kaffe med slice

Well-known member
mikfri,
hur gör du din Rwanda? Jag har själv stångats med den i 4 påsar och det är först på fjärde påsen jag har lyckats prångla ut nästa bara bra shots. Jag "normal" doserar kaffemängden och har en extraktionstid på ca 30 sek och får ca 60ml. En sak jag märkt under resans gång med Rwandan (och särskilt på de shotsen som jag inte tycker har blivit bra) är att det är mest koncentrerad smak i botten och svagare/vattnigare på toppen. Så jag har börjat ta och röra om med en tesked innan jag dricker den och får en jämnare smak genom hela espresson. Vidare tror jag färskheten på kaffet betyder en hel del. Den senaste påsen jag hade var bara 3 veckor gammal/ny.

FTOn tycker jag är riktigt bra och mycket mer lättarbetad jämfört med Rwandan.

//Matte
 

mikfri

Well-known member
Hej Kaffe med slice!

Jag har haft ett kanonflöde med J&N på sistone och har plöjt igenom en drös med deras kaffe sedan jag postade här sist.

Gatsingan hade jag aldrig några problem med, men det jag gör nu, som verkar funka på alla singelbönor, är att jag maler mycket finare och skippar överdoseringen. Jag har testat detta med Yirga, Gatsinga, Gethumbwini, Bourbon estate och tycker att jag får mycket jämnare resultat. På en 250 gram påse åker högst 2-3 i slasken.

Jag ligger ett snäpp ifrån att skivorna tar i varandra på min Anfim och slätar bara ut kaffet med tampern/alt en lätt touch.

Testa också preinfusionen, tyckte det gjorde stor skillnad. Jag brukar släppa på lite vatten utan att starta pumpen (det kommer vatten ur backventilen på E61or när man hittar rätt...) vänta 5-10 sek och sen kör jag på.

Jag hade samma upplevelse med 5Estate som du bekriver med Gatsingan, men fick finfina skott med ovanstående teknik.

Det du beskriver som "skiktning" kan jag inte minnas med Gatsingan. Jag minns den som syrligt len med en fin men tunn (arabica...) crema, men framförallt väldigt friskt bärig. Är ingen expert på felsökning, men det låter som om du kanske har fått channeling/överextraherar om du får tunnt kaffe..?

Hoppas du får någon glädje av mitt trötta svammel och rapportera gärna mer om du vågar köpa en till Gatsinga... Lycka till!

/micke

p.s. Åres Yirgacheffe upplevde jag som betydligt mer lättjobbad är J&N:s
 

mikfri

Well-known member
FTO

Måste passa på att tillägga att jag köpte en påse FTO idag och väntar med spänning på att testa den nu. Rapport utlovas!

God natt :)

/micke
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp