Isomac Brio ? Göra god espresso utan att modda den?

Jonken

Well-known member
1700735342830~2.png

När du skrev 'i botten' trodde jag att du menade den här. Det är den jag menar att du vill ha så svag / lös som möjligt. OPV kan du inte skruva ner för lågt, då blir det precis som du säger bara vatten i returslangen. Trycket behöver vara högt för att övervinna bottenventilen, ignorera tryckmätaren!
 
Ha ha tack. Jag har dock inte samma problem med ångläckage vid portafiltret som i länken.
Med originalfjädern i övertrycksventilen så verkar funktionen vid portafiltret korrekt utan läckage, dock troligen med felaktigt tryck pga maskinens konstruktion.
 

Jonken

Well-known member
Det är alltså för att förbättra prestandan. Det handlar egentligen mer om flöde än tryck. Du kan som sagt få bra espresso bryggd med 6 bar också, det blir lite mjukare smak generellt och mindre "kanalisering". Håll dig till ganska låg dos bara, max 14g. För att säga något positivt om maskinen är korg på 53mm betraktad som mer förlåtande i sig än t.ex. 58mm.
 
Jag testade nu med kompisens finmalda bönor ifrån hans externa kvarn.
Då ser det faktiskt ut som en espresso, smaken är faktiskt helt ok enligt mig.... men jag är totalt oerfaren o vet inte hur den bör smaka.
Körde med övertrycksventilen helt inskruvad för att förhoppningsvis få maxtryck vid portafiltret.
Ska locka hit min espressodrickande kompis kvarnmannen för smaktest.
Återkommer med tiden om hans utlåtande om smak mm 🙂
 
Kul att du är på väg nu hr du hör talas om "Espresso Compass" som ev kan guida dig framåt men det finns en uppsjö av varianter på kompasser kolla min sökning nedan. Men erfarne Jonken kanske har en favorit till oss ;).
Ha ha, tyvärr så har jag ingen ambition i att börja dricka espresso, vill egentligen bara veta om det verkligen går att göra en god espresso på denna maskin. Har den som prydnad i köket o det kan ju vara kul om någon gäst vill göra sig en god espresso, om det nu går.
Men nu har jag ju å andra sidan blivit så insyltad i denna maskin, att det kanske slutar med mig som espressodrickande barista här 🙂
 
Nu har jag efter lite ytterligare skruvande o funderande justerat kvarnen så att den verkligen kan finmala.
Jag anpassade malningen så att jag har precis samma tryck på mätaren ( 12 bar ) som det är då jag brygger kompisens malning ifrån hans externa kvarn.
Kompisen kom hit på provsmakning och tyckte då att smaken blev bra med hans malning, men inte med min malning från maskinens kvarn.
Allt var i samma mängder, samma sorts bönor, tryck / bryggtid samma och utseendet var likadant, dock tydligen inte smaken.
Utförde därför senare på kvällen ett blindtest i smak på ynglingarna härhemma, vilka har vääääldigt bra lukt / smaksinne, frugan fick oxå va med. Ingen av dom tre deltagarna kunde känna skillnad i varken syn, lukt eller smak, o det kunde inte jag heller.
Blir nog till att göra blindtest på kompisen framöver 🙂
 

Jonken

Well-known member
Hehe men det är skillnad på kvarn och kvarn ;)
Vet du vad han har för någon?

Det svåra med blindtest för espresso är att det nästan är oundvikligt att ha lite variation mellan skott, för att inte tala om temperatur-skillnad och även kemisk sammansättning när de inte bryggts samtidigt. Man behöver antingen bättre förutsättningar eller jämföra många gånger över tid.
 
Hehe men det är skillnad på kvarn och kvarn ;)
Vet du vad han har för någon?

Det svåra med blindtest för espresso är att det nästan är oundvikligt att ha lite variation mellan skott, för att inte tala om temperatur-skillnad och även kemisk sammansättning när de inte bryggts samtidigt. Man behöver antingen bättre förutsättningar eller jämföra många gånger över tid.
Det kan ju såklart vara skillnad på kvarnar, men om malningsgraden blir densamma så är ju iaf inte där någon skillnad, o bör då inte ge någon smakskillnad i min värld.
Jo men om skillnaden är så stor att det varierar från gott till odrickbart så är det ju hopplöst, iaf i min värld 😉
 

Jonken

Well-known member
Man kan behöva titta väldigt nära för att tydligt se skillnaden. T.ex. med en jättedyr maskin som tar hjälp av laser kan man se att det inte är samma malningsgrad/sammansättning med olika kvarnar:

38355_gra.png

Det är det som gör att det inte smakar identiskt hur man än gör. Men skillnaden kan för all del vara så liten ibland att man inte känner av den, speciellt om det är bönor med kraftig smak till att börja med.
 
Men om man justerar malningsgraden efter trycket vid bryggning, så som jag har gjort, så bör ju malningsgraden vara snarlik sinsemellan.
Att sammansättningen i malet pulver skulle skilja så väldigt markant vid samma malningsgrad att det ger en stor variation i smak låter osannolikt för mig, men vad vet egentligen jag 🙂
Det börjar nu snarast låta väldigt, näst intill omöjligt att uppnå en god espresso, oavsett kvarn eller maskin.
Jag tror faktiskt att den större smakpanelen här hade rätt, att det inte är någon skillnad i lukt o smak och att min espressokompis hade omedvetet fel i sitt tycke, men som sagt blindtest på det med tiden 🙂
 

Jonken

Well-known member
Men om man justerar malningsgraden efter trycket vid bryggning
Det är vad de har gjort i exemplet ovan, men som du kan se gav den ena kvarnen bitar uppåt en millimeter i storlek medan andra stannade under en halv.

Det var absolut en av de största förvåningarna för mig vilken skillnad kvarnen kan göra (som sen gick över till fascination ;))

...men budskapet hela tiden har varit att det går att brygga något gott med maskinen ni har. Trots att den inte är idealisk på många sätt.
 
Jag har ju tydligen ännu inte lyckats frambringa en god espresso ifrån min maskin 😉
Diagrammet över malning från olika kvarnar är ju inte helt enkelt att tyda. Jag tolkar det som att en kvarn särskiljer sig. Dock så ligger samtliga med absolut störst andel mald vikt i kornstorlek ca 200-400 ym, även kvarnen som särskiljer sig har sin största vikt i detta spann även om det är lägre än övriga o en större fördelning mot grövre korn.
Hur är det då möjligt att kvarnen som särskiljer sig med större andel grövre korn ger samma bryggtryck som övriga malningar, vilka har betydligt större andel finare korn ?
 
Min gissning är att man kan tänka på pucken som en mur. Om du har stenar i alla möjliga storlekar behöver du inte lika mycket grus/sand.

Om du orkar läsa finns det en djupdykning här: https://coffeeadastra.com/2023/09/2...-size-distributions-for-24-espresso-grinders/

Där du kan se ungefär hur din kvarn beter sig jämfört med ett gäng andra, Lelit Fred PL043MMI är nämligen i stort sett samma som du har i Brion.
Mindre andel finkornigt material ( t ex sand ) ger ju en större genomströmning / mindre tryck, så det kan väl knappast stämma.
Tack för länk 🙂
 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp