Isomac Brio ? Göra god espresso utan att modda den?

Hej.
Är ny på forumet och helt oerfaren på både espresso och maskinerna.
Hjälper frugan med en Isomac Brio som hon har fått. Jag har läst en del trådar om maskinen och läst manualen, vilken verkar stämma dåligt.
Är det någon här som har lyckats göra god espresso med denna maskin, utan att modda den ?
 

Jonken

Well-known member
Välkommen.

Jag har inte använt exakt den, bara likande. Om man söker runt är nog inte så muntra omdömen om den. Det är några faktorer som försvårar:
  • Kvarnen, se till att mala två gånger om du ändrat inställning. I den första lär inte ändringen ha tagit helt.
  • Temperaturen, det kan bli både för hett och svalt. På den typen av maskiner behöver man lära sig en rutin ("temperatursurfa"), utgångspunkt kan vara att spola vatten så att den indikerar att den inte är redo, sen spola tills det slutar fräsa efter att den är redo igen och först då låsa in portafiltret för att brygga.
  • Fjädern som reglerar övertryck inuti gruppen gör att det är mycket svårare att hitta lagom malningsgrad än en bättre maskin. Det är inte omöjligt, men betydligt petigare.
  • Ev. trycksatt portafilter behöver omvandlas till vanligt.
 
Välkommen.

Jag har inte använt exakt den, bara likande. Om man söker runt är nog inte så muntra omdömen om den. Det är några faktorer som försvårar:
  • Kvarnen, se till att mala två gånger om du ändrat inställning. I den första lär inte ändringen ha tagit helt.
  • Temperaturen, det kan bli både för hett och svalt. På den typen av maskiner behöver man lära sig en rutin ("temperatursurfa"), utgångspunkt kan vara att spola vatten så att den indikerar att den inte är redo, sen spola tills det slutar fräsa efter att den är redo igen och först då låsa in portafiltret för att brygga.
  • Fjädern som reglerar övertryck inuti gruppen gör att det är mycket svårare att hitta lagom malningsgrad än en bättre maskin. Det är inte omöjligt, men betydligt petigare.
  • Ev. trycksatt portafilter behöver omvandlas till vanligt.
Tack 🙂
Kvarnens funktion är tveksam då det varken går att se eller känna skillnad i grövsta / finaste läget trots att jag kört ut stor mängd vid omställning. Jag har skruvat isär kvarnen delvis o rengjort, allt ser rätt ut men funktionen är nog tyvärr usel.
Temperaturförhållandet är ju svårt att veta, särskilt som flera faktorer påverkar slutresultatet.
Testade att ersätta originalfjädern med en med aningens mindre motstånd, fick då ok tryck på ca 8 bar men allt vatten gick genom ventilen till returen. Misstänkte att tryckmätaren visar fel, men efter att ha läst tråd här så är det tydligen givarens placering samt ventilen som ger ett ointressant värde som är ca 6 bar för högt mot verkligt tryck vid portafiltret.

Så undrar om det verkligen går att frambringa en god espresso ur denna maskin 🤔
 

Jonken

Well-known member
Med toppen av kan du kontrollera att den svarta hållaren skruvas i djupare i kvarnen. Isomacs kvarnar är bedrövliga, men själva malverket i sig kan vara ok.

Det stämmer att du får ignorera tryckmätaren. 8 bar på den är dvs. för lite. Man får förlita sig på tid och smak istället. Får du inte ordning på kvarnen blir det ju svårt att lyckas - ett förslag är att prova med färdigmald Zoega Della Casa för att kringgå den.
 
Senast ändrad:
Med toppen av kan du kontrollera att den svarta hållaren skruvas i djupare i kvarnen. Isomacs kvarnar är bedrövliga, men själva malverket i sig kan vara ok.

Det stämmer att du får ignorera tryckmätaren. 8 bar på den är dvs. för lite. Man får förlita sig på tid och smak istället. Får du inte ordning på kvarnen blir det ju svårt att lyckas - ett förslag är att prova med färdigmald Zoega Della Casa för att kringgå den.
Om det är den roterande kvarnskoveln som du menar så försökte jag justera höjden på den, men verkar vara i ett fast läge. Avståndet mot kanten ser inte heller ut att påverkas av att ändra höjden på den roterande kvarnskoveln.
I tråden ang felaktigt tryck, så uppmanade till att skruva in övertrycksventilen helt i botten för att förhoppningsvis nå ett skapligt rätt tverkligt tryck.
Jag gjorde det men märker ingen större skillnad.
En kompis tar med väldigt finmalt imon som vi testar med. Han får god espresso med det i sin maskin, av annat märke.
Jag är som sagt helt oerfaren på espresso vilket gör det svårt att försöka hitta rätt smak i detta. Är därför här frågande i om erfarna verkligen har lyckats pressa ur god espresso från en Isomac Brio.
 

piphalu

Well-known member
Jag menar det här delen: https://www.espressolane.uk/product/isomac-upper-burr-holder-000447/

..som håller i ringen, den stationära delen av malverket. Om den skruvas åt bör malningsgraden påverkas finare.
Precis den del som var sprucken i min gamla brio, kanske tålde den inte värmen från kokaren. Vill minnas att det satt en stoppskuv i ett av hålen som var till för att man inte skulle dra åt kvarnen för mycket kanske har den skruvats ner för långt och det hindrar att mala finare.
 

Jonken

Well-known member
Ja det ska finnas en stoppskruv. Man kan skruva åt hållaren helt efter rengöring utan stoppskruven och backa tillbaka en del för att se hur mycket man har att leka med. Varning för att sätta igång kvarnen när den är för tajt såklart.
 
Jag menar det här delen: https://www.espressolane.uk/product/isomac-upper-burr-holder-000447/

..som håller i ringen, den stationära delen av malverket. Om den skruvas åt bör malningsgraden påverkas finare.
Ahh tack. Det är ju möjligt att även min är spräckt o därför som det inte verkar gå att påverka grovlek på malningen.
Dock så vill jag gärna först på min fråga här, innan jag köper delar.
Då jag googlar o letar så hittar jag bara folk som aldrig lyckats få fram en god espresso från maskinen, bara att det smakar illa, illa, illa
Hittar ingen som är nöjd med resultatet, så finns det verkligen någon som har lyckats få fram en god espresso ifrån denna maskin 🤔
 

piphalu

Well-known member
Hade en för länge sedan som byttes ut mot en Rancilio Silva med Rocky kvarn.
Men åter till din fråga så visst går det att få en ok espresso men du behöver fixa åtminstonde 3 saker enligt mig, Jonken kommer nog med fler bra synpunkter hoppas jag.

1. fixa kvarnen , ta bort lås skruven starta och vrid för finare malning när du anar/hör att malskivorna möts sätt i stoppskruven i rätt position. Nu borde du kunna mala bättre ;)

2. klipp till en gummibit typ cykel-innerslang som passar i botten på portafilter (där du normalt har kaffe) starta för bryggning och kolla vilket tryck du har på mätaren du vill vara vid 9-9,5 bar många maskiner ger ett mycket högre tryck för att passa podd-påsar. Om du har ett högre tryck måste du justera OPV inställningen
Här hittar du OPV 2:44 in i klippet nedan, verkar vara samma maskin som din men utan kvarn.

ungefär så justerar du trycket på opv.



3. studera hur "Temperature Surfing" går till finns på youtube, men brukar gå till så att du först ser till att få upp ångtempen för att skumma mjölk och seda kyla ner till brygg temp och när bryggtemp lampan slocknar igen vänta 15 sec och nu har du ok temp för bryggning. Du kan passapå att värma dina koppar med vattnet som flushas ut glöm inta attvärma greppet oxå.
En av många klipp .
 
Ahh ok, du är den första som jag ser har lyckats få fram en ok espresso, hoppas att det innebär att den då är god.
Kvarnen går kanske att få till för finare malning. Problemet är väl trycket, om det nu har avgörande betydelse. Trycket mäts ju tydligen inte vid portafiltret, utan uppe vid förgreningen till pipen för ånga. Trycket visar hela tiden ca 12 bar, oavsett om jag lägger gummi i portafiltret, kör utan filter o kaffe eller helt tomt portafiltret. I en annan tråd skrev man att vid mätning vid portafiltret med extern tryckmätare så är trycket där ca 6 bar lägre än vad maskinens mätare visar, alltså ca 6 bar vid portafiltret på min maskin. Jag har justerat in ventilen i botten för maxtryck vilket kunde vara en lösning, men kommer ändå inte mycket högre än 12 bar ( alltså ca 6 bar vid portafiltret )
 

Jonken

Well-known member
Ja min erfarenhet är ju enbart från liknande maskin, men jag är inte enig med piphalus andra punkt. I en rejäl maskin som Silvia får det önskad effekt, men inte när de fuskar som Isomac gjort med Brio.

Mitt råd är att skruva loss ventilen så mycket det går utan att få problem med läckage (tänk på att ångläget kräver mer motstånd).
 
Jag har testat att skruva ut ventilen i ytterläge, hjälper ingenting, förblir samma tryck. Testade med en klenare fjäder som styr ventilen, fick då ner trycket men inget vatten till portafiltret 🙄
 

Jonken

Well-known member
Pratar vi om samma ventil? Den som sitter ovanför spridarfiltret? Med svagare fjäder / lagom urskruvad ska det bli lättare för vattnet att flöda till portafiltret.

Är den för svag / lös kommer det läcka redan vid ångtryck som sagt så det gäller att vara lite försiktig.

Det är en dålig lösning som bara sparade tillverkaren någon hundring.. Rådet i längden är att köpa en bättre maskin om budgeten finns, även om man får till något hyfsat till slut vill man inte ha en maskin som är svår att jobba med - för med nästa påse bönor börjar man om från början..

Apropå tryck är det inte riktigt så noga som man kan tro. Det går att brygga god espresso från åtminstone 4 bar ända upp till 12. Men man vill ha en så konsekvent maskin som möjligt.
 
På denna maskinen så hittar jag endast denna övertrycksventil och där bör bara finnas 1 st, utifrån vad man hittar skriver i trådar, Google mm.
Övertrycksventilen sitter mittemot vredet för ånga, och returslangen till vattenbehållaren sitter på ventilen.
Joo, tanken är ju såklart att trycket ska gå att ställa genom att justera ventilen, men det funkar ju inte i verksamheten. Med originalfjädern så öppnas aldrig ventilen oavsett hur den är justerad.
Därför testade jag med lite klenare fjäder. Då funkade det att justera ventilen så att den öppnade, och jag ställde den på ca 8 bar, men då orkade inte vattnet fram till portafiltret utan gick ut i returslangen till vattenbehållaren.
Har nu fått väldigt finmalt ifrån min kompis som har separat kvarn och som kan göra god espresso i sin maskin av annat märke, ska göra lite test med detta.
 

piphalu

Well-known member
På denna maskinen så hittar jag endast denna övertrycksventil och där bör bara finnas 1 st, utifrån vad man hittar skriver i trådar, Google mm.
Övertrycksventilen sitter mittemot vredet för ånga, och returslangen till vattenbehållaren sitter på ventilen.
Joo, tanken är ju såklart att trycket ska gå att ställa genom att justera ventilen, men det funkar ju inte i verksamheten. Med originalfjädern så öppnas aldrig ventilen oavsett hur den är justerad.
Därför testade jag med lite klenare fjäder. Då funkade det att justera ventilen så att den öppnade, och jag ställde den på ca 8 bar, men då orkade inte vattnet fram till portafiltret utan gick ut i returslangen till vattenbehållaren.
Har nu fått väldigt finmalt ifrån min kompis som har separat kvarn och som kan göra god espresso i sin maskin av annat märke, ska göra lite test med detta.
du skriver att då orkade inte vattnet fram till portafiltret, kan det vara så att du har tex kalkavlagringar som täpper till precis ovanför portafiltret som behöver rengöras ? kanske får du nytta av bilderna jag bifogat i tråden.
mvh Hasse
 
Tyvärr så låter det osannolikt då vattnet ju kommer fram med högre tryck. Antingen så är det ju stop eller inte.
Munstycket på bild sitter ju efter vredet för ångan och fungerar utmärkt, skulle detta vara täppt så påverkar det ändå inte tillförseln fram till portafiltret.
Tack för bild på sprängskiss, kan va bra att ha 👍
 

piphalu

Well-known member
det finns en liten svamp ventil precis ovanför portafiltret att inspektera se länk nedan.
Vi kämpar på ;)

 

Forumstatistik

Trådar
14,667
Inlägg
155,721
Medlemmar
19,364
Senaste medlemmen
Knivmackan
Topp