Intressant ny kaffemaskin för oss som inte kan/vågar PIDa

larjo11

Well-known member
Klart intressant maskin. Börjar tröttna på min 5 år gamla Classic. Få ha den i åtanke när uppgraderingsjävulen kommer fram extra mycket till hösten :)

Får gåtta mig åt den Aeropress som ligger på "posten" och väntar så länge :D
 

spice

Active member
Är det någon som testat denna maskin och kan förklara vad skillnaden blir att köpa denna jämnfört mot en värmeväxlare tex Andreja?
Vad är det man gör avkall på? PID verkar ju jättesmidigt och jag tycker inte om tanken att hålla på flusha och räkna sekunder med en värmeväxlare...
 

tureflyttar

Well-known member
Av vad jag har förståt av PID så är det en mycket mer exakt värmereglering. En enkelkokare utan PID brassar värmeelementet på rejält för att värma på vattnet som sedan få svalna långt under optimal temperatur, dvs en värmecykel är ganska lång. En PID regulator "duttar" mer med värmen och kan också "förstå" hur mycket den ska brassa på för att snabbast få rätt temp. När en PIDad maskin har stabiliserat sig håller den inställd temp konstant. Detta gör att du kan vara säker på att, när du börjar brygga, vattentemperaturen är rätt. (detta är vad en kompis som är maskiningenjör har förklarat för mig) Problemet med denna kaffemaskin är dock att de vatten som pumpas in i kokaren kommer direkt från kallvattentanken varpå kokaren kyls ner vilket gör att man inte kan göra väldigt många kaffe efter varandra. För dubbelkokare som tex Dalla Corte förvärms vattnet av ångkokaren så att detta problem avhjälps. Skillnaden mot en HX maskin har jag inte riktigt koll på eftersom jag ej har begränsad erfarenhet av dem. Jag gissar på att ångkvalitén inte är riktigt lika god.

(rätta mig gärna om jag har missförstått något, är inte jätteduktig på kaffemaskinteknik)
 

Kaffegalningen

Brewtal kaffenörd
Jämfört med en HX så skulle den här vara bättre på att hitta rätt temperatur (såklart), men troigtvis ha lite sämre kvalitet på ångan.

Jämfört med en riktig dubbelkokare, som tex den nya Duetten, så kommer den här att halka efter rätt kraftigt. Den enda fördelen är i så fall priset, men jag tycker inte att en Duett är så våldsamt mycket dyrare om man tänker på allt den har.

Varför har inga "riktiga" (eller stora) espressomaskiner värmeväxlare? Det finns troligen ett skäl till det, jag tror inte att ångan blir lika bra med en värmeväxlare. Men jag har ju inte provat...:cool:
 

jojo

Well-known member
Jag tror ångan borde bli likvärdig i en HX som i en dubbelkokare?

I en HX används väl kokaren som ångkokare och sen finns värmeväxlaren där i dessutom.
 

spice

Active member
Jag skulle vilja byta upp mig från min gaggia men vet inte hur högt jag ska sikta. Givetvis suktar jag efter en bra stabil maskin, gärna dubbelkokare med PID men det kanske är som att köpa en porche och inte kunna köra bil? Jag är rädd att jag köper något jag inte klarar av:)
Så därför känns denna maskin lite vettigare, den har iallafall några saker som jag lockas av till ett rätt ok pris. Men visst lockas jag av den nya duetten:)

Men om espresso är det viktigaste och mjölkskummning kommer lite i andra hand, hur skulle ni resonera då?
 

Kaffefrank

New member
Hei alla!


Jeg er fra Norge, men håper jeg alikevel kan be om litt hjelp fra dere.
Hadde tenkt å se nærmere på Quickmill Orione og CASSIOPEA.

Fant denne forum tråden da jeg googlet.

Kan noen si meg web adressen til KN?
Ingen i Norge selger Quickmill produkter...


Frank
 

Anders

Well-known member
9,5k är ändå långt ifrån gratis.

Frågan är hur bra brygg-gruppen kan anses vara i jämförelse med t.ex. e61.

Skulle vara intressant att höra folks uppfattning, särskilt om man har espresso som huvudkriterie.

Vid en första anblick känns QM Emilian lite som en PIDad Gaggia Baby Twin?

Om man är primärt intresserad av espresso, är det inte lika bra (bättre?) att investera i en enkelkokare a´la Perfetta, Domobar eller Zaffiro och fixa PID?

Eller kika på den nya enkelkokar-Domobaren med temperaturkontroll

VIBIEMME DOMOBAR mit Digital Controller
http://www.systermann.de/shop_sId=33.htm?rubrik=Espressomaschinen&artgruppe=VIBIEMME
 

wesaft

Well-known member
Visst e-61:an kanske har en så fin naturlig ökning av bryggtrycket.
Men om jag tänker ur ett temepraturperspektiv så föredrar jag en bryggrupp som denna för att pidda, sitter ihop direkt med kokaren, slösar mindre energi.
E61:an är gjord för att cirkuleras och att kylas av, hålla temperaturstabilitet.

Sköter du teperaturstabiliteten digitalt...

Bra maskin för espressofanatikern, men det kan även andra maskiner vara, så länge de är temperaturstabila och man kan reglera tempen upp oc ner på något sätt.
Mne teknikkaffenördarna måste kunna sova på natten.

/wesaft (som kanske köper en e61 enkelkokare ändå, men skulle föredragit en Botticelli med kokaren och brygggruppen ihop)
 

MartinForsberg

Well-known member
Om man kikar lite på begagnatmarknaden och kan testa maskinen man köper begagnat plus att få se kvitto eller liknande på den innan man slår till kan man få både maskin och kvarn för samma peng - det man inte får då är garantin, men med det här forumets hjälp så tror jag man klarar sig lika bra ändå!

Jag köpte en begagnad Isomac Millenium som är en HX maskin med E61 bryggrupp (med en Isomac kvarn som jag sålde vidare) och en begagnad Mazzer plus reservdelar till bryggruppen och kvarnen för samma peng - och då lyckades jag få en kvarn med ett års garanti kvar! Så om man tar sig tid och kikar runt lite på begagnadmarknaden kan man komma minst lika långt om inte längre, men då måste man veta vad man är ute efter och känna sig säker på att kunna fixa med begagnade maskiner förstås (rengöring och annat som kan behövas)!

En E61-maskin med HX är inte så svår att lära sig hantera om man läser den uppsjö av artiklar som finns på Internet plus experimenterar lite med flushingen för att få till en bra bryggtemperatur.

Men så är ju alltid en ny maskin en ny maskin!
 

Kaffefrank

New member
Det finns ingen i Norge som selger quickmill.
Derfor lurer jeg på om det er noen i Sverige som har erfaring med det merket?
Den nye maskinen ser meget bra ut!

Har sett på (kollat) Quickmill CASSIOPEA.
På papiret ser den bra ut, men det virker svårt å kjøpa utan å ha testet .

Har noen erfarenhet med denna maskinen? Och Termoblock generelt?

Takksam før all hjelp!

Frank
 

tureflyttar

Well-known member
Jag tror inte vi, med det ständiga sökandet efter perfektionens nirvana, är primärmålgruppen för denna maskin. Däremot den som vill ha en ordentligt bra espressomaskin man kan lita på och leva med. Lite "den ända och sista espressomaskin man köper".

Jag är intresserad av den för den färdiginstallerade PIDen den tillräckligt stora kokaren samt tillräckligt bra ångkapacitet att göra mjölkkaffe till mina vänner när de kommer på besök. Just att PIDen är förmonterad klar är som jag skrev i rubriken är trevligt för mig som är grafisk designer. Jag är definitivt inte elektronikingenjör (och göra kopplingsscheman av sin kaffekvarn på fritiden (vilket jag är väldigt imponerad av)) ;)

Dock är min kassa ganska skral, ny examinerad som jag är, så jag jag får vänta tills jag hittar ett välbetalt designerjobb innan det blir någon ny maskin för mig! Och då kanske de blir en GS3 direkt :coffee:
 

MartinForsberg

Well-known member
Förstår precis hur du menar med pengar och önskan om att pilla eller inte med sin maskin! Det tog mig många år att spara ihop till de maskiner jag har idag, men med lite gnetande och lite undanstoppande på ett sparkonto så blev det såsmåningom en slant som var stor nog att köpa det jag ville ha, levde med några begagnade Silvia och Rocky under tiden som jag sålde av mot slutet och var utan maskin ett tag - på kuppen så kunde jag lära mig massvis om de maskiner jag suktade mest efter (E61 bryggrupp och Mazzer kvarnar)!

Skulle helst haft en Faema original E61 med en eller två bryggrupper och någon av Faemas kvarnar men de gamla originalen kostade mycket mer än plånboken tillät tyvärr!

Om man inte vill ha en för dyr maskin och vill ha det så enkelt som möjligt så är det pris/prestanda som den här maskinen kanske kvalificerar sig för helt galant!

Men man får inte glömma att kvarnen man använder är en viktig del i hela kedjan om inte den viktigaste - det är mycket lättare att göra en bra espresso om man har en bra kvarn än med en bra espressomaskin och en sunkig kvarn!
 

tureflyttar

Well-known member
Jo ny kvarn står först på önskelistan. Har börjat övertala KM att ta in nya Baratza Vario när den kommer. Den verkar jäkligt intressant!
 

larjo11

Well-known member
En annan sak som är bra med denna maskin är storleken. Iof är den 40cm hög, det är 40cm till listen under mitt köksskåp, så den är i högsta laget. Med med ett djup på 29 cm så funkar det i mitt kök ändå :). En annan maskin jag tittat på är NS Oscar. Den är 40 cm åt alla håll. Passar alltså inte i mitt kök :( Man vill ju kunna få upp vattentanken utan att göra det till en större operation av det. Kan bara drömma om en stor blank maskin utan att göra en större ombyggnad av köket (som inte är aktuellt i en hyresrätt) :(
 

MartinForsberg

Well-known member
Kan bli lite tajt med 40 - 40 cm eftersom de flesta maskinerna behöver lite luft ovanför för att temperaturregleringen och kylningen av maskinen skall fungera bra - så fråga vad maskinen kräver för omgivning för att fungera bra/optimalt.

Dessutom tål inte färgen och klistret på många köksskåp den temperatur en espressomaskin omger sig med - vet av egen erfarenhet att det är en dålig kombination på Marbodals köksskåp där laminatet lossnar och färgen bubblar sig om man har en E61 maskin under dem!
 

wesaft

Well-known member
larjo11 , man drar ut vattentanken åt sidan som man ser på bilden.
Men som Martin säger, överskåpet och värmen kanske inte är en bra kombo.
Men denna maskinen släpper inte upp lika mycket värme som en stor E61:a.
 

Senaste inläggen

Forumstatistik

Trådar
14,676
Inlägg
155,771
Medlemmar
19,369
Senaste medlemmen
MinKoppKaffe
Topp